Reklam

Japonya’dan çılgın proje! İşte yapay yer çekimli Ay üssü

4
Reklam
asdasdas

İnsanlığı uzaya taşınma planlarına Japonya da dahil oluyor. Japonya’daki Kyoto Üniversitesi ve Kajima Corp. iş birliği ile hazırlanan yeni bir program, Japonya’nın yapay yer çekimli bir Ay üssü kurmasına fırsat tanıyacak.

Japonya’nın Ay üssü, uzay yarışında bir ilke imza atacak

Halihazırda ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerin Ay’da bir yerleşim yeri kurma planları bulunuyor. Mars’a yapılacak yolculukta bu üssün kritik olacağına inanan ülkeler, adeta uzayda da savaşa girmiş durumda. Japon araştırmacılardan gelen yeni bir açıklama ise ilk defa yapay yer çekimi desteği sunacak bir üssün kapsını aralıyor.

Kyoto Üniversitesi ve Kajima Corp. yetkililerinin plana koyduğu yeni proje, Dünya, Ay ve Mars arasındaki yolculuğu mümkün hale getirmeyi amaçlıyor. Araştırmacılar, Ay’da yapay yer çekimi yaratmak istediklerini ve bunun için -Dünya’daki benzer şekilde- merkezkaç kuvvetinden yardım alabileceklerine inanıyor.

NASA’dan uzay atıklarına özel çözüm

Reklam

Dünya’nın yer çekim kuvveti, Ay’a kıyasla neredeyse altı kat daha büyük. Fakat Kyoto Üniversitesindeki araştırmacılar, merkezkaç kuvvetini taklit ederek Dünya’dakine yakın bir yer çekimi yaratabileceklerini söyledi. Kyoto Üniversitesinden araştırmacı olan ve projeyi yürüten Yosuke Yamashiki şunları söyledi:

Diğer ülkelerin uzay geliştirme planlarında böyle bir plan yok. Planımız, insanların gelecekte uzaya taşınabilmelerini sağlamak için çok önemli teknolojileri temsil ediyor. Uzayda yaşama fikri daha gerçekçi hale geldikçe, yer çekimi sorunu da üstesinden gelmemiz gereken bir konu oldu.

Japon araştırmacılar ayrıca Ay’da kurulacak üssün Dünya’daki gibi bir biyolojik çeşitliliğe sahip olması gerektiğine dikkat çekti. Basit bir yaşam yerinin 2050’ye kadar, tam ölçekli bir Ay üssünün 2090’a kadar kurulabileceğine inanıyorlar.

Daha önce NASA, uzun süreli düşük yer çekiminin sağlık sorunları yaratabileceği konusundaki endişelerini dile getirmişti. Bu nedenle Japonya’nın araştırması, diğer ülkelerin de radarına çoktan girmiş durumda.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

4 YORUMLAR

  1. Çok zor bir hayal, sistemin çalışma şekli dahi tam olarak canlandırılamamış. Yapay yerçekimi oluşturabilmek için yaşam alanının tümünün merkezkaç kuvveti oluşturacak biçimde sürekli döndürülmesi gerekmektedir. Bu da büyük bir enerji kaynağı olmadan imkansızdır. Ayrıca bu dönüş hareketinin nasıl bir motor sistemi ile yapılacağı dahi belirsiz ve sonuç olarak mekanik bir teçhizat içermesi zorunlu olduğundan, arıza ihtimali de çok yüksek demektir. Arıza durumunda yaşam tehlikeye girecektir. Daha önceki zamanlarda yapay yerçekimi konusunda yorumlar yapmıştım. En güvenli yapay yerçekimi sistemi ancak uzay aracı biçimindeki anti yerçekimi kuvvetine sahip uydu şehirler ile mümkün olacaktır. Bu uydu şehirlerin dışı güneş panelleri ile kaplı olacak ve yapay yerçekimi de dahil tüm uydunun enerji ihtiyacı güneş panelleri ile sağlanacaktır. Ayrıca mekanik bir dönme sistemi olmadığı için arıza ihtimali de ortadan kalkmış olacaktır. Benim insanoğlunun geleceğine dair en büyük hayalim budur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version