Japonya, yerel çip üretimini artırmak için gaza basmış durumda. Ülkenin geleceğin anahtarı olarak görülen çip sektöründe rekabet edebilmek adına 300 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığı konuşuluyor. Bu bütçe ile, yerel çip üretim fabrikalarındaki verimlilik artırılmaya çalışılacak.
Japonya daha fazla çip üretimi için kararlı
Japonya Ekonomi ve Ticaret Bakanı, ülkedeki çip üretimini doruk noktasına çıkarmak adına gereken Ar-Ge çalışmaları için özel bir araştırma merkezi kurulacağını da doğruladı. Bu merkezin yapay zeka ve nanoteknoloji başta olmak üzere birçok farklı sektör için Japon üretim kapasitesini gözle görülür ölçüde güçlendireceği iddia ediliyor.
Bu yüksek bütçeli girişim özel sektör için ekonomik bir risk oluşturacağından, Japon devleti konuya dahil olarak büyük bir yatırım planı ortaya koydu. Bu plana göre, önümüzdeki 5 sene içinde 2 nanometrelik ve daha küçük çipler üretilecek ve bunlar ülkedeki yapay zeka sektörünün bel kemiğini oluşturacak.
Ancak LSTC gibi özel Japon firmaları da, devlet desteğini de arkalarına alarak özellikle akıllı telefonlar ve elektrikli arabalar için çeşitli yapay zeka çipleri üretmeyi hedefliyor. Eğer bu hedefleri planlanan süre içinde gerçekleşebilirse, TSMC ve Samsung gibi dev çip üreticilerine rakip olan yeni Japon şirketleri görebiliriz.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Japonya çip üretiminde zirveye çıkabilir mi? Yanıtlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle kolayca paylaşabilirsiniz. Görüşleriniz bizim için değerli.
Türkiye’nin de bu konuya daha fazla yatırım yapmasını yani gönülden bekliyorum
Japonlar bir işi isterse yapar, çok net, elektronik sektöründe istesinler onşardan daja iyi yapacak birmtoplum yok, çünkü kendi alanları ve bu alanda yetişmiş insan gücü fazlasıyla var, poransiyellerini gözönüne alırsak rakipleri yok aslında.
Neden Türkiye Japonya’ile veya başka bir ülke ile ortak bir fabrika kurup çip üretmiyorlar
Bizim de acilen bunları yapmamız gerekiyor yapay zeka ve çip konusu çok önemli japonya ile iş birliği şeklinde projeler bile düşünebiliriz