Otomotiv endüstrisi hızla değişiyor ve çevre bilinci her geçen gün daha da artıyor. Elektrikli araçlar (EV’ler) herkesin dilinde olsa da, Toyota ve Çin’in Guangzhou Otomobil Grubu (GAC) iş birliği ile ortaya çıkan yeni bir alternatif, geleceğin motor teknolojisi konusunda kafaları karıştırdı. Peki içten yanmalı amonyak motor, hidrojen motorun yerini mi alacak?
Japonya’dan yeni yakıt ve motor teknolojisi: Hidrojen yerine amonyak
Toyota ve GAC, fosil yakıtlarla çalışan motorların yerini alabilecek çevre dostu bir motor geliştirdi. Bu motor, amonyak kullanarak çalışıyor ve yandığında çok az miktarda karbondioksit salıyor. Yani çevreye zararı neredeyse yok denecek kadar az. 2.0 litrelik elektronik kontrollü dört silindirli motor, 161 beygir gücü üretiyor ve sıradan benzinli motorlara göre yüzde 90 daha az zararlı.
Amonyak, bir nitrojen atomu ve üç hidrojen atomundan oluşuyor (NH3), bu da onu karbonu ikame etmek için mükemmel bir bileşik haline getiriyor. Ayrıca, tarım ve imalat sanayilerinde yaygın olarak kullanılması, üretim altyapısının büyük ölçüde hazır olduğu anlamına geliyor. Ancak, amonyağın kişisel araçlarda yakıt olarak kullanılması bazı zorlukları beraberinde getiriyor.
Toyota’yı geride bıraktı! İşte dünyanın en çok satan aracı
Tesla Model Y dünyanın en çok satan aracı ünvanını elde etti ve Toyota markasını geride bırakarak büyük bir zafer kutladı.Öncelikle, amonyak sentezi enerji yoğun bir süreç ve çevresel etkileri ancak rüzgar veya güneş enerjisi gibi temiz enerji kaynakları kullanılarak azaltılabilir. Ayrıca, amonyak toksik bir kimyasal ve yanma potansiyeline sahip. Son olarak, oldukça korozif olduğundan uzun süre taşınması veya depolanması güvenli değil.
Japonlara göre, tüm bu zorlukların üstesinden gelinebilirse, amonyak geleceğin yakıtı olabilir. Toyota, hibrit ve hidrojen yakıt hücresi teknolojilerindeki geçmiş başarılarıyla uyumlu olarak, batarya ile çalışan elektrikli araçlar dışında da yeni çözümler aramaktan vazgeçmediğini gösteriyor.
Elektrikli araçların pazar kabulü önemli ölçüde artmış olsa da, amonyak motoru konsepti, içten yanmalı motorların düşük karbonlu bir çevrede bile önemini koruyabileceğini gösteriyor. Ancak, amonyak üretimi, taşınması ve gerekli altyapının oluşturulması konularındaki sorunlar çözülmeden, amonyağın binek otomobiller için yaygın bir yakıt haline gelmesi kısa vadede mümkün gibi durmuyor.
Toyota ve GAC’nin birlikte geliştirdiği amonyak motor, çok daha düşük CO2 seviyelerine ulaşma vaadini taşısa da, şu anda EV’lere veya geleneksel içten yanmalı motor teknolojilerine tam anlamıyla alternatif olamayacak gibi görünüyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
japonya neye güvenecegini şaşırmış
Umuyorum ki teknoloji ben ölmeden önce gelişir ve arabamın deposunu bahçemdeki su hortumu ile doldurup sonra aracımı çalıştırıp bedavaya uzun yolculuklara çıkabileceğim günler gelsin.
elektrikliye geç. km 35 kuruş.bedava sayılır
%38 zam geldi elektriğe… 🤪
Bence hayati öneme sahip suyu araçlarda yakıt olarak kullanmak dünyanın sonunı dahada hızlı geritecektir
Hocam amanyok diyor su değil kafan mı güzel?
Hocam, bu dediğin ancak cennette olur.
Yani su ile çalışan arabadan sonra çis ile calisanida gördük. Bakalim daha neler göreceğiz:)
Havadaki azotun kullanım şeklini başarabilirlerse sonsuz enerjiyi bulabilirler sayılır
Karanlık enerji ile çalışan bir motor geliştirirlerse işte o zaman hiç bir sorun kalmaz.
Nasıl çevre dostu oluyor hem toprağa hemde sudaki canlılara zarar verebilir
toplu tasima en cevreci cozumdur az lastik uretimi az balata uretimi az kaporta uretimi az fabrika demek temiz cevre demektir
Çözüm hidrojen
tek çozum toplu tasima
Biz yakıt hakkında konuşuyoruz sen toplu taşımadan bahsediyon ayrıca tek çözüm toplu taşıma değil
Tek çözüm toplu taşıma değildir.Başka çözümler de olabilir.
Hidrojen üretimi pahalı olmuyor tehlikeli
yanı yakıt bıtımı işedıkmı dolacakmı malum çişde amonyak var 😂
yuksek verimli mekanik jenarator sistemi ile elektrik uretip araç sarj edilirse insanlar evlerinde spor yaparak araclarini doldurabilir. buna ek evlerin çatilarina guneş panelleri konulabilir.(aslinda her seý su an çozulmüş uzun yola gidersen yolda sarj imkani var….evdede ister prizden ister gunesten faydalanbilirsin. yani fosil yakita ihtiyac her gecen yil dusecek toyota isterse gunesle gidebilen araba bile yapar ama buyuk bir baski var.( Anla Bil De !!!)
Bir elektrikli arabanin pilinin yapıp asamasi 50 tane fosil yakitli arabanin cevereye 100 yıl boyunca verdiği zarari veriyor. O yüzden deli gibi elektrikliye gecilemiyor hemen.
yavrum kasma. elektrikli gelecek. bu saçmalıkları bırakın çinle rekabeti halledin
Biraz daha urgrasirlarsa benzinli otomobil yapacaklar. ….. Telmeli unuttum
Sürekli yeni bir teknoloji den bahsediyor ama ortada bir şey yok Japonlar karar verene kadar dünya tercihini yapacak
Benim fikrim doldur boşalt yöntemi ile calsan hiç. Yakıt almadan. Yıllarca. Giden bir motor. Ama. Yapacak sermeyem param yok
Bu motor neki benim tasarladigim doldur boşalt. Yöntemiyle çalışır. Yıllarca. Yakıt almadan dünyayı dolaşır ama sermaye yok
İdrarda fazlası ile amonyak var. Çiş ile çalışan otomobil. Halkımızın beklediği nihayi gelişme bu, bunun ötesi yok
Olmaz, modern tarım teknikleri ve hübre ile dünya nüfusunun tamamı yeterli beslenemiyorken, tarımın girdisi gübrede kullanılan amonyak pahalılaşırsa, işte o zaman dünya nüfusunu doyurmak için amonyaktan gübre üretimi yerine araba deposu doldurup gezen aç insanlık ortaya çıkar, sonuç vahim olur.
Toryum madenini bulsunlar bir türk bayan mühendis bulmuştu bir kilo toryum ömür boyu kullanıyordu ama abd dönüşü uçağı ıspartada düşürdüler
Sidiğin işe yarayacağını biliyordum 🤣
azot oksitlerin dogada articak olmasida bir sorun. bunu arastirdinizmi hayir tabikide japonlar boyle kazmalik yapmazdi ama neyse😂
Adam gibi dürüst e konuyu anlatmak yerine kıvırıp duruyorsunuz…
ağam eylenir bizimle
Amonyak,basınç altında yanınca az da olsa NOx üretir,bu da CO 2 kadar olmasa da sera gazı etkisi yapar.
Doğal gaz çok az CO2 ve NoX üretir,ama amonyak imalinde kullanılan proseslerin zararları hesaba katılırsa atmosfer etkisi hemen hemen aynıdır.Amonyağın avantajı,doğğalgaz veyaH2 ye göre sıvı olarak muhafazası kolaydır,yani araçlarda depolanabilen miktarda yakıtın vereceği enerji bakımından sıvı hidrokarbon yakıtlara(benzin,motorin,kerosen)yakın olduğu için araçlara daha uygundur.
Yeşil amonyak ile olursa daha çevreci olabilir. Elektriğin en mantıklı depolama şekli yeşil amonyak uretimidir. Önce yeşil amonyak üretimini geliştirmek gerekir.
Bu tür gelişmelerin çevre açısından çok önemli olduğunu belirtmek isterim.Ancak, Hidrojen yakıtlı motorların mevcutta olan araclara acilen kullanılması öncelikli olmalı diye düşünüyorum.
Çöp ile çalışan araba bknz… Geleceğe dönüş 3
Çok iyi olur,elektrikli araç pili üretiminde bir aracın 50 yılda saldığı karbondioksit salınıyormuş ,o zaman çevre dostu değil böyle alternatifler üretilmeli.
NH3 ün yakıt olarak kullanımı sonuç vermeyeceği kanısındayım. Tüm çabalara karşın soğutma sistemlerinde bile istenen güvenliği ve verimi verememiş, yerini büyük ölçüde LPG, propan olmaya aşarmıştır.
Amonyak , CO ya ilaveten içerdiği azotun bileşenlerini de atmosfere verecektir görüşümdeyin.
Hadi diyelimki yaptınız, amonyaktaki hidrojenleri ayırıp yakmayı denedin serbest kalan azot ekzos gazından ayrılırken oluşan ısı nedeniyle azot dioksit gazına sonrasinda şu buhariyla birleşerek nitrik asite yani kezzap buharina dönüşür, derdiniz nedir bu dünyayla çevreci diyor birde
Birinin yakıt deposu sızsa her yer idrar kokar.
Toryum.susul radyoaktivitesi ile yillar yillar onve keucjev zamaninda sonlandirilmis olan uranyum yalan bir motora donusturulup temiz enerji elde edilemez mi acaba zira ruslarin ki binlerce km kateder duru.daydi okudufum bilgilere gore.
Hidrojen ,Amoyak sabit motorlar olabilir yürüyen araç larda en iyi Elektrikli arclar ama halen yapamadilar elektirkli araç kendielektriyini kendi üretebilir bunu, engelli yorlarama olacak …..telmeli