Tüm Dünya üçün büyük bir sorun olan uzay çöpleri, gün geçtikçe daha da artıyor. Bu sorun için ise Japonya kolları sıvıyor. Japonya, Dünya’nın yörüngesinde hiçbir işlevi olmayan bu modüller için oldukça dikkat çeken bir yöntem geliştiriyor. Bu yönteme göre uzay çöplüklerini lazer ışınıyla gidermek mümkün olacak.
Dünya yörüngesinde 1 milyondan enkaz parçası var
Uzay çağının başlamasından itibaren Dünya’nın yörüngesini çeşitli uydu ve uydu benzeri uzay aracı gidiyor. Bu araçlar ise giderken arkalarında modüller bırakıyor. Hiçbir işlevi olmayan uzay araçları ve modüller ise uzay boşluğunda yer alıyor. Uzayda yer alan bu gereksiz araçlara ise uzay çöplüğü adı veriliyor.
Geçtiğimiz yıllarda fırlatılan uydu sayısının daha da artmasıyla birlikte uzaydaki çöp sayısı da artış gösterdi. Dünya’ya ve uzaya zarar verecek olması nedeniyle de uzay çöplerinin toplanması için çeşitli adımlar atılıyor. Son adım ise Japonya’dan geldi.
NASA’dan tartışma yaratacak Rusya paylaşımı hakkında açıklama
Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, Dünya’nın yörüngesinde 10 santimetreden büyük yaklaşık 1 milyon enkaz parçası yer alıyor. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nda (JAXA) araştırmacı olan Toru Yamamoto, konuyla ilgili bir röportaj verdi.
Röportaja göre Yamamoto, uzay çöplerin, yok etmek için lazer ışını kullanmayı amaçlıyor. Lazer ışını sayesinde onları buharlaştıracak ve yeni bir yörüngeye itecek enerji darbesi yaratılacak. Bu sayede ışınlayıcı lazerle herhangi bir çöpe dokunmaya gerek kalmayacak.
Ayrıca uzay enkazları, saniyede yaklaşık 7,5 kilometre hareket ediyor. Bu, bir mermiden daha hızlı olduğunu gösteriyor ki bu da bir an önce temizlenmesi gerektiği anlamına geliyor. Şimdilik deneysel bir konumda olan bu planın, 2025 baharına kadar uzayda test etme sürecine gelmesi planlar arasında.
Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Japonya uzay enkazlarını yok etmek için lazer ışını kullanabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Yok etmek tam bir aptallik ben bunlar icin gelistirdigim proje uydular platform icine alinip gerekli ihtiyaclari giderildikten sonra kullanilmak uzere servise sokmak mesela mars veya daha dis kisimdaki gezegenlerin yorungelerine konularak arastirma inceleme ve haberlesmede kullanilabilirler…
Bravo o kadar bilim adamı dusunemedi bunu. O uygun malıyet. Once Bı ulke buyuklugunde Bı gerı donusum ıstasyonu kurarsın uzaya. Sonra bırde fırlatma unıtesı kurarsın. Sıcraya Sıcraya gunes sıstemi dışına cıkarsın dahice
Dünya dışında yeni yaşam yıllardır süregelmiş aptalca düşünce ve fikirden başka bişey degil.dünya dışındaki diger gezegen veya uydu lar uzerine düşürülerek burada kalmaları saglanabilir. Hiç bir zaman Dünya dışında özgürce bir yaşam oluşturulamayacak.ha özel kafeslerde dersen belki .buda sadece deneyler için olabilir.Yoktan var eden Allah bunu bilmiyormu, da sadece dünyayı milyonlarca yılda yaşama uygun hale getirdi.bu düşünceler çölde tekne ile kürek çekmeye benzer.
Ya zaten dünya dışında yaşam varsa biz zaten dünya dışındaki yaşamları arıyoruz
Ya dünya dışında da bir yaşam varsa önemli olan yaşamı oluşturmak değil bulmak
Öyle bir platform yapabiliyorsak zaten o çöpleri geri dönüştürmeye ihtiyaç duyacağımızı düşünmüyorum. Proje yapmışsın şevkini kırmak gibi olmasın ama çok kullanışlı durmuyor.
Mermiden hızlı giden parçaları nasıl bi platformda toplamayı düşünüyorsun bunun için o kadar kalın malzemeler kullanmak gerek ki oda şuan da günümüzde uzaya firlatilamaz.
Bugün çöp, enkazlar
Ya yarın ne ola ?
Dünya yi kirlettkgimiz yetmedi uzayida pisledik çok güzel h
Dünya dışında yeni yaşam yıllardır süregelmiş aptalca düşünce ve fikirden başka bişey degil.dünya dışındaki diger gezegen veya uydu lar uzerine düşürülerek burada kalmaları saglanabilir. Hiç bir zaman Dünya dışında özgürce bir yaşam oluşturulamayacak.ha özel kafeslerde dersen belki .buda sadece deneyler için olabilir.Yoktan var eden Allah bunu bilmiyormu, da sadece dünyayı milyonlarca yılda yaşama uygun hale getirdi.bu düşünceler çölde tekne ile kürek çekmeye benzer.
Bir an önce eyleme geçilmesini umuyorum. Uydular, yörüngeye yakın astronotlar için çok büyük tehlike arz ediyor bu süper hızlı parçacıklar.
Benim geliştirdiğim izoproran madde çekiciler sayesinde bu enkazlar toplanarak trakya luleburgazdaki uzay enkazları geri dönüştürme servisinde işlemden geçirilerek ekonomiye kazandirilacak milli ve yerli imkanlarla kurulacak tesisimizde her türlü arge çalışması yapilcak:))) burdan devlet büyüklerine sesleniyorum destek olur kredi verirseniz size bu geridönüşüm tesisini kurmayı vaad ediyorum.
En mantıklı yol manyetik itme ve/veya çekme yoluyla bu parçaların hızlarını yavaşlatarak atmosfere düşmelerini sağlamaktır. Önce 100 kadar manyetobot 8-10 yıl içinde bunları, daha sonra da birbirlerini aşağıya itip operasyonu tamamlarlar. Bu işin finansmanı ise internet üzerinden para yatıran ve kumanda merkezi web uygulaması üzerinden “manyetobot sürüp yakalama ve hedefi “aşağıya indirme” hakkı” verilen game’severler tarafından karşılanır.
Uzaydaki enkazlar lazer silahı için iyi birere nişan tahtası olacak demek ki, malum yıldız savaşları teknolojisi, soran olursa enkaz temizliyoruz dersiniz 🙂
Lazermantıklı çözüm değil yörüngeyi ve oradaki kozmik yapıya zarar verilmesi ihtimali hayat dengesini nasıl etkileyecektir onu tartışmak lazım …..
Uzaya silah yerleştirmek yasak Japonya temizlik yapacam ayağına silah olarakta kullanılabilecek bir platform yapıyor gibi geldi.
Uzay mıknatısı geliştirilmeli bir halatla dünyadan çekilebilmeli