Knight Online tam bir şehir efsanesi. 5-6 yıl önce yapım Türk oyuncusu tarafından keşfedildi. Daha sonra ise kulaktan kulağa yayılarak bir fenomen haline geldi. Şimdi internet kafede en az birkaç kişi bu oyunla ilgileniyor. Yapımcı K2 Network ülkemizden o kadar çok ilgi gördü ki, geçtiğimiz yıl burada bir ofis bile açtılar.
Daha sonra ise içinde Türk karakterler olan Rune of Magic adlı Türkçe bir oyun yaptılar. Firmanın pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rahul Sandil ile yeni yapımları ve gelecek planlarıyla ilgili konuştuk. Firmanın Türkiye yatırımları arasında, ülkemizdeki programcıları da işe alma planları var.
{pagebreak::2}
:: Diğer ülkelerle karşılaştırınca, Türk oyuncusunun profili nedir?
Diğer ülkelerle özellikle Kuzey Amerika‘yla kıyasladığımızda, burada çok internet kafelere yönelik bir oyuncu kitlesi var. Burada oyuncular arkadaşlarıyla bir araya gelip oynamayı seviyorlar. Orada ise kullanıcılar bunu evlerinde oturup tek başlarına yapmayı tercih ediyor. Ama Türkiye’de de daha küçük olmasına rağmen ev oyunculuğuna doğru bir kayma var.
:: Birçok oyun şirketi Türkiye pazarına girmekten çekinirken. Sizi buraya çeken neydi?
Biz bu pazarı seçmedik o bizi seçti. Oyunlarımız burada çok beğenildi, oluşan talebe karşılık buradayız. Özellikle son birkaç yıldır pazarda edindiğimiz tecrübelerle birlikte, ürünlerimize daha ince ayarlar çekerek Türk oyuncuların isteklerine uygun hale getiriyoruz.
{pagebreak::3}
:: Runes of Magic’den bahsedecek olursak. Bu oyun Türkçe olacak ve Türk kültürünü yansıtacak. Peki, araştırmayı nasıl yaptınız?
Runes of Magic çok büyük bir oyun. Bu oyunla ilgili geri planda çalışmalar yaparken, hem yapımcı tarafından hem de bizim işletmemiz tarafından araştırmalar yapıldı. Türkiye’deki ofisimiz dışında Amerika’daki ofisimizde de Türk çalışanlar var. Onlarla birlikte yapımcı firma bir çalışma yaptı, bilgilere bu şekilde ulaşıldı.
:: Runes of Magic’i piyasadaki rakiplerinden farklı kılan özellikleri nedir?
Runes of Magic içerisinde farklı seviyeler bulunan MMO (Devasa Online) tarzında bir oyun. Level (seviye) atlanarak oynanıyor. Rahip, Savaşçı gibi sınıfları seçiyorsunuz. Bu ürünü rakiplerinden farklı kılan ise oyuncular aynı anda iki farklı karakter geliştirebilecekler.
Bunun dışında pazardaki oyunlara baktığımızda, bunlar çok az bir özelleştirmeye sahipler. Oysa Runes of Magic tamamıyla Türkçe yapıldı. Oyunun içindeki, kaleler, mimari yapı, kostümler her şey Türk kültürüne uygun geliştirildi.
{pagebreak:: 4}
:: NPC dediğimiz bilgisayarın yönlendirdiği, görev veren karakterler içerisinde Türk tarihinden önemli kişileri görecek miyiz?
Şu anda bu tarz birkaç NPC karakter var. İleride sayısı daha da artacak. Bunun dışında, bütün silahlar ve kıyafetlerin tarihi özelliklerini günümüze uyarladık.
:: Class (sınıf) olarak, Türklere özel bir karakter var mı?
Yeniçeri var zamanla yeni karakterler de gelecek.
:: Türk oyuncuları tarihlerine çok düşkün. Piyasaya baktığımız da Türklerin konuk oyuncu sıfatı taşıdığı yapımlar bile büyük ilgi görüyor. İnsanlar özellikle Kurtuluş Savaşı temalı FPS oyunları istiyorlar. Sizin bu konuda bir çalışmanız var mı?
Elbette ki tüm dünya Türk tarihiyle ilgili olduğuna göre bizde bu konuda çok fazla şiddet içermeyen oyunlar yapmak istiyoruz.
{pagebreak::5}
:: Knight Online, endişeli aileler ve olayı yanlış anlayan insanlar tarafından çok fazla eleştirildi. Özellikle, bazı haberlerde oyununuzu bağımlılık yapıcı bir madde gibi gösterdiler. Bu ön yargıyı aşmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Bu aslında birkaç konudan oluşuyor. Olayın bir kısmı, devletle bir kısmı da ebeveynlerle ilgili. Özellikle, ebeveynlerin büyük bir bölümü bu konuda bir bilgi sahibi olmadığı ve hayatına teknolojiyi entegre edemedikleri için. Ona göre çocuğunun ilgilendiği konu yani oyun, bir soru işareti.
Bu yüzden, acaba çocuklarımız ne yapıyor, derslerini etkiler mi diye endişeleniyorlar. Ama bu konuda biraz daha bilinçli anne babalar, bizi arayıp tavsiyeler alıyorlar. Benim çocuğum FPS oynuyor acaba hangi yeni oyunlar var?
Günde kaç saat oynamasını tavsiye edersiniz? Gibi sorular yöneltiyorlar. Çocuklarının teknolojiyi yakından takip etmeleri onların hoşuna gidiyor. Bunun dışında devlet tarafına baktığımızda, burada da aileler gibi yeterli bilgiye sahip olmayan, sektörün potansiyelini göremeyen bürokratlar var.
{pagebreak::6}
Onlarla da birçok görüşme yaptık. Asya, Avrupa ve Amerika’da sistemin nasıl işlediğini anlattık. Önümüzdeki aylarda oluşturulan bir kurumla artık oyunlar sınıflandırılacak.
:: Peki, çocukları korumak için bir önlem aldınız mı?
Runes of Magic‘de şiddet içermeyen bir mod ekledik. Anne babalar isterlerse çocukları için bu özelliği açabiliyorlar. Böylece onlar da savaşmadan kaleleri fethetme gibi aktivitelere katılabiliyorlar.
:: Firmanızın aileleri eğitmek için bir çalışması olacak mı?
Aile ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü‘yle ortak bir çalışma içerisindeyiz. Bürokrat ve aileleri içeren bir sempozyumu olacak. Bu toplantıyla birlikte, bütün bilgileri paylaşacaklar. Bunun dışında ileriki dönemlerde her türlü ortak çalışmaya da açığız.
{pagebreak::7}
:: Çocukların eğitimi için Runes of Magic nasıl bir katkı sağlayacak? Mini Game tabir ettiğimiz, oyuncuklarla onları eğitmek için bir şeyler yapacak mısınız?
Mini oyunlar ve ticaret var. Aslında burada çok geniş bir dünya var. Çocuklar dünya çapındaki oyuncularla, ticaret yaparak kendini geliştirebilir. Dota tarzı oyunlarla bunu yapabilir. Çok fazla alternatif sunuyoruz
:: Geçtiğimiz sene Türkiye’de bir ofis açtınız. Bir yıl içerisinde ne tarz yatırımlar yaptınız?
Müşteri desteği için yeni arkadaşlar işe aldık. Bunun dışarısında, hem Runes of Magic hem de ileriki ürünlerimiz için yeni insanlar işe alacağız.
Bizim istihdam ettiğimiz gibi, oyun konusunda müşteri temsilcisi, ve Game Master gibi alanlarda da çok fazla kişi yok. Biz bu alana katkıda bulunuyoruz, yurt dışından yabancı çalışanlarımız geliyor ve buradaki arkadaşlarımızı eğitiyorlar.
{pagebreak::8}
:: Avrupa ve Ortadoğu pazarında Türkiye’nin yerini sizce nedir? Pazarımızın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Türkiye nüfusuna baktığımızda, neredeyse 75 milyona ulaşıyor. Bu Avrupa pazarında, Almanya’dan sonradan sonra geliyor. Ortadoğu pazarı için en büyük kitle sizde var. Asya’ya baktığımızda ise Çin ve Kore’den sonra en büyük ülke sizsiniz. Bu rakamlar sanırım Türkiye’nin potansiyelini ve önemini ortaya koyuyor.
:: Şirketinizin gelecekle ilgili planlarından biraz bahseder misiniz?
Yeni oyun çalışmalarımız içerisinde, bir FPS ve uzayda geçen MMO (Devasa Online Oyun) olacak. Bunun dışında yine MMO olarak yarış oyunu geliştiriyoruz. Ayrıca önümüzdeki günlerde açıklayacağımız, bayan kitleye hitap eden bir projemiz de var.
{pagebreak::9}
Önümüzdeki günler de Compex Fuarı yapılacak bunun içerisinde oyunlara özel Gamex adlı bir bölüm var. Burada çeşitli aktivitelerde yer alarak, hem organizasyon firmalarına hem de çalışacak gençlere ekonomik katkımız olacak. Bunun dışında, oyunumuzu tanıtmak için üniversitelere ekipler yollayacağız. Bu tarz reklam çalışmalarıyla, ülke ekonomisine ufakta olsa katkılarımız oluyor.
:: Ülkemiz de bir oyun stüdyosu da açmayı düşünüyor musunuz? Türk oyun yapımcılarının sayısı giderek artıyor. Şirketinize başvurmak isteyenler için bir adres verir misiniz?
Bu fikre açığız aslında ama şimdiye kadar çok fazla bir yerli yapımcıyla karşılaşma fırsatımız olmadı. Ancak bu röportaj sayesinde, Türk oyun yapımcılarına da ulaşabiliriz. Eğer, gulumserbaran@gamersfirst.com‘a mail atarlarsa başvuruları değerlendiririz.
{pagebreak::10}
:: Bu sıralar etrafta Blizzard’ın da F2P(ücretsiz oyun) pazarına gireceğine dair dedikodular var. Eğer böyle bir şey olursa şirketiniz ve sektör nasıl etkilenecek?
Planlarını bilmediğim bir şirket hakkında yorum yapmak istemem. Ama bildiğim kadarıyla diğer firmalar da bundan sonra F2P olarak çalışmak istiyor. Ayrıca Blizzard Activision tarafından satın alındıktan sonra artık saf kan bir MMO firması değil. Onlar bir konsol firması sayılır ama biz hep F2P çalışan bir MMO firması olduk.
:: Zaten Blizzard’ın gelecek planları arasında, konsola da oyun çıkartmak var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Konsollarda MMO’nun geleceği nedir?
Oyunlarımızın bilgisayar tabanlı çıkmasının nedeni, bu cihazların internette çok daha rahat bağlanmasıdır. Biz MMO‘lar üzerine yoğunlaşmış bir firmayız bu yüzden platform sorunumuz yok. Koşullar uygun olduğunda konsollara ve PSP‘ye de oyun yapmayı düşünüyoruz.
{pagebreak::11}
:: Günümüzde PC oyunculuğunun geleceği, çok tartışılıyor. Bazı firmalar bilgisayar platformunun oyun dünyasında geleceği olmadığını söylerken bazıları ise bunun tam tersini savunuyor. Sizin firmanızın bu konudaki kehaneti nedir?
PC satışları daralan ekonomi de bile hızla artıyor. Bu yüzden PC oyunculuğunun ölmeyeceğini söyleyebiliriz. Ama önümüzdeki yıllarda platformlar arasındaki farklılık azalacak. Artık sadece PC’ler de değil konsollarda da oyunlar indirilebilecek.
:: Runes of Magic ilginizi çekiyor mu?
Harika olmuş bu yazı. Röportaj cidden çok iyi. Devamını farklı projelerden röportajlarla getirmenizi diliyorum Cem bey.
Hayatım boyunca bunlar kadar rezil bir firma daha görmedim sizde bunların reklamını yapın burada pes yani..
oyunla pek ilgili biri değilim,ama yazı ilgimi çekti okudum röportaj yapınca reklammı yapmış oluyorlar kii???
bu adamlar mümkünse oyun yapmasın.. çok kötü oyunlar yapıyorlar
Oyunları kesinlikle bağımlılık yapıyor. Nedenide dünyanın en pahalı oyunları olması. Çevremdeki küçüklerden biliyorum tüm paralarını oyunlara premium denilen ayrıcalıklı eşyalar almak için harcıyorlar. Birde bu eşyalar belirli sürelerde onların olunca o sürenin sonuna kadar oyunun başından kalkmıyorlar. Sırf bu oyunlar yüzünden kaç tane lise öğrencisi geleceğini mahvetmiştir düşünmek bile istemiyorum. Bence tüm çeşitleri ile bu firmanın oyunları ülkemizde yasaklanmalıdır.
Bu tarz oyunlar sigaradan daha zararlı.. yiyosa sigarayı yasaklayanlar bunada engel olsun..
tüm gençlik son 4-5 yıldır pert olmuş durumda oyun oynamayanlar başarılı oyun oynayanlar liseyi zar zor bitirior.. ünidekilerin okulları her yıl dahada uzuyor..
yazıktır..