Otomobil fiyatları her geçen gün artıyor. Tabii karşımıza çıkan yeni fiyatların büyük bir kısmı kur farkından kaynaklanıyor olsa da üreticiler 2 küresel krizle birden uğraşıyor. Bunlardan ilki artık herkesin malumu olan çip krizi. Fakat pek bilinmeyen ve daha tehlikeli olanı ise kablo krizi.
Kablo krizi, üretim ve tedarik problemlerini tekrar tetikledi!
Aşağıda linkini bıraktığımız yazıda, telefonlar başta olmak üzere tüm teknolojik cihazların önümüzdeki dönemde neden fiyat artışı yaşayacağını açıklamıştık. Fakat diğer elektroniklere nazaran otomobillerde kablo krizi olarak bilinen yeni bir problem baş gösterdi.
Kullandığımız otomobillerin içerisinde hem aracın iç haberleşmesini sağlayan hem de pencere kontrolü gibi kullanıcıya hitap eden teknolojilerin çalışmasını sağlayan kablo altyapısı bulunuyor. Üstelik araç başına 5 kilometreye yakın kablo kullanımı söz konusu.
Telefon fiyatları ne zaman düşer? 2022 fiyat analizi
Teknoloji fiyatları uzun zamandır yükselişte. Peki telefon fiyatları ne zaman ve nasıl düşer sorusunu sizin için yanıtlıyoruz.Emre Özpeynirci’nin söylediğine göre, özellikle Alman markaları şu anda bir kriz içerisinde. Hatta yüzde 30 ila 40 arası bir üretim kaybı söz konusu. Bunun en büyük sebebi ise ana tedarikçi olan Ukrayna’nın Rusya ile olan savaşı yüzünden ürün tedarik edememesi. Bu nedenle şu an için Meksika’dan mal alındığı ve kablo üretiminin Fas, Tunus, Polonda, Sırbistan ve Romanya gibi ülkelere kayacağı söyleniyor.
Tabii Tesla gibi yeni nesil araçlarda artık her şey ortadaki ekran üzerinden yönetildiği için bu tip otomobillerde kablo kullanım oranı ciddi oranda daha az. Bu nedenle otomotiv endüstrisi genel olarak bu tarafa doğru yöneliyor.
Fakat bu değişimi yakın zamanda göremeyeceğiz. Bahsi geçen ülkelerde de üretim hattının kurulup yeterli oranda mal sağlaması en erken önümüzdeki yıl gerçekleşecektir. Ayrıca çip krizi de yakın zamanda sonlanmayacak. Dolayısıyla araçların dolu paketlerini bulmakta zorlanabiliriz. Hatta direkt olarak tüm modellerde stok problemleri yaşamaya başlayabiliriz. Bu da fiyatlara yeni bir zam olarak yansıyacaktır.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
1980 den sonra önce firmaları globalleştirdiler ve tedarik zincirini firmalar ülkelere dağıttı. ama şuan bu zincir covid bahanesiyle kopmaya önce hammadde diye başladı sonra diğer bütün son ürünlere kadar indirgendi. ve şuan insan eliyle yapılmış yapay bir kıtlıkla yine insanlar terbiye edilmeye çalışılıyor. sistem değişiyor değişmeye de devam edecek. engel olabilecek ne bir güç ne bir ülke var. eski sistemi kuranlar eski sistemi yıkanlarla aynı. çünkü eski sistemi kuranlar yeni sisteminde sahibi olmak istiyorlar. ama yeni sisteme dahil edilen insanın ta kendisi olacak. bir düzeni yıkmadan yerine yeni düzeni kuramazsınız. insanoğlu bunu acı bir şekilde son yüzyılda iki defa yaşadı. Bu düzenin kurulması da planlarına göre 2045 e kadar sürecek. bu süreçte bir kaç daha pandemi, savaş veya kıtlık veyahut beklemediğiniz felaketler yaşanabilir. çünkü insanları alışkanlıklarından vazgeçirmek zordur ve onlarda bunu biliyorlar. korkularınızdan beslenmeye ve davranışlarınızı şekillendirmeye devam edecekler. kablo diye söze girip buradan çıkmakta ayrı bir mesele tabii. 🙂