Günümüzde kullanımı git gide azalsa da hala sık sık karşılaştığımız kablolu ağları biraz daha yakından tanıyalım ister misiniz? Kişisel bilgisayarınızın diğer bilgisayarlarla arasında dosya aktarımı yapmak, oyun oynamak, medya paylaşmak veya internete bağlanıp her şeyi yapmak için ihtiyaç duyduğumuz ağ bağlantılarını üç ayrı başlık altında inceliyoruz: Local Area Network (LAN), Ağ Topolojileri ve Ethernet.

{pagebreak::Local Area Networking}
Local Area Networking

Türkçe’ye Yerel Ağ Bağlantısı olarak çevrilmiş olan Local Area Networking, birden çok bilgisayar ve yazıcı gibi aygıtların birbirleriyle yüksek hızda iletişim kurmasını sağlar.

 

 

Bilgisayar ile yazıcı arasında sadece bir resim veya metin gibi basit verilerin alışverişi olabiliyorken, bilgisayarlar arasında devasa dosyaların paylaşımı, anlık görüntü ve ses aktarımı, çok kişili oyunların paket verileri gibi büyük ve karmaşık verilerin aktarımları gerçekleşebiliyor.

{pagebreak::Topolojiler}

Ağ Topolojileri

Bilgisayar ağı birden çok şekilde oluşuyor olabilir. Gündelik hayatta en çok kullanılan ağ topolojisi Star‘dır. Bu topolojide bilgisayarlar ve diğer aygıtlar bir huba bağlıdır. Bütün veriler hub üzerinden geçer. İnternet kafelerde kullanılan ağ topolojisi budur.

 

Nadiren bilinen Ring topolojisinde ise bilgisayarların birbiriyle olan bağlantısı daireseldir. Veri bir bilgisayardan başka bir bilgisayara gönderilirken, bir veya birden çok bilgisayar üzerinden geçebilir. Bu nedenle bu tür ağlara bağlı olan bilgisayarlardan bir tanesinin bozulması, bütün ağın çökmesi anlamına gelir.

Bus topolojisinde ise bütün bilgisayarlar bir tek kabloya bağlı bulunur. Bilgisayarlar veri alışverişini koaksiyel bir kablo üzerinden sağlar. Aynı anda sadece bir bilgisayar veri gönderebilir, yavaştır.
{pagebreak::Ethernet}
Ethernet

Ethernet kartı, bilgisayarların ağa bağlanması için kullanılan bir aygıttır. BNC konektörlü ve RJ-45 konektörlü olmak üzere iki çeşidi vardır. BNC konektörleri koaksiyel kablo kullanarak 10 Mbps hızına çıkabiliyorken, RJ-45 konektörü 10, 100 ve 1000 Mbps hızlarına ulaşabiliyor. Bir kaç sene önce –fiyatı uygun da olsa– ayrıca satın alınabilen ethernet kartları, artık hemen hemen bütün anakartların üzerinde dahili olarak bulunmaktadır.

Ethernet ile hedef cihaz arasındaki bağlantıyı 4 çeşit kablodan biri sağlayabilir. Bu kablolar ince koaksiyel kablo, kalın koaksiyel kablo, UTP ve fiber optiktir. UTP kablolar, yeterli hızda ve ucuz olması sebebiyle en çok tercih edilen kablo çeşididir.