Reklam

Kablosuz Ağlarda Güvenlik

0
Reklam

Kablosuz ağlar uygulamada oldukça pratikler ve ev ve iş yerlerinde kablo döşeme zorunluluğu olmadan internet erişimi ve yerel ağ bağlantısı sağlayabiliyorlar. Elbette bu özgürlüğün bir bedeli olarak, bilgisayarlar arası veri aktarım hızları ve güvenlik konuları da ciddi tehdit altına girmiş oluyor.  Performans konusunu, internet bağlantısı anlamında bir kenara bırakırsak, internet üzerinden güvenli olarak akan verinin, kablosuz ağ kısmında ek bir önleme ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Peki bu bağlantıların güvenliği nasıl sağlanır?

{pagebreak::WPA Ve Güvenlik}

Reklam

Güncel Güvenlik Teknolojileri

Kablosuz ağlar için kullanılan en bilinen güvenlik teknolojileri, ağdaki veri akışını kablosuz ağ protokolündeki özellikleri kullanarak şifrelemek yönünde oluyor. Örneğin şu anda artık pek kullanılmayan WEP ve daha güncel olan WPA/WPA 2 gibi standartlar, kullanıcılara güvenli bir bağlantı sunuyor.

WPA/WPA2 Nasıl Çalışır?

Kablosuz ağ güvenliğinde son kullanıcılar tarafındaki en güncel güvenlik yöntemleri olan WPA ve WPA2, basitçe en az sekiz haneli bir şifre girilmesiyle kullanılan bir mekanizmadır. Kablosuz modeminizian ayarlarında tanımlanan şifre sayesinde kablosuz ağınıza bağlanmak isteyen kullanıcıların bu şifreyi bilmesi gerekiyor.  İlk anahtarın artından eğer güvenlik ayarlarından TKIP protokolü (temporal key integrity protocol, geçici anahtar tutarlılık protokolü) devreye alınmışsa, ilk anahtar değeri sisteme girmek için kullanıldıktan sonra, veri paketlerinin dışarıdan ağınızı koklayan insanların bilgilerinize erişmesini engellemek için, güvenlik anahtarı belirli periyotlarda yenilenir.

{pagebreak::Diğer Yöntemler}

MAC Adresi Kısıtlaması

MAC Adresi, her bir ağ ürününde bulunan benzersiz bir isimdir. MAC kimliği sayesinde, farklı ağ kartlarının ağınıza bağlanmasını engelleyebilir, ya da sadece belirli kimliğe sahip ağ kartlarının bağlanmasına izin verebilirsiniz. Tabii ki bu yöntem tek başına koruyucu değildir. Havadaki veri paketleri bu tür bir korumada çok rahatlıkla ele geçirilebilir ve kişisel bilgilerinize ulaşılabilir.

Sertifika Tabanlı Güvenlik

Doğrudan kablosuz ağlarla ilgili olmasa da sertifikalar, iki nokta arasındaki iletişimi güvenli biçimde sağlamak ve ağlarda sızdırmaz bir bağlantı kurmak için en çok kullanılan yöntemlerden birisi de sertifika tabanlı çözümler. Tıplı SSL sertifikaları gibi çalışan sertifikalar, ağa bağlanan kullanıcıyı basit bir şifreyle değil de, bir güvenlik sertifikasıyla doğruluyor.

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version