Reklam

Kablosuz Elektrik İletimi Yapılabilir mi?

32
Reklam

Teknoloji geliştikçe etrafımızdaki kablo sayısın giderek arttığını fark etmişsinizdir. Bunun yarattığı sıkıntıyı hepimiz mutlaka yaşamışızdır. Birbirine giren kablolar, masaların ve dolapların arkasına tıkılmış ve toz içinde kalmış bir halde dururlar. Birini çekip çıkarmak istediğinizde bunu bir türlü yapamazsınız ve bu durum çok sinir bozucudur.

Bunun farkında olan bilim adamları tüm cihazları kablosuz olarak geliştirmek üzerinde çalışıyorlar. Belki de yaygın olarak ilk kez cep telefonları ile başlayan bu akım, modemler, Bluetooth çevre birimleri ve benzeri birçok ürün ile giderek çoğalıyor. Ancak bizi kablolara mecbur bırakan çok önemli bir etken var, elektrik akımı.

Reklam

{pagebreak::Nikola Tesla’nın izinde}

Nikola Tesla’nın izinde

Elektrik olmadan demin saydığımız cihazların çalışmasının hiçbir yolu yok. Pille çalışsalar bile bu pilleri bir şekilde şarj etmek zorundayız. Elektriği kablosuz bir şekilde iletmenin henüz çok verimli bir yolu bulunabilmiş değil. Uzun mesafeler arasında kablosuz olarak elektrik enerjisini iletmenin bir yolu şu an için yok.

İnsanlığın bugüne kadar gördüğü en büyük dahilerden biri olan Nikola Tesla’nın 1890′lı yıllarda üzerinde çalıştığı fakat tam olarak bitiremeden hayata gözlerini yumduğu bir proje olan kablosuz güç iletimi, şimdilerde bilim çevrelerinde yeniden popüler hale geldi. Nikola Tesla o yıllarda kablo kullanmadan güç iletimi yaparak bir ampulü yakmayı başarmıştı. Günümüzde bu çalışmalar ne seviyede beraber görelim.

{pagebreak::Radyo dalgaları}

Radyo dalgaları

Kablosuz güç iletimi konusunda bilim adamları ve araştırmacıların farklı yaklaşımları bulunuyor. Bunlardan ilki radyo dalgaları aracılığıyla güç iletimi. Bu yöntem ile hep hayali kurulan çok uzak mesafelere güç aktarımı yapılabiliyor fakat çok büyük bir dezavantaj ile.

Radyo dalgaları ile yapılan iletimde ancak çok düşük miktarda güç transferi yapılabiliyor. ABD’de Powercast adlı bir firma bu teknolojiyi, büyük ofis binalarındaki sıcaklık algılayıcıları ya da yılbaşı ağaçlarındaki ışıklar için para karşılığında kullanıyor. Şirket yetkilileri bu yöntem ile yaklaşık 2 km uzaklıktan bir LED ışığı yakabiliyorlar. Ancak aktarılan güç miktarı çok az olduğu için bu yöntem pek kullanışlı değil.

{pagebreak::Güç pedleri}

Güç pedleri

Kablosuz güç iletiminde bir diğer yaklaşım ise güç pedleri. Son günlerde yaygınlaşmaya başlayan ve sitemizde de birkaç kez duyurduğumuz bu cihazlar, taşınabilir aygıtlarımızı kablo kullanmadan şarj edebiliyorlar.

Düşük maliyetli ve gerçekten verimli olan bu cihazların en büyük dezavantajı sadece çok kısa mesafelerde iş görmeleri. Giderek yaygınlaşan bu ürünlerin kablo kullanmadan güç ilettiği doğru fakat bilim adamlarının tam olarak aradıkları şey bu değil.

{pagebreak::Manyetik alanlar}

Manyetik alanlar

Demin saydığımız yaklaşımlar uzun bir süredir zaten bilinen yöntemlerdi. M.I.T. bünyesindeki bilim adamlarının kurduğu WiTricity konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Elektromanyetik rezonans kullanarak kablosuz güç iletimi yapmayı hedefleyen bilim adamları cihazların kendi kendilerine elektrik enerjisine çevirebileceği bir manyetik alan oluşturmayı düşünüyorlar.

WiTircity ekibi

Bu teknoloji ile güç pedlerinden daha verimli bir şekilde fakat radyo dalgalarından daha kısa mesafelerde güç iletimi yapılabileceği belirtiliyor. Intel de geçtiğimiz yıl buna benzer bir teknolojiyi IDF’te tanıtmıştı.

Intel’in IDF 08’de tanıttığı teknoloji

{pagebreak::Tartışmalar sürüyor}

Tartışmalar sürüyor

Bu son yaklaşım kulağa diğerlerinden daha mantıklı gelse de WiTricity’nin önünde aşması gereken büyük engeller var. Bunların en başta geleni, bu yöntem tüm dünya çapında uygulanmaya çalışılırsa tahminen dünyanın kendi manyetik alanı kadar bir manyetik alan oluşturulmak zorunda olunması.

Bu yönteme gelen bir eleştiri de oluşturulacak manyetik alanın insan sağlığına zararlı olabileceği. Wireless Power Consortium’un başkanı Menno Treffers, bu kadar güçlü bir manyetik alanın insan hayatını tehdit edeceğini belirtiyor.

{pagebreak::Hayal mi?}

Hayal mi?

Kablosuz güç iletimi yaklaşık 100 yıldır bilim dünyasının hayallerini süslüyor. Nikola Tesla ile başlayan çalışmalar günümüzde bazı pratik uygulamalar olsa da henüz istenilen seviyeye yaklaşmış bile değil.

Uzun mesafeler arasında, çok fazla güç kaybı olmadan elektrik enerjisini aktarmanın bir yolu bulunursa, bu dünya üzerinde birçok şeyi değiştirebilir. Bu teknoloji günün birinde geliştirilir mi, bunu görmeye ömrümüz yeter mi bilmek mümkün değil.

:: Sizce uzun mesafeler arasında, verimli kablosuz güç iletimi bir gün gerçek olacak mı?

32 Yorum

  1. günün birinde nikola tesla gibi bir dahi gelirse olabilir…bence hayvanlar alemini de araştırmak lazım

  2. Adam ta 1890 da azda olsa bu işi başarmış 2010 yılına gelmişiz hala bir gelişme yok. Düşünsenize o yıllarda icat edilen aletlerin ne boyutlara geldiğini. Ama demekki Nikola Tesla kadar zeki bir insan daha dünyaya gelmemiş.

  3. bu teknplojiyi misirlilar yuzyillar once kullandilar ve herkesin mezar olarak bildigi keops pramidinde. Pramit tamamiyle ilim bilik ve teknoloji harikasidir ve nicola telsanin uretmis oldugu tekjoloji pramitdeki sistem ile aynidir.pramid odalarinda mezar olduguna dair hic bir hiyeroglif yoktur. Misir magara ve mezar odalarinda hicbir ates isi bulunamamistir teknoloji tarihte izleriyle dolu

  4. eğer bu site elden ele dolasacak olursa ve 100 yıllar sonra bu yazılar ortaya cıkacaksa bir fikir ortaya atıyorum ismim erhan açıkgöz böle bir seyin olmasının ınsan saglıgı acısından ne derece sonuçlar dogrucagı hakkında bırsey dıyemem ancak boylebır proje ıle ugrasıyor olsaydım kı cok dusundum tesla 200 adet ampulu yakabılmıs bole bır proje ılerde kullanılacak ancak bunun kullanılması ıcın oldugundan cok daha fazla enerjıye ıhtıyac var yanı kablo ıle yaptıgımız enerjı tasarrufunu kablosuz ıle helekı uzun mesafede yapamayız bunu ıcın alternatıf olarak elektirik akımını bulutlar ve yıldırımlardan cekerek sehrın bellı bolgelerıne mısal elektırık dıreklerı yerıne buna benzer verıcıler yerleştirilecek ve yıldırımlardan elde edılen elektırık akımı büyük jenaratorlerden verıcılere aktarılacak ve manyetık olarakda bu dıreklerden evlerımıze kablosuz olarak gırmıs olacak ” pekı bu nasıl olacak yanı elektırık akımını nasıl saglayacagız genel olarak cok yıldırım dusen bolgeler saptandıktan sonra bu bolgelere uzun metal elektırık akıımını ceken dırekler yapılacak ve guvenlı bır blgeyede buyuk bır santral kurulacak bulutlardan gelen yuksek voltajı jeneratörlere depolayabılen buyuk santrallere gırecek bu santrallerdende manyatık dıreklere yanı dagıtıcı dıreklere baz ıstasyonları gıbı dusunun bu baz ıstasyonlarına manyetık olarak gelen elektırıkte yıne manyetık olarak evımızdekı aletlerın hatta arabaların bıle elektırıkle calısmasını saglayacak bolece evde elektırık ıcın odedıgımız ucrette sabıt olacak bılemıyorum bıraz ucukca ama ılerde tarıhe geçecegıne ınanıyorum

    • Tamam iyi hoş diuorsunda sen bir buluş ortaya çıkardığında sadece avantajına odaklanmamalısın .Dezavantajıda uygulanabilirlik açısından da çok önemli😉

  5. Arkadaslar tesla şokır yapmak istiyorum bunun için buyuk demir nüvelerim ve sargi tellerim hazır fakat tam olarak nasil yapicagima dair bir kaynak bulamadim yardimlarinizi esirgemezseniz sevinirim

  6. Elbette manyetik alan prensibinden hareketle gerilim iletmek mümkün .Ancak yüksek akimlari iletmemiz çok zor ancak basit elektronik cihazlar için bu sistemi elektronik cihaz uzerine yerleştirilmiş bir bobine 3-122 v gibi elektrik gerilimi induklenebilir.Başka bir yöntem olarak ultraviyole ışıği elektrik enerjisine çeviren hesap makinalarinda kullanilan foto pilleri gösterebiliriz.

  7. çok eski zamanlarda tarih bilemem ama bu kablosuz elektrik i Nikola Tesla yapmış ve çalışmış bir mahalle tam elektrik vermiş bütün evdeki ampuller yanıyormuş lakin git zaman içinde bu bakır rezervini elinde tutan ve para babaları bunu yok etmişler ve kaybolmuş tahmin ediyorum buda Haz.Musa A.s.zamanında .

  8. Yapilirsa santral sahipleri ac kalmazmi yazik olur onlara, tesla hakkindaki asil gercekleri okuyunca anlarsiniz edisonun yapip fakat dunyalari ceken ampullerini bile tesla dogru akimi buldugunda duzeltwbilmistir ve tarih boyu teslanin arastirmalari yine abd tarafindan el konulmustur..

  9. Kablosuz elektrik iletiminden alayan varmı yapılışını bilen vae mı bi yardımcı olabilir misiniz

  10. Arkadaşlar kablosuz elektrik iletiminden alayan varmı yapılışını bilen var mı bi yardımcı olabilir misiniz

  11. Arkadaşlar kablosuz elektrik iletiminden alayan varmı yapılışını bilen var mı bi yardımcı olabilir misiniz

  12. Kısa mesafeler için verimli bir sistem ancak iyonosfer ile daha uzun mesafelere hatta küresel boyuta bile taşınabilir. Tesla zaten bu sistemin en iyi iyonosfer katmanı ile ele alındığında verimli olacağını savunmuştur.

    youtu.be/LeiSUIMGdYQ

    Videoda görüldüğü üzere kısa mesafeler için verimli ve işe yarar bir sistemdir.

  13. Manyetik alan ile yapılabiıir aslında ama ne kadar uzağa gidebilir, orası meçhul. Yazılanlardan kulağa en mantıklı gelen manyetik alan bence sonuçta elektrik akımı manyetik geçişlerin olduğu bölüme taşınırsa kablosuz elektrik olur. Bir de ne kadar dayanacağı konusu var tabi.

  14. 6. sınıfa gidiyorum.Benim beynim şuna yetebiliyor.Sinyallerle belki olur belki bu yazdığım çok saçmada olabilir bazı kişilere bazı kişilerede iyi fikir olabilir.İnşallah fen lisesini kazanıp görüş açımı genişleteebilirim.Okuduğunuz için teşekkür ederim.

  15. Bence bu elektrik akimi iyonosfer ve topraklamayla yapilabilecek biseydir mesela topraklamada nasil elektrik nötür oluyorsa iyonosfer tabakasida tam tersi bir elektrik gönderimi yapilabilir bence iyonosfer tabakasina verilmis olacak elektrik ile topraklamanin bir biriyle ayni olacak sekilde olmasi lazim ama ben sadece yorumumu soliyorum ileride bu konu hakkinda arastirma yapacam insallah

  16. Zannımca öncelikle ÷.-olayindan kurtulmak icab eder herkesin bildiği üzere plastıgin uzerindeki enerji zıplar .havada enerji oldugu şüpesiz. Daha kücuk transistor ler yada zıt olmalı .bi yerde okumuştum ALLAH 2 zıttı 1 arada gecindirir a yet yada hadis olmalı burdan anladım ki insan vudundaki eklem yerleri zıt aksi taktirde günde kolumuzu en fazla 10 kere kaldirabilirdik . Arkadaslar kullandigimiz elektirik yukarideki 10 u simgeler. zıt olan maddeler uzetinde durulmasınI düsunuyorum yeni nesil bir transistor bulunmalı aksi çok zıt aldıgini soyup enerjiden kacan bir enerji yani enerjiyi yollamak yerine kendisinin kacarak sana gelmesi saglamak icab eder buy UK sant taller yerine daha kücuk enerji akimiyla buy UK isler bir işlemci dusunun brakın elektirigi kendisi gelsin .

  17. Önce şunu demek istiyorum insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bi durumun olasabileceğini düşünmüyorum böyle bişey olursa yaşadığımız gezegen başlı başına bi enerji topu ve biz bu enerjinin içindeyiz manyetik alanların içinde çalışan her elektirikli alet çevresine istemeden enerji saçar ve bu enerji iyonosferde birikir hiç düşündünüzmu bu bulurlara nerden elektirik gidiyor da sürtüğünde böyle bi enerji açığa cıkıyor aslında şuan dünyanın üzerinde bulunan enerji toplanabilseydi veya üstündeki enerjiyi kullanabilseydik şuan kablolara ihtiyacımız olmayacaktı bence en mantıklısı vericiler ile elektirik üretmek kablosuz aletlere programlara baktığımız zaman hepsinde verici var radyo dalgaları frenkasları vb herşeyde bi ana yapı ve bir alıcı nikola teslanın yaptığı kule ana yapıdır ve şuanda yapılanlar ana yapıdır ama sadece nikola teslanın icat ettiği ampülde işe yarıyor acaba o ampülün prensibinde bi alıcımı var bilimde sayılar gibidir düşündükçe hiç durmadan devam eder bence eklenicek bi çok şey daha var ve bi çok yöntem….

  18. Tamam iyi hoş diuorsunda sen bir buluş ortaya çıkardığında sadece avantajına odaklanmamalısın .Dezavantajıda uygulanabilirlik açısından da çok önemli😉
    Bu yorumu erhan açıkgöze iletmiştim ama

  19. Güzel ve objektif bir yazı. Kablosuz elektrik olsa bile bu sefer insan sağlığına büyük zararı olacak sonra çocuklar sakat doğacak vs. sırf bu yüzden tercih edilmemeli

  20. Güzel fikirler, uzay boşluğunda istediğimiz kordinatlara radyo dalgası ile enerji transferi yapmayı başarabilirsek belkide arabamızı veya elektronik cihazlarımızın, enerji ihtiyacını bu şekilde karşılayabiliriz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version