Kablosuz şarj teknolojisini son günlerde özellikle yeni iPhone modellerinde de yer almasıyla daha da sık duyar olduk. Peki kablosuz şarj nasıl çalışır? Gerçekten de kablosuz mu? Tüm bunlar ve daha fazlası haberimizde.
Apple AirPower duyuruldu!
Kablosuz şarj nedir?
Kablosuz şarj denildiğinde her ne kadar aklımıza kendi kendine şarj olan cihazlar gelse de maalesef teknoloji hala o kadar ilerlemiş değil. Kablosuz şarj denildiği zaman genellikle kastedilen şey, indüksiyon yoluyla şarj etme işlemidir.
Günümüzde yeni yeni popülerlik kazanmış olsa da geçmişi 1990’lı yıllara dayanan bu işlem, manyetik bir alan oluşturulan bir istasyona sahip olurlar. İndüksiyon bobiniyle donatılmış bir cihazda kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan şarj olabilir.
Yani kısaca enerjiyi kablosuz olarak gönderen ünite yüksek bir manyetik alan oluşturuyor ve bu alan içinde oluşturulan elektrik, alıcı cihazda yer alan entegre devrelerdeki bobinler yardımıyla elektriğe çevriliyor ve şarj işlemi gerçekleştiriliyor.
İlk çıktığı zamanlarda diş fırçaları gibi banyo aletlerinde kullanılan bu işlem, günümüzde akıllı telefonlarda da kullanılmaya başlanmış ve gitgide popülerliğini arttırmaktadır. Lumia 820 ve Lumia 920 modelleriyle popülerlik kazanan kablosuz şarj özelliği, Nexus 4 ve Galaxy S4’le Android tarafındaki modellerde de artış göstermeye başladı.
Kablosuz şarj standartları neler?
Bu gerçekleşmesi için günümüzde iki farklı standart var. Bunlarda ilki adını sıkça duyduğumuz Qi standardı. Wireless Power Consortium (WPC) yani Kablosuz Güç Konsorsiyum’u tarafından geliştirilen Qi standardı günümüzde birçok endüstri kuruluşu tarafından destekleniyor.
Çin kökenli bir kelime olan Qi, Qigong kelimesinden gelmektedir. Çin tıbbında yaşam enerji olarak tanımlanabilen Qi enerjisi, dengeli ve düzenli bir şekilde bedende yer almasını sağlayan çalışmalara verilen isimdir.
Bir diğer standart ise Power Matter Alliance tarafından geliştirilen Powermat standardı. Ancak günümüzde neredeyse bütün cihazlar Qi standardını kullanıyor ve buna yönelik cihazlar üretiliyor. Günümüzde otomobillerde bile yer almaya başlayan kablo gerektirmeyen şarj işleminin genellikle Qi standardını kullandığını görüyoruz.
Kablosuz şarj gerçekten kablosuz mu?
Cihaz üzerinde herhangi bir bağlantı gerektirmeyen kablosuz şarj işlemi, kullanılan cihaza göre aslında hem kablolu hem de kablosuz. Peki ama nasıl?
Günümüzde her geçen gün yayınlık kazanan bu işlemi artık mobilyalarımızla yada otomobillerimizle de gerçekleştirebiliyoruz. Bu durumda tek yapmamız gereken şey cihazımızı bu işlem için ayrılan kısma yerleştirmek.
Ancak cihazımızı kablosuz bir şekilde şarj etmemize olanak sağlayan istasyonlara güç sağlayabilmek adına prize bağlamak için elbette bir kabloya ihtiyaç duyuyoruz. Bunun sağladığı kolaylıksa cihazınıza sürekli olarak kablo takıp çıkartmak zorunda kalmamanız ve kolayca şarj işlemini durdurup devam ettirebilecek olmanız.
Yani kablosuz şarj, Nicola Tesla’nın en büyük hayali olan hiçbir kabloya ihtiyaç duymadan havadan elektrik transferini maalesef gerçekleştiremiyor.
Günümüzde Samsung, Apple ve LG gibi birçok büyük teknoloji şirketi tarafından desteklenen bu standartlar, her ne kadar şu an için şarj menzili kısa olsa da, gelecekte klasik şarj aletlerimizi tarihin tozlu raflarına bırakmamıza neden olacak gibi gözüküyor.
indüksiyonlu ocak ile iPhone X’i şarj edebilir miyiz Bekir Bey?
bilmem
Bluetooth yolu ile kablosuz şarj nasıl olur?
saolun teşekkurler sizi seviyorum özelliklede kerem abi seni
samsung s7 edge telefonumu yeni passatta kablosuz şarj edebilir miyim
Samsung A70 kablosuz şarjı desteklermi
Xiaomi mi note 10 lite kablosuz şarjı destekliyormu