Türkiye’de ve dünyada hangi ay kaç telefon satıldığı ve hangi üreticilerin zirveye yerleştiği, pazar payını büyüttüğü veya kaybettiği üzerine birçok haber hazırlıyoruz. Fakat bugün hepimizi etkileyecek başka bir konuyla ilgili veriler ortaya çıktı. O da kaçak/yurt dışı telefon satışı.
Kaçak/yurt dışı telefon satışı yasak! Ama…
Türkiye’de en çok satan akıllı telefon markalarına baktığımızda, zirvede yüzde 22.13’lük pay ile Samsung’un olduğunu görüyoruz. İkinci sırada ise yüzde 18.61 ile Apple bulunuyor. Üçüncü sırada yüzde 12.85 ile Xiaomi yer alırken, dördüncü sırada da yüzde 5.93 ile Huawei kendini ilk 5’e sokmayı başarıyor.
Daha sonra yüzde 2.69 ile Oppo, yüzde 0.79 ile Realme, yüzde 0.62 ile yerli akıllı telefon üreticilerinden General Mobile, yüzde 0.54 ile Vivo ve son olarak yüzde 0.4 ile yine yerli markalardan Reeder bulunuyor. Kalan yüzde 2.6’lık pazar payı ise diğer markalar arasında dağılıyor.
IMEI kayıtlarında tarihi rekor kırıldı! Kayıt sonrası açılmayan telefonlar ne olacak?
Fakat bu sıralamada zirvede aslında Samsung değil, yüzde 32.84’lük bir tanımlanamayan satış görünüyor. Bunun temsil ettiği şey ise Türkiye’deki kaçak/yurt dışı telefon satışı. Geçtiğimiz ay yüzde 29.06 seviyesinde olan yurtdışı/kaçak telefon satış verisi bu ay yüzde 33’e dayanmış durumda.
Bu da her yeni telefon alan 3 kişiden birinin yurt dışına gittiğinde (yanında 1 adet) telefon getirdiğini veya halihazırda Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan yurt dışı cihazlarını aldığını gösteriyor. Bu da resmi satış rakamlarına yansımadığı ve satıcı tarafından zorunlu garanti şartları sağlanmadığı için sistemde büyük bir boşluk olarak gözüküyor.
Tabii bu cihazları Türkiye’den veya yurt dışından alan kişiler yine IMEI kayıt işlemini gerçekleştirerek (yıl içerisinde yurt dışına çıkılmış olması gerekiyor) kullanmaya devam edebilir. Fakat istatistikler bize binlerce insanın durumun farkında olmadan alışveriş yapıyor olduğunu gösteriyor.
Örneğin bir telefoncudan veya kişiden Android veya iOS bir cihaz alacağınız zaman, eğer bu ürün Türkiye’de vergilendirilerek satılmıyor ve yurt dışından gelme ve de IMEI kayıtsız ise neredeyse yarısı kadar bir fiyattan satılması gerekiyor. Ancak bazı kişiler bu durumu gizleyerek Türkiye fiyatı üzerinden satış yapıyor.
Dolayısıyla birçok alıcı 5-10 bin TL bandında aldığı ikinci el Android akıllı telefonuna IMEI kaydı için 20 bin TL ödemesi gerektiği mesaj gelene kadar durumun farkına varamıyor. Tabii başka telefonun IMEI’si atılmış cihazlar da satılmış olabilir.
Bu durumda ise kaçak IMEI fark edilene kadar biraz daha uzun süre kullanabiliyorlar. Ancak eninde sonunda sonuç cihazın kapatılması olacaktır. Siz de bir akıllı telefon satın almadan önce buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz haberimizdeki IMEI sorgulama adımlarını takip etmeli ve bunun bilincinde satın almalısınız. IMEI kaydı yapmak için de burayı tıklayarak ulaşabileceğiniz haberimizdeki rehberi takip edebilirsiniz.
Ülkeniň içine ettiler
Kendim sınırda yaşıyorum her gün binlerce telefon geliyor imeil işine gelincede öyle yazıda yazıldığı gibi değil biz o işi Android cihazlarda 50 TL ye hallediyoruz Ios cihazlara da atıyoruz onun maliyeti biraz yüksek oluyor
millet kaçakçılığı baş tacı yapınca devlette bunu önlemek isteyince devlet mi suçlu oldu şimdi.
o malı getiren hiç suçlu değil galiba.
ucuz almak isteyeninde suç yok zaten sütten çıkmış ak kaşık.
Herkes çakal olmuş sen boku devlete atıyorsun.
Sınır kapısnda ki izdahmlar insanlar yabancıya yönelmesin diye vardı ama artık onunda b.. çıktı. Devlette abarttı.
Sonuç bu.
Hayatımızı bitirdin malum kişi…
bir şeyi yasaklayarak durduramazsınız. telefon fiyalarındaki vergi düşürüşmezse ülke ancak vergi kaybeder…
Bende aldım 1.5 sene önce 237 dolara ne kayıt yaptım ne bişey 4 ay da bir hat değiştirdim ne kapandı ne bişey hala çok rahat kullanıyorum sene sonuna kadar vakti var bidahaki sene sıfırlancak zaten kayıtsız kullanmaya devamm 🤣🤣🤣
Nasıl oluyor iki yıl
sonra kayıt gerekmiyor mu
Yurtdışı dan getirilen telefonlar 8 ay aktif oluyor, 8 ayın sonunda kapanıyor. Ve her yılın 12nci ayın songünü gece 24:00 dan sonra tekrar açılır.
Ben de aldım.Oneplus 9 burada 27000 TL gibi bir fiyata satılırken yurtdışı cihazı 7500 TL’YE kapattım 1,5 ay oluyor.
Sadece yurt dışına gidenler getirmiyor. Bir e- ticaret sitesinden baya uyguna telefon almıştık. Bilindik bir site diye kaçak mı değil mi diye kontrol etmedik. 11 ay sonra telefonu güncelleyince kaydedilmemiş IMEI uyarısı yolladılar. Sadece yurt dışına gidenler getirmiyor. Bir şekilde ülkeye toplu şekilde getirenler de var.
İyiki de almışlar keşke daha fazla olsa yurt dışı telefonlar.Vergisini verip Kayit yaptirdigimiz halde kaçak oluyor öyle mi.İsinize bakın,senin kullanmadığını nereden bileceğiz.70000 TL olan iPhone 27000 TL gibi komik bir rakama aldığım için çok mutluyum.Turkiye de kaziklanmadim telefonculara.
Eğer bu olayları yaşıyorsak tek sebebi erdoğan.İyi Akşamlar
senin dünyaya gelmene sebeb de Erdoğanı gösterirsin
Hayvan olsa isyan eder. Bizim malum yaş grubu hiç birşeyden anlamıyor.
4 sene önce 2.800 e samsung s9+ aldım hala kullanıyorum bi sorun olmadı 😁 ama değişim zamanı geldi bununda 🤷♂️
Çok iyi oluyor heryere vergi koymaya çalışırsanız kaçak daha da büyür
7 sene önce orj Samsung not 5 aldım . 2400 TL ye sorunlu çıktı garantisine gönderdim 1700 TL ücret istediler yapmak icin . O gün bidaha garantili cihaz alirsam s.. beni dedim 7 senedir kaçak kullanıyorum herkese tavsiye ederim 😂
Zaten ne oluyorsa Bizim ülkeye zam oluyor adamlar yurtdışından gelsin bizim ülkemizde keyif catsinlar bizde sefillik gibi işte adamlar kedini urunlerinde rahatlar ama biz alınca pahalı işte
Ne diyelimki ako zihin
Düstugumuz duruma bak ne hallere geldik
Yurtdışı telefonlarda IMEI çakma olabilir. Hiç IMEI yoksa devlete 6000 TL IMEI kayıt ücreti ödeniyor Ben yurtdışı telefon aldım IMEI yüklüydü Format attığımda IMEI yok oldu Eski bir telefonum vardı onun IMEI sini yükledim sıkıntı yok
Telefon 1000 usd 27 bin TL diyelim 60 bine nasıl yuvarlama bu araba 10.000 usd diyelim 270 bin TL 1.000.000 a nasıl yuvarlama bu
Redmi note 10 pro 9 ‘a satılırken 3″ e aldım. Neden çok daha fazla para verip başkalarının cebini dolduruyim? İmei dahil 3.250 ye geldi 2 senedir kullanıyorum. Kaçağın önüne geçmek istiyorlar ise her telefon için sadece 1000 tl vergi alsınlar zaten çözülmüş olacak. 3000 lik telefona 6000 vergi alırsan kusura bakmasınlar kaçak alırım. Böyle bir vergilendirme sistemi olamaz .
sd ,
yazıdıgınla alakası yok. bu tür alan insanlar bılmeden 1 2 elın parmagını gecmez.
millet çakal olmuş herşeyın farkında.
herkes herşeyi bilerek malı satın alıyor.
AMA BU SATIŞLARIN EN BÜYÜK SEBEBİ İNTERNET SATIŞ SİTESİ
SA……. COM DUR
BUNU HERKES BİLSİN. PAZAR ÇOK GENİŞ VE SERBEST OLUNCA ENGELDE OLMAYINCA HERKES İSTEDİĞİ GİBİ AT KOŞTURABILIYOR. KAPATILMASI GEREKLI