Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde iki büyük deprem meydana geldi. Deprem, 10 ilde etkisini gösterdi ve birçok dayanıksız binanın ve alanın da yıkımına sebebiyet verdi. Depremden sonra Türkiye haritasında Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok yer değişti. Peki, Türkiye haritası, deprem sonrası nasıl şekillendi? Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.
Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Türkiye haritası değişti
Kahramanmaraş merkezli depremler, geniş bir alanı aynı anda iki kere üst üste etkiledi. Bu etki sonucunda Türkiye’de birçok alan neredeyse yerle bir oldu. Depremin kış aylarında gerçekleşmesi nedeniyle karın olması, her alanı detaylı olarak göstermese de diğer yerlerdeki belirgin değişiklikler dikkat çekti.
Deprem nedeniyle Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 350 km, Çardak Fayı Hattı’nda ise 150 km’lik alan etkilendi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 250 km’lik bir alan deprem sırasında kırıldı. Uydu çekimleri sayesinde ortaya çıkan görüntüler, değişiklikleri ortaya koydu.
Tüm Türkiye’nin katılacağı yardım yayını yapılacak!
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı açıklamada 8 kanalın katılacağı Türkiye Tek Yürek yayınını açıkladı. İşte detayları...Öte yandan ikinci depremin Hatay üzerinde büyük etkilerinin olması, bölgenin zemin yapısının ilk deprem sonrasında değişkenlik göstermiş olmasından kaynaklanıyor. İlk deprem sonrasında Hatay, zemin büyümesi yaşadı ve bu nedenle de ikinci depremde de büyük hasarlar aldı.
Kahramanmaraş depremi, 21. yüzyılda gerçekleşen en büyük depremler arasında gösteriliyor. Fakat henüz çok yeni yaşandığı için depremin etkilerini diğer depremlerle karşılaştırmak şimdilik mümkün değil.
Türkiye’nin deprem sonrası güncel haritasına bakmak için atlas.harita.gov.tr adresine girip inceleme yapabilirsiniz. Bu web sitesi üzerinde temel harita, hava fotoğrafları haritası, topoğrafik ve uydu (deprem) haritaları mevcut.
Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Kahramanmaraş depreminin etkileri ne kadar sürede toparlanır? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Bir harita teknikeri (topoğraf) olarak aklıma gelenleri söylemek istiyorum, bende Kahramanmaraş Afşin liyim memleketim yerle bir oldu hepimize geçmiş olsun.
Bu bölgedeki tüm nirengi ve poligonların konumları değişti altüst oldu o bölgenin tamamında yeniden bir haritalama çalışması yapılması lazım örneğin 3402 s.k. 22/a uygulaması, ve bu işlem kısa sürede yapılacak birşey değil reis bir yılda konutlar yapilacak dedi, bunların koordinatlanması nasıl yapılacak? Nasıl yetişecek? Çok iş var çok daha yaralarımız taptaze 😞 Allah yardımcımız olsun