Robotlar yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte insan gücüne ihtiyacı azaltarak, hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmeye başladı. Sanayinin yanı sıra robotlara olan ihtiyacın her geçen arttığı en önemli alanlardan birisi de, halen uzun bir yol kat edilmesi gereken sağlık sektörü.
Yapay kalp geliştirildi!
Son yıllarda 3D yazıcılar ile organ üretimi büyük bir heyecan uyandırırken, kalbi sıkarak kan pompalanmasına yardımcı olan implante edilebilir bir robot geliştirdiklerini duyuran bilim insanları bu heyecanı ikiye katladı.
Kan pompalayan robot kalp yetmezliği ile savaşacak!
Cihazın uzunca bir süre test edilmesi ve hastalar üzerinde denenmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, oldukça küçük bir boyutta olan robotun yaklaşık üç yıl sonra sorunsuzca kullanılabilir hale geleceğini düşünüyorlar.
Araştırma ekibinde yer alan Nikolay Vasilyev, milyonlarca insanın kalp yetmezliği ile mücade ettiğini ifade ediyor. Genellikle doğuştan gelen bir hastalık olan kalp yetmezliğinde, vücuda yeteri kadar kan pompalanamıyor.
Araştırmacılar genel anlamda, kalbin iki farklı kısımdan oluştuğunu ifade ediyor. Sol ventrikülün kanı vücuda pompaladığı ve sağ ventrikülün ise kanı sadece akciğere pompaladığı dile getiriyor.
Şu anda tek tedavinin kalp nakli olduğunu belirten Vasilyev, bu robotun milyonlarca insanı hayata kazandıracağını ifade ediyor. Üç ana parçadan oluşan cihaz, sol veya sağ kısımı tolere ederek yeterli kan akışını sağlıyor.
:: Sağlık sektöründe ne tür gelişmeler yaşanmasını bekliyorsunuz?
Güç kaynağı nedir ve ne zaman piyasada olur ?