TBMM’de kabul edilerek yasalaşan sosyal medya düzenlemesi tartışılmaya devam edilirken, kamu çalışanlarına WhatsApp yasağı iddiası bomba gibi düştü. Hürriyet’in haberine göre Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan rehber kapsamında yerli mesajlaşma yazılımları zorunlu olacak.
Kamu için Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan ve bazı tedbirleri zorunlu kılınan rehberde, yerli sistemlere geçiş önceliği isteniyor. Kamu personeli özel hayatında WhatsApp’dan Telegram’a istediği uygulamayı kullanabilecek, ancak kurumsal işlemlerde bunların kullanımı yasak olacak.
cumhurbaşkanlığı
Kamu çalışanlarına WhatsApp yasağı kişisel hayatı etkilemiyor!
Yani kurumlarda çalışan kişilerin işleri daha hızlı yürütebilmek adına kurduğu WhatsApp grupları bu kuraldan etkileniyor. Çalışanlar oluşturulan özel anketleri dolduracak ve bu sayede çalışanların ne kadar kritik bilgiye sahip olduğu ve kimlerin bu bilgilere erişim imkanı olduğu tespit edilecek.
Ayrıca kurumların güvenlik altyapıları değerlendirilecek. Zira hazırlanan bu rehberin ana hedefi birisi de, gizliliği veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması.
Kurumlar altyapı çalışması yapacak ve tüm bilgi işlem altyapıları saldırılara hazır ve korunaklı hale getirilecek. Kurumlarda “bilmesi gerekenler prensibi”, “zayıf noktalar”, “asgari yetkiler”, “yetkin personel” başlıklarında tespitler yapılacak.
Sosyal medya düzenlemesi kabul edildi! İşte yetkiler
Kurum kontrolündeki yerli mesajlaşma uygulamalarına geçiş konusunda rehberde şu ifadelere yer veriliyor;
“Kurumun kendi haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır”
Sabit diskler kurtarılamayacak şekilde silinecek!
Kurum tarafından satın alınan bilgisayaların sabit disklerinin veri kurtarmaya imkân sağlamayacak şekilde güvenli silme işlemine tabi tutulduktan sonra sistemlere dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor. Kuruma dışarıdan gelen e-posta eklerinin çok katmanlı güvenlik analizinden geçirilmesi ve bu içeriklerin, “beyaz liste/kara liste” olarak listelenmesi isteniyor.
Kuruma uzaktan bağlanacak cihazların zararlı yazılımdan korunma, işletim sistemi ve uygulama güncelliği gibi hususlarda denetimden geçirilmesi de istenirken kurum politikalarına uygunluğu güvenli uzaktan bağlantı sağlayan sistemler üzerinden kontrol edilmesi belirtildi.
Parolalar konusunda ise şu ifadelere yer veriliyor;
“Parola cümle kullanımına izin vermeli ya da teşvik etmelidir. Kurumlar güvenlik gereksinimlerine göre parola politikası belirlemelidir. Ayrıca parolalar için bir en uzun geçerlilik süresi tanımlanmış olmalıdır. Değişen parola fonksiyonu eski parolayı, yeni parolayı ve bir parola onayını kapsamalıdır”
Kisisel kullanima yasak yok dostum. Kamu kurumunu ilgilendiren kurum içi konusmalari amerikan sikrti whatsapp uzerinden yapma diyor
Öyle bir şey yok hem WhatsApp yasağına iyi gelecektir artık eleştirmeyi bırak derim çok biliyorsan sen yap yazılım geliştirme o kadar kolay mı Çok kolaysa sen yap bakalım bir sosyal medya yapabilecek misin
Sadece eğitim sistemini ELEŞTİRECEKSİN zira eğitim sistemi daha da zorlaşıyor
Tamam
Adim afim Rejim degisikligine …
içeriği okumadan yorum yapma be
Çok yerinde bir karar diktatör diyenler olmuş alakası yok özel hayatında kullanabilecekler kamuya ait bilgiler en azından yurtdisina çıkmamış olur
Senin yaptığın yorumun ben var ya ne kadar at gözlüğü takmış şekilde bakıyorsunuz anlamıyorum bu konunun diktatörlükle ne alakası var sana özel hayatta bunu yapacaksın demiyor kurum içi konuşmada yapacaksın diyor ya çok gerizalisin yada çok ketumsun bunu almamak için salak olmak lazım. Ha bu arada gerçek diktatör olsa sen ona diktatör diyemezsin zaten korkudan.
Çok iyi düşünülmüş başarılı tabiki yerliye destsk verilsin kurum içerisinde gayet yerinde kararlar alttaki diktatör diyene aldanmayın özel hayatınıza diyecekleri bişey yok burada biliyoruz facebook watsapp instagram verilerimiz güvende değil kamu kurumlarında ciddi mesajlarda enazından yerli uygulamalar tercih edilmesi süper
Yerinde bir karar. Hastaneye gidiyorum görevli beni bekletip telefondan yazışma yapıyor. Birgün sizde büyüyecek siniz, o zaman bu yasağın ne anlama geldiğini daha iyi anlayacaksınız
İyi olmuş. İşine baksın. Çalışmak istemeyen de defolup gitsin. Kimseye zorla maaş ödemeye meraklı değiliz
Bi onceki yorumu yapan ebleh cahil kesimden birisi cok biliyor sanirim. İcerigi baska ulkelerin istihbarat birimleriyle paylasilan bir iletisim aracini kullanmak yerine, resmi islemlerde diye belirtilen gizlilik derecesi olan dosya ve belgelerin yerli yazilim yolu ile baska birime aktarilmasini onermis. Ozel hayatinda istedigini yapabilirsin lakin bana ait gizlilik bilgisi olan birseyi sen kalkip posta yoluyla goturmeye usenip whatsapp uzerinden fotografini yahut pdf seklinde yollarken benim gizlilik bilgilerimi ihlal etmis oluyorsun. Bunu onlemek icin boyle bir yola basvuruldugunu sana guzellikle anlatmak istedim.
Bu yasak sen işini hızlıca hallet diye yapılıyor. Diktatörlük, biatçılık ile ne ilgisi var. Klişe lerden bıkmadınız
Bu yasaktan memnun olmayanlar memur olmasın, olanlarda istifa etsin. Hadi yapın da görelim. Sadece konuşmakla olmuyor. Artık çalışma zamanı, ilk başlarda zor olabilir, alışırsınız
Kullanmayacaklar, bitti. Dağılın
Haberi iyi okuyun. Kamu nun işlerini yaparken gizlilik nedeniyle Whatsapp grupları kullanılmayacak deniliyor. Özel hayatında ne yaparsan yap. Yok diktatörlük, yok zorbalık diye başlamayın hemen. Güvenli değil diyor, anlamıyor musun.
Geç bile kalındı, günümüz çağı teknoloji özel şirketlerde bu güvenlikler çoktan yer aldı !!!
Herkesin çeşmesinden kirli su geldiği ortamda bir yönetici dese ki, başvuran abonelere temizlenmiş su sağlayacağız, istemeyene de herhangi bir değişiklik yapmayacağız. Sizce böyle uygulama nasıl karalanabilir? Çok mantıksız geliyor değil mi?
Güvenli internet çıkarken ülkemizde bol miktarda eleştirildi.
Şimdi de dışarı istihbarat vermemek için bir adım atıldığında mutlaka eleştirenler olacaktır.
Düşünebiliyor musunuz? Ülkenin büyük çoğunluğunun seçtiği bir Başbakanı, kim seçtiği, nereden geldiği belli olmayan bir Genel kurmay başkanı darbeyle öldürüyor. Bunun adı demokrasi mi?
Bazıları sadece yararlı bir şey çıktığında eleştiri yapar.
Yerli milli kriptolu uygulama ne varmış? Bide onu yazsaydınız.
Sonuna kadar destekliyorum, iş yerinde whatsupta instagramda okeyde tavlada netflixte zaman geçirenler çok üzülmüştür. İş yapmak için oradalar goy goy için değil. Millet kuyrukta beklerken video seyredip lak lak etmeyi bırakırlar. İşini seven hakkıyla yapan insanlar memur olsun ona göre sınava girsin, memurluk yan gelip yatma yeri değil. Eğer yatacaklarsa özele gelsinler görürler yatıyorlar mı
Ne gereksiz yorum olmuş. Devlet bu gibi işlemlerde geç bile kaldı. Çin de google yok. Rusya vs kendi facebookları var. Biz yapınca sıkıntı mı oluyor. Lütfen bakış açınızı değiştirin. Devletimizin vardır bir bildiği gibi düşünmek herkes için önemlidir.
Sen ülke olarak yapmazsan, adam netflix de gelir erkek erkeğe öpüşme sahnesini herkesin izlediği zamana koyar. Devlete ve hükümete güvenin.
noldu çıldırıyon 😀
Arkadaşın kafa almıyor galiba veya okuduğunu anlamıyor, kamu kuruluşlarının güvenliği için kamu konuşmaları whatsappta olmıycak onun dışında çalışan özel hayatı için whatsapp ı kullanabilir.
Öncelikle o geri kafalılığınla eblehliği sen oluşturuyorsun. Kendini bir şey biliyorum zannetme, daha yazmayı bilmiyorsun. Konuya gelecek olursak WhatsApp Telegram gibi uygulamaların çalışma saatlerinde yasak olması yerli ve milli uygulamaların ve yazılımların öne çıkmasını sağlamak. Devletin bu politikasını sonuna kadar destekliyorum. Daha dün dışa bağımlı ülkeyiz diyen sizin gibi zihniyetler şimdi ne yapacak çok merak ediyorum.
Bazı partizanlar uygulama yasağını yerli uygulamaların kullanımına teşvik olarak yorumluyorlar. İyi de yerli uygulamaların istihbarat kurumlarına çalıştığını bilmiyor musunuz!
çok iyi olmuş, herşey ABD ye gidiyordu
Bunların hepsi gerekliydi geç bile kalındı. Uçtan uca şifreleme cart curt yalan adamlar senin her şeyini biliyor. Bir kere de devletinizi tebrik edin
Ne alaka şimdi? Siyasi düşücelerini kırıp mantıklı düşündüğünde iyi bi yaptırım olduğunu anlarsın. Şirketlerin şirket içi yazışmaları dısya paylaşımları amerikan şirketinin data serverlarında saklanıyor. İstedikleri zaman bunlara erişim sağlayabiliyolar. Şirketler için güzel bi yaptırım olmuş
Hatırlıyormusunuz; Türkiye nükleer santral ihalesi yaptığı zamanlarda yaklaşık bir değere whatsapp el değiştirerek Facebook bünyesine katılmıştı. Hep merak edildi bu kadar pahalıya neden geliri olmayan bir firma satılır diye.
-Sizin telefonunuzda bulunan tüm bilgileri, fotoları elde etmek için ne kadar para harcadılar sizce ?
-Kendimiz verdik izni, onlarda aldılar tüm bilgileri. Yakında bizden iyi tanıyacaklar bizi!!!!
(Putin Rusyada whatsapp’ı yasaklayınca anlaşıldı. 200.000.000 rus halkının her türlü mahrem bilgisi, fotosu bile kaç milyar dolar edermiş.)
Haberin detayını okumadan öldük, bittik diye yaygara koparmaya başlıyorsunuz. Bu ülkenin en büyük sorunu okumuş cahiller dir.
İran is comingggg
Asıl robot sensin be. Kamu gibi gizli bilgilerin dolaştığı mecrada böyle tedbir gayet normal ve çoktan olması lazımdı. Özel hayatındaki tele karışanmı var lan …….
Arkadaşım sen aptal mısın.. kamuda dosya gönderip alırken whatsap kullanıyoruz.. buda verilerin çalınmasına neden olabilir. Sadece kamu çalişanları için ve resmi yazışma paylaşımı yerli uygulama uzerinden olacak.. Bu Kamu çalısanlari icin olmasi gereken bir uygulama.
Bu her hangi uygulama olursa olsun, özel telefondan olmamalıdır, ben özel telefonumu belki hiç korumuyorumdur, bu ne olacak, mutlaka kurum birimlerine ait telefon tablet yada PC zerinden olmalıdır, bunun en sağlamı da kurumsal e postadır, kurumsal cihazlardan, bunun dışındaki şahsi cihazlardan hangi uygulamayı kullanırsan kullan hep açıktır
Şu yerli uygulamalardan uzak durun. Eşinizin, kızınızın görsellerinin memurların monitöründe slayt olması bence de hoş olmaz.
Arkadaşım sen bu yazıyı okudun mu kişilerin özel hayatları kendilerini ilgilendirir ama devlet kurumunda çalışırken yaptığı işler devleti ilgilendirir tabi ki devlet bu bilgileri yabancılara vermek yerine kendinde saklamak istiyecek bunda kötü olan taraf ne?
yerli milli dediklerini kullanın yazışmalarınızı kontrol etsinler… amaç bu
Ilk yorumu yapan arkadaş sorunlu galiba. Kafası almıyor olabilir. Sunucusu yurt dışında olan tüm mesajlar veri madenciliği ile ile işlenen bir ortamda kamu kurumunun hassas bilgilerinin böyle ortamdan paylaşılması yasak değil bizzat suç olmalı tekrarlandığı durumda isine son verilmelidir. Bunlar ulusal güvenlik meselesidir. İsteyen özel hayatında ne kullanmak istiyorsa kullansın.
Cok yerinde bir karar. Zira kurumlarimiz cok gizli belgeleri dahi whatsapp ile paylaşır olmuştu..
Cahillik kötü bir şey. Kamuda işyerinde çalışırken devletin belgelerini bu programla paylaşmayacaksın diyor devlet. Yoksa evinde ,dışarıda serbestsin. İnsan iktidara düşman olursa anlayışı bu kadar oluyor.
İyi oldu çok çok iyi oldu.Biat cı kesim değil biz doğrunun yanındayız.Kim ne derse desin milli ve yerli olsun kamu kurumlarının WhatsApp gibi bir platformda paylaşımda bulunmaları büyük güvenlik açığıdır.
Açıklama yapıldı yeni haber yalan
kendini akıllı sanan senin gibiler her lafın arkasına Atatürk koyup İBB nin 9 ayda 11 milyon TL borçlanıp muhtarlara p30 dağıtıp biz israf sevmeyenlerdeniz diyenler var bunları hiç kâle almamak lazım
Mesaj yazarsınız anca devleti kötülemeye muhalefetin yaptığı bir icraatı sayamazsiniz sonra devlet milleti soyuyor 56 milyon dolar IMF borcunu adam kapatır diğer muhalefetteki adamda sgkyı batırır zeytinyağı vb.urunlere %500 zam getiren adam haklı İstanbula su getiren adam haksız dünyada ozenilen havalimanını yaptı Ukrayna başkanı keşke benim ülkemde de olsa dedi siz yine elestirdiniz biz Erdoğan gelmeden önce kuru ekmek sırasına giren vatandaşları biliyoruz o zamanlat siz bu insanlara göbeğini kaşıyan adam diyorsunuz birini eleştirmek için ilk önce kendinize bakacaksınız
Devleti kötüleme ile hükümeti kötüleme farklıdır, gerekirse devlet de kötülenir ancak genelde yürütme ve yasamadaki saçma kararlar eleştirilir; devleti eleştirmek için daha fazla bilgi, daha fazla düşünce gerekir ki o bu coğrafyada fazla bulunmaz, bulmakla da kimse uğraşmaz. Muhalefet devlet kaynaklarıyla icraat yapmaz, yapamaz. Muhalefet mevcut şartlarda (yürütme partisinin ittifağı %50 üzerinde mecliste, ancak azınlık hükümeti olan ortamda muhalefet yasalara etki edebilir) yasa bile çıkaramaz. Şartlı borç ile şartsız borç egemenlik açısından farklıdır, israf açısından da farklıdır. IMF belirli şartlara bağlayarak piyasanın istediği faizden düşük faizle borç vererek verdiği paranın para üretmesini amaçlar. Açıktan toplanan (tahvil en yaygın yoludur), IMF kredisinden daha yüksek faiz ödeyeceğiniz paralarla hiçbir işe yaramayacak havalimanı, köşk (lale devri nedir araştırmak lazım), ihale… yapılabilir. Sonuçta “faiz enflasyona neden olur” diyen adamın daha yüksek faizle iş yapması garipsenecek bir durumdur. “Egemenliğimizi koruyoruz” der olur biter, kendi mantığına göre halkını daha yüksek enflasyona mahkum ettiğini söylemez.
Sen devlete ait herşeyi parası olan herkese ozellestir sonra yerli üretim teşvik nasıl çelişki
He ya özelleştirme olmasaydı o kurumlar paramı basacaktı. Devletin sırtında yük olan kurumlar elden çıkarıldı. Bedava maaş devri bitti.
Siz orada yaşamayı hak ediyorsunuz. Ben Norveç te. Fark. Bu.
Norveç te yaşa ve burayı unut artık. Biz kendi hayatımız yaşayalım sen kendi hayatını. Biz seni merak etmiyoruz sen de burayı merak etme. Gittiğin yere adapte ol ve bizi rahat bırak
emekli oldugum ilk gün whatsup telefonumdan kalkacak yoruldum artık kullanmaktan eskiden işler nasıl yürüyormuş bilemedim 🙂
“Hangi uygulama kullanılacak? Yerli hangi programlar var?” Cevap verecek var mı?
Bip var…