Özgür yazılım ve açık kaynak kodlu yazılım (AKKY), bilişim sektöründe bağımsız olabilmek için büyük önem taşıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeye göre, ülkemizde dışa bağımlılığı azaltmak için AKKY geçiş süreci başlatılacak. İşte detaylar…
Ülkemizdeki kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım tercih edilecek
Yayınlanan genelgeye göre, kullanılan lisanslı yazılımlardan hangilerinin AKKY geçişe uygun olduğu yol haritası raporu ile belirlenecek. Dijital Dönüşüm Ofisi web sitesinde yer alan şablona göre düzenlenecek rapor, AKKY Geçiş Analiz Rehberi referans alınarak dokuz ay içerisinde hazırlanacak.
Dijital Dönüşüm Ofisi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kamuda açık kaynak kodlu yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştıracak Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlandı. Genelge ile birlikte #DijitalinYüzyılı’nda kamuda #AKKY kullanımını yaygınlaştırarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi ile rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Siz de deneyebilirsiniz: Yapay zekalı Windows çıktı!
Açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) nedir?
AKKY, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı kullanma, çalışma, değiştirme ve dağıtma haklarını herhangi bir amaç için verdiği bir lisans altında yayınlanan bilgisayar yazılımı olarak nitelendiriliyor. Açık işbirliğinin önemli örneklerinden biri olan AKKY, katkıda bulunacak potansiyel kişi/kurum sayısını belirsiz kılar. Bununla birlikte, kodu inceleme imkanı yazılıma olan güveni artırır.
AKKY geliştirme, tek bir şirketin bakış açısı dışında farklı perspektifler getirebilir. Standish Group’un 2008 yılında yayınladığı bir rapora göre, açık kaynak yazılım modellerinin benimsenmesi, tüketiciler için yılda yaklaşık 60 milyar dolar tasarruf sağlamıştır.
Açık kaynak kod, çalışma amacıyla kullanılabilir ve yazılım dili bilen son kullanıcıların yazılımı kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlamalarına olanak tanır; benzer tercihlere sahip kullanıcılar için değişiklik yapıp yeniden yayınlayabilir ve doğrudan olası iyileştirmeleri kaynak kodları düzenleyerek sisteme gönderebilir.
her 10 senede bir ayni geyik döner. tavsiyem genclere ekonomik veya siyasi sikintisi olan yerde arge cok yürümez.kendileriyle ugrasmaktan Buna vakit kalmaz
(Lütfen yayınlayın)
Teknokentlere milyonlarca lira hibe aktarılıyor fakat bu hibeler ilgili şehirlerin iş adamları tarafından alınıyor. Zaten şehrin milyonerleri milyarderleri olan insanlara gidiyor bu yatırımlar. Ben 10 yıldır dijital dönüşüm hizmetleri veren bir bireyim. 3 kere girişimim oldu fakat verilen destek çok komik. Zaten dişlisi dönen firmalara gel buyu diyorlar kirası yarıya düşüyor. Personelin sigortasını ödüyorlar. Buraya kadar iyi, fakat bunu zaten parası olana ve zengine yapıyorlar. Siz 3 yazılımcı bir araya gelip proje sunduğunuzda onaylansa bile sizden kira isteniyor. Personel çalıştıracaksın deniyor. 30 bin lira verip 2 yazılımcı nasıl çalıştırayım ben kazanmıyorum zaten.
Bu proje de öylesine imzalanmış bir proje. Nereden mi biliyorum? Teknokentlerde sıfırdan kurulan proje sayısına ve başarı oranlarına bakın. Çok düşük. (Önceden kurulmuş düzeni oturmuş firmalar hariç)
1 milyon yazılımcı projesine bakın.
BTK Akademi kurs bitirme ve iş bulma oranlarına bakın.
Hepsine baktığınızda bunun da aynı şekilde hüsran olacağını göreceksiniz.
Atılımlar iyi, fakat uygulamalar kötü. Bu paraları yukarıdan birileri yiyor ve en alttaki kişilere bir şey kalmıyor.
Maddi olarak doğru güzel fakat güvenlik açısından çok ciddi sorun, koda bakıp açık bulup devletin sistemlerini hackleme olayları artacaktır.
Bu sacmaligi kim dusunmus cok merak ettim
atis serbest
rahatca hacklenebilsin diye mi?
Yeterli önem gelmedikten sonra. Gidip kamuda çalışanları teknolojiden uzak insanlar seçtikten sonra zor. Pardus bile adam akıllı kullandırılamadı. Açık kaynak alternatifleri geçirebilmeleri hepten zor
Mantıklı bir adım. Arkasının doldurulması; güçlü bür ekip ile yazılımlara destek sağlanması, güvenlik açıklarının kaptılması elzem.
Zamanında güzelim pardus’u durdurmuşlardı (şu an tekrardan devam ediyor orası ayrı). Devlet dairelerinde Pardusa geçilsin mesela. Ülkedeki devlet daireleri windows almak için lisans ödedi mi bilmiyorum ama özel şirketlerin bir çoğu ödemekteler. Mesela kasa sistemlerinde linuxa dönğşüm sağlansın, starbucks, atm sistemleri bile windows 7 kullanmaktalar.
Yahu başlık yanlış , açık kaynak kod zaten dışarıdan geliyor,sadece tekel değil.