Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Kanser tedavisi için yeni bir umut doğdu

Ana sayfa / Popüler Bilim

Son bir yıldır tüm tıp dünyası koronavirüs salgınını ortadan kaldırmak için ilaç ve aşı çalışmalarıyla haşır neşir durumda. Ancak her yıl yaklaşık 7 milyon insanın canını alan kanser hastalığı  tedavisi için yeni umut doğmuş gibi görünüyor.

Uğur Şahin’den Çin aşısı tartışmasına nokta: Etkili…

BionTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, Çin aşısı için tartışmaları bitirecek açıklamayı yaptı. Ayrıca aşının Türkiye'de üretimine dair güzel haberi verdi.

Kanser tedavisi için yeni bir ilaç geliştirildi

Köln‘deki Max Planck Yaşlanma Biyolojisi Enstitüsü, Stockholm‘deki Karolinska Enstitüsü ve Göteborg Üniversitesi‘nden uluslararası bir araştırma ekibi tarafından ortak olarak geliştirilen bu ilacın kanser hastalığı için yeni bir umut olması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Mitokondri tedavisi, kanser hastalarının son yıllarda başvurduğu ve umut sağlayan tedavilerden biri.  Alman ve İsveç bilim insanlarının ortak geliştirdiği bu yeni ilaçla birlikte, kanser ilaçlarının ortaya çıkardığı olumsuz etkilerin de bu yöntem sayesinde ortadan kalkabileceği düşünülüyor.

Daha önce mitokondrilerin kanser hastalığının çoğalmasında ve öldürme oranını arttırma da ön plana çıktığı ortaya çıkmıştı. Bu anlamda son yıllarda mitokondri tedavisi üzerine birçok ilaç geliştirildi. Ancak bu ilaçların mitokondriyi etkisiz hale getirmek için toksik maddeler kullanması, kanser tedavisi sonrası vücutta geri dönülmez hasarların oluşmasına neden olabiliyordu.

Bilim insanları, mitokondriyi etkisiz hale getirmek için kullanılan toksik yani vücudun bütünlüğüne zarar veren ilaçlara bir alternatif geliştirdi. Sadece kanserli hücreleri hedef alan bu ilaç, mitokondrileri etkisiz hale getirirken, sağlıklı hücrelere  zarar vermiyor.

 

Mitokondri

Bu ilacın geliştirilmesinde, mitokondrinin mtDNA denilen, kendine has bir genetik materyale sahip olması yatıyor. Bu genetik yapıyı hedef alan ilaç sayesinde, ekip sağlıklı olan hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebildi.

Yine koronavirüs aşısıyla önemli bir başarı elde eden BioNTech kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin‘de, salgın sonrası kanser aşısı geliştireceklerinin müjdesini vermişti. Sizce koronavirüs sonrası bilim insanları kanser aşısı geliştirmek için bir araya gelebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam