BionTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, tartışmaların odağında olan Çin aşısı için açıklama yaptı. Çin’de üretilen aşının yüzde 85 – 86 oranında etkili olduğunu hatırlatan Şahin Çin aşısı, BionTech aşısı veya başka bir devletin aşısı diye sakınca olmaması gerektiğini belirtti.
Çin’in aşıyı uzun süren deneylerden ve klinik testlerinden geçirdiğini belirlen Prof. Dr. Şahin, önemli olanın Türkiye’de yeterli sayıda aşının bulunması olduğunu aktardı. Bununla birlikte BionTech aşısının Türkiye’de üretilip üretilmeyeceğine dair soruya da yanıt geldi.
Türkiye’de mutasyon COVID-19 var mı? Bakan açıkladı
Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'de COVID-19 mutasyonu olup olmadığına dair bilgiyi paylaştı. Daha önce yurtdışından gelenlere PCR testi şartı gelmişti.Uğur Şahin, Çin aşısı için “etkili” dedi
Dünya gündemini COVID-19 aşısıyla meşgul durumdayken, aşı geliştiricilerinden olan BionTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, önemli açıklamalarda bulundu. Pfizer ile birlikte geliştirilen aşının, ilk aşamada 550 bin doz olarak Türkiye’ye gönderileceğini belirtti. Bu ilk dozların da 2021 yılının başlarında gönderileceğini aktardı. Şahin, önümüzdeki mart ayına kadar da 4.5 milyon adet dozu Türkiye’ye gönderme hedefleri olduğunu açıkladı.
Türkiye’ye aşının gönderilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirten Prof. Dr. Uğur Şahin, Çin aşısı için sakınca olmaması gerektiğini belirtti. Şimdiye kadar gördüğü bütün aşıların iyi etki gösterdiğini belirten Şahin, aşıların yardım edebileceğini de aktardı.
Aşıların Pfizer tarafından üretildiğini hatırlatan Şahin, aşının Türkiye’de üretme girişimlerinin olduğunu kaydetti. Ancak üretimin 2021 yılında olup başlayıp başlamayacağını bilemediğini belirtti. Türkiye’ye gelen aşıların da Avrupa’da üretileceğini aktardı.
Virüslerin mutasyona uğramasının normal olduğunu aktaran Şahin, İngiltere’deki mutasyona dair testin de 10 gün içinde yapılacağını belirtti. mRNA teknoloji üzerinde 20 yıldır çalıştıklarını belirten Şahin, mRNA avantajıyla 2-3 hafta içinde aşı üretimine başlayabildiklerini belirtti. Önümüzdeki yıl 1 milyar doz aşı tedarikini, dünyaya yapacaklarını kaydetti.
Aşı 4 ay koruyucu
Üretilen aşının 4 ay koruyuculuğu olduğunu beliren Şahin, 2 yıl içinde verilerin de toplanacağını aktardı. Aşılara ait verilerin ilk 2 ay içinde belli olacağını, verilerde değişiklik olacağına dair endişelerinin olmadığını aktardı.
Aşının yan etkileri için de “Diğer aşılarda olduğu gibi baş ağrısı, aşı olan bölgede ağrı, ateş vs.” diyen Şahin, kış mevsiminin insanlık için zor geçeceğini belirtti. Öncelikle yaşlıların ve sağlık çalışanlarının aşı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şahin, 2021 yaz mevsiminde aşılamanın tamamlanmasıyla, 2021 sonlarında normale dönüş olabileceğini aktardı.
Aşının 4 ay koruyucu olması kısmında bir yanlış olabilir mi ? O daha net değil .
4 ay saklanabilir diye biliyorum . Bir hata olabilir
Aga her 4 ayda bir asi mi olucaz demek oluyor bu ya
Türk dediğin işte budur. Kendi çıkarları için kötülememiş veya itibar düşürücü idare eder, belki gibi kelimelerde kullanmamış.
Helal olsun topragım aynı mahallede büyüdük
Aşı olmadan evvel antikor düzey testi yapılıyor mu? Hayır. Aşı olduktan sonra antikor düzey testi yapılıyor mu? Hayır. Aşı olanlar sonraki zamanlarda takip ediliyorlar mı? Hayır. Sadece çok cidfi yan etki çıkıp hastaneye başvuranlara bakılıyor. Onların çoğuna da “bir şey yok” deyip gönderiliyor. Neye göre % 80-90 oranı söylüyorlar. Hiçbir bilimsel ve akli yönü yok. Bu tür şeyler şarlatanlıktır. Her prof ünvanı almış olan da o ünvanın hakkını veriyor değildir.