Kanser tespiti, tedaviye erken başlanabilmesi için oldukça önemli bir süreç. Araştırmacılar kanser tespiti için elektrokimyasal mikroskobi tarama yöntemini geliştirdi.
Kanser tespiti için ek kimyasala ihtiyaç duyulmuyor
Angewandte Chemie’de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar elektrokimyasal mikroskobi tarama adlı bir görüntüleme tekniğinin yararlı bir tıbbi araç olabileceğini gösterdi. Bu yöntemde iyi bir görüntü elde etmek için dokuda, boyalar veya flüoresan işaretleyiciler gibi ilave kimyasallar kullanmak zorunda kalınmıyor. Dokunun çevresindeki doğal biyomoleküllerin saptanması için elektrokimyasal problar kullanılıyor.
Yumuşak mikroelektrodlar, dokulardaki bazı kimyasalların ürettiği elektrik akımını ölçerek, dokunun fiziksel yapısına ve bileşimine dair bilgiler veriyor. Fareler üzerinde yapılan iki farklı çalışmada karaciğer ve kalp taramaları başarılı bir şekilde yapılabildi.
Başka bir deneyde ise araştırmacılar sağlıklı insan dokusu ile kanserli insan dokusu arasındaki fark görülebildi. Bu yöntemin sadece kanser tespitinde değil, kanserli hücreleri yok etmekte de kullanılması planlanıyor.
Kanser için geliştirilen yeni yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}