Reklam

Kapanan Google Reader’a Alternatifler!

18
Reklam

Google, popüler olmayan servislerinin bir bir sonunu getirirken, bu uygulamadan nasibini alan son uygulama internet sitelerini RSS üzerinden takip etme imkanı tanıyan Reader hizmeti oldu.

Sizinle daha önceki haberimizde de paylaştığımız gibi 8 yıldır hizmet veren Reader servisini 1 Temmuz itibari ile emekliye ayıracak olan Google, kullanıcılara bilgilerini yedeklemesi konusunda uyarıda bulunup, bu konuda Takeout servisini kullanabileceklerini belirtti. 

Reklam

Bu açıklamanın bizim gibi birçok kullanıcı da vakit kaybetmeden RSS okuyucu  arayışlarına girişirken, biz de sizlerle bu konuda karşımıza çıkan alternatifleri paylaşalım istedik. İlerleyen sayfalarda kendi ihtiyacınıza göre seçim yapabileceğiniz birçok RSS okuyucuyu bulabilirsiniz.

Web Tabanlı RSS Okuyucular

Bilgisayar için RSS Okuyucular

{pagebreak::2}

Bulut Tabanlı RSS Okuyucular

Eğer gün içerisinde birden fazla bilgisayar kullanan bir kullanıcıysanız bu başlıkta yer verdiğimiz RSS okuyucular, bulut tabanlı olmaları sayesinde hem ihtiyacınıza daha uygun olacaktır, hem de Google Reader‘a bu yönden daha çok benziyorlar.

İlk alternatifimiz web tabanlı RSS okuyucular arasına oldukça popüler olan NetVibes. Ücretli ve ücretsiz seçenekleri bulunan NetVibes‘ın ücretsiz günlük ihtiyaçlarınızı karşılamaya son derece uygun. Bunun dışında profesyonel kullanıcılar için de ücretli seçenekleri bulunan NetVibes‘da ihtiyacınıza uygun bir seçenek mutlaka bulabilirsiniz. Eğer Google Reader‘dan NetVibes‘a geçmeye karar verirseniz, NetVibes‘ın kendi sitesinde yer alan rehber size bu konuda yardımcı olacaktır. 

NetVibes’a ait ekran görüntüsü

NewsBlur da Google Reader’a benzer arayüzüyle dikkat çeken, basitçe üyelik oluşturup favori sitelerinizi istediğiniz bilgisayardan takip etmenize olanak sağlayan bir servis. Üstelik Android ve iOS uygulamaları bulunması da NewsBlur’a bir artı kazandırıyor.

Feedly ise Google Reader‘dan farklı bir tasarıma sahip ve oldukça popüler bir servis. Gazete sayfasına benzer tasarıma sahip Feedly, iOS ve Android uygulamalarının yanı sıra Chrome ve Firefox eklentileri ile kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışıyor.

Bu kategorimizde yer alan son servis ise The Old Reader. Google Reader‘ın eski tasarımına benzer bir tasarıma sahip olan The Old Reader, alışkanlıklarından vazgeçemeyenler için iyi bir seçim olacaktır.

{pagebreak::3}

Bilgisayar için RSS Okuyucular

Web tabanlı RSS okuyuculara göre daha kullanışsız bulduğumuz bu kategorideki RSS okuyucular bilgisayarınıza yazılım kurmanızı gerektiriyor. Bu açıdan eğer gün içerisinde tek bir bilgisayar kullanmıyorsanız bu yazılımlar işinizi görmekte zorluk çekecektir. 

Windows için bu konuda yer alan alternatiflerin arasında en başarılılarından biri olan FeedDemon‘da Google Reader‘ın emekliye ayrılacağının açıklanmasının ardından sonunun geldiğini açıkladı. Google Reader ile senkronize olarak çalışan servisin başka bir alternatifi olmadığını açıklayan Nick Bradbury, eğer FeedDemon‘ı Google Reader senkronizasyonu olmadan kullanıyorsanız kullanmaya devam edebileceğiniz de belirtti. 

 

Bir diğer Windows için alternatif uygulamamız ise FeedReader, oldukça sade, basit bir tasarıma sahip olan FeedReader, bu yönüyle ilginizi çekecektir.

Mac kullanıcıları içib RSS okuyucu alternatifimiz ise, birçok Mac kullanıcısının kullandığı Reeder. Eğer Mac kullanıcısı iseniz son derece başarılı olan bu uygulamayı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Sonuç

Kısaca alternatiflerimizi toplamak gerekirse, günümüzde kullanımı gittikçe artan akıllı telefon ve tabletlerimiz düşünüldüğünde web tabanlı RSS okuyuculara yönelmek daha mantıklı görünüyor. Bu seçenekler arasından da iOS ve Android gibi mobil işletim sistemleri için uygulamaları olanları tercih etmeniz sizin yararınıza olabilir. 

:: Google Reader’ın ardından hangi RSS okuyucuyu tercih edeceksiniz?

 

 

18 Yorum

  1. Ben feedly kullaniyorum ve pocket adli bir uygulama ile birlikte ullaniyorum. Feedly uzerinden onemli olan konulari pocket’a saklayabiliyorsunuz. tasarim ve okuma rahatligi olarak inerebilirim.

  2. netvibes newsblur ve feedly yi denedim, en çok feedly hoşuma gitti. hem arayüz, hem de kişiselleştirme seçenekleri çok iyi. tavsiye ederim..

  3. Feedly, şuan Google Reader tabanlı bir sisteme sahip, yani Reader giderse o da gider.
    Ancak bloglarında kendi tabanlarını başka bir sisteme taşıyacaklarını ve feedly kullanıcıları için geçişin “dikişsiz” olacağını yazmışlar.

  4. Şu google reader’ın opml şeklinde nasıl yedekleneceğini bilen var mı? Dışa aktar diyorum dosya sayısı 0 diyor.
    @ilkercelik1990 direk yedeklenen dosyadan yükleme yapılmıyor mu yoksa ben mi bulamadım?

    Feedly de güzelmiş.

  5. dgncn Nickli Üyeden Alıntı
    Şu google reader’ın opml şeklinde nasıl yedekleneceğini bilen var mı? Dışa aktar diyorum dosya sayısı 0 diyor.

    dgncn Nickli Üyeden Alıntı
    @ilkercelik1990 direk yedeklenen dosyadan yükleme yapılmıyor mu yoksa ben mi bulamadım?

    Feedly de güzelmiş.



    google reader – ayarlar – reader ayarlar

    İçe Aktar/Dışa Aktar tıkla
    Bilgilerinizi dışa aktarın
    Download your data through Takeout böyle yazı var tıkla

    sizden Google Paket Servisi girmek için şifre ister şifre gir

    aşiv oluştur – en sonra indir tıkla

    yandex içinde ayarlar – rss – Yayınları al

  6. @ilkercelik1990 Ben daha önce paket oluşturması yaptığım için direk arşiv oluştur sayfası geldi.

    Arşiv oluştura tıkladığımda

    bu sayfaya atıyor. İçi boş gözüktüğü için indir linki de gelmiyor.

    Neyse problem değil feedly kullanacağım bir süre. Teşekkürler yine de.

  7. dgncn Nickli Üyeden Alıntı
    @ilkercelik1990 Ben daha önce paket oluşturması yaptığım için direk arşiv oluştur sayfası geldi.

    Arşiv oluştura tıkladığımda

    bu sayfaya atıyor. İçi boş gözüktüğü için indir linki de gelmiyor.

    Neyse problem değil feedly kullanacağım bir süre. Teşekkürler yine de.

    benim başıma böyle sorun gelmedi için size yardımcı olamayacağım feedly google reader alt yapısı kullanıyormuş

  8. gereksiz diyen harbi readerın nasıl birşey olduğunu bilmiyor. gereksizmiş.ne kadar alternatif baktıysam(10 ) google readerın verdiği keyfi vermiyor.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version