Bu sonbahara bir hayli hızlı giriyoruz. Önce Windows 7‘nin RTM sürümü ile tanıştık, sonra da MAC OS X‘in yeni sürümü olan V10.6, yani diğer adıyla Kar Leoparı ile tanıştık. Microsoft ve Apple, işletim sistemlerini hemen hemen aynı dönemlerde piyasaya sürerek, Pazar payından daha fazla yer kapma peşinde. Windows 7’nin piyasaya dağıtılmasına az bir süre kalmasına karşın, şimdiden kendini kullanıcılara ısındırmayı başardı. Sıra Apple’da.
Mac OS X V10.6 geçtiğimiz günlerde piyasadaki yerini aldı. Apple‘ın bu yeni işletim sistemi, bir önceki sürüm olan V10.5 Leopard’ın üzerine kullanım kolaylığını sağlayacak özellikler eklenmiş hali desek yanlış olmaz. Yeni Mac OS X V10.6’nın kod adı da zaten bunu doğruluyor. Bir önceki sürüme Leopar adı verilmişti, buna ise Kar Leoparı adı uygun bulunmuş.
{pagebreak::Büyük Rekabet}
Büyük Rekabet
Kar Leoparı, 28 Ağustos‘ta (geçtiğimiz cuma) piyasaya dağıtıldı. Windows 7 RTM ise 22 Temmuz‘da dağıtıldı, raflardaki yerini ise 22 Ekim‘de almaya hazırlanıyor. Windows 7, Vista’nın üzerine inşa edilmiş bir işletim sistemi. Dolayısıyla Vista’nın güzel özelliklerinin hepsi Windows 7’de de mevcut, ve kullanıcıların Vista ile ilgili ne kadar şikayet ettiği özellik varsa hepsi Windows 7’de gözden geçirilmiş durumda. Bu, Windows 7 için büyük bir avantaj. Microsoft da bu avantajı sonuna kadar kullanmaya kararlı gözüküyor.
Diğer yandan Apple, Kar Leoparı ile birlikte, bir önceki MAC OS X sürümünü geliştirmekle kalmamış, bir sonraki sürüme sakladığı yeni özellikleri de bu işletim sisteminde gün ışığına çıkarmış. Dolayısıyla yeni baştan yazılan özellikler de mevcut.
{pagebreak::Dosyaları Düzenleme}
Dosyaları Düzenleme
Kar Leoparı‘nın Finder‘ı ile Windows 7‘nin Explorer‘ı (Gezgini), son derece birbirlerine benzeyen arayüzlere sahip hale geldiler. İşlevleri de aynı olduklarından dolayı iki işletim sisteminin de bu konuda bir diğerine üstünlük sağlaması için ek işlevlere bakmamız gerekiyor. İki özellikte de sağ üstte klasörler içerisinde hızlı arama özelliği mevcut. Windows 7’de hızlı aramanın yanında ek olarak bir adres çubuğu yer alıyor.
Kar Leoparı’nda da adres çubuğu mevcut fakat görünür hale getirmeniz gerekiyor. Adres çubuğunu görünür hale getirmek için, görünüm menüsünden adres çubuğunu aktif hale getirmelisiniz. Dolayısıyla Windows ile Kar Leoparı, dosyalar arasında gezinme konusunda birbirlerine üstünlük sağlayamıyorlar.
{pagebreak::Kütüphaneler}
Kütüphaneler
Windows 7, kullanıcılarını yeni bir özellikle tanıştırıyor. Aslen özelliğin çalışma mantığına çeşitli yazılımlardan (Windows Media Player, iTunes vs.) aşinayız. Fakat işletim sistemi içerisine entegre edilmiş olarak yeni karşılaşıyoruz. Bunu sağlayan Windows 7, ek bir puan kazanıyor kullanıcının gözünde.
Kütüphane özelliği ile birlikte klasörlerinizi, belgelerinizi, resim, müzik ve video dosyalarınızı tek bir yerden yönetebildiğiniz gibi, karışık bir dosyalama sistemine sahipseniz, aradığınıza kolayca ulaşabilme fırsatına da sahip oluyorsunuz. Eski Windows sürümlerindeki “Belgelerim” mantığı Windows 7’de yerini kütüphanelere bırakıyor ve, kullanıcıyı klasör içinde klasör oluşturma eziyetinden kurtarıyor.
{pagebreak::Akıllı Dosyalar}
Akıllı Dosyalar
Kar Leoparı’ndaki özelliklerden hiçbiri Windows 7’nin kütüphaneleriyle karşılaştırılamaz. Bunun sebebi, bire bir aynı işlevi gören bir özelliğin olmamasıdır. Fakat en yakın özellik, MAC OS X’teki akıllı dosyalar denilebilir. Bu özellik sayesinde klasör içindeki aramalarınızı saklayabilirsiniz. Arama sonuçları, dosyaları arama kriterlerine göre geliyor.
Dolayısıyla, akıllı bir dosya yaratırken, örneğin iki farklı klasördeki dosyaları tek bir akıllı dosyada toplayamıyorsunuz. Diğer taraftan, Windows 7’de de arama sonuçlarını saklayamayıp, arama kombinasyonlarına bakamıyorsunuz. Fakat yine de Windows 7’de akıllı dosyalama özelliği mevcut.
Bu da demek oluyor ki, iki işletim sisteminin de, kendi çapında farklı işlevselliklerde geliştirilmiş dosyalama özellikleri bulunuyor.
{pagebreak::Devasa İkonlar}
Devasa İkonlar
İşletim sistemlerinden birinde kötü bir özellik varsa, bu özellik diğerinde de mevcut. Örneğin iki işletim sisteminde de ikonlar, devasa ölçülerde bulunuyor. Windows 7, 256×256 boyutlarına kadar ikon gösterimine izin veriyor. 256×256 esasında oldukça büyük bir ölçü. Kimi durumlarda gözü yorabiliyor bile. Kar Leoparı ise ikonlarını bir adım daha öteye taşımış. Finder içerisinde 512×512 boyutlarına kadar ikon büyütmeye izin veriyor.
Büyük ikon demek, daha iyi bir görsellik mi demek bilemiyoruz. Kullanıcıların çoğu ikonlarını küçük ölçülerde tutmak istiyor. Bunu hem kendi deneyimlerimizden, hem de çevremiz ve siz sitedeki kullanıcıların forumdaki mesajlarından kolayca anlayabiliyoruz. İki işletim sisteminin de gereğinden fazla büyük ikonları tercih etmesi, işletim sistemlerinin birbirlerine üstünlük sağlayamadığı bir diğer konu olarak kalıyor.
{pagebreak::Hızlı Geçiş}
Hızlı Geçiş
Görev çubuğu aracılığıyla çeşitli uygulamalara hızlı geçişler yapabilmek iki işletim sisteminde de mevcut. Windows 7’nin klasik görev çubuğu, temelinde eski Windows versiyonundaki görev çubuklarıyla aynı. Arabirimde birkaç değişiklik var sadece. MAC OS X’te de bazı uygulamalara Dock’ın açılır menüsünden erişebiliyorsunuz. Windows 7’deki görev çubuğu, MAC OS X’te Dock’ın bu menüsüne karşılık geliyor.
Örneğin; Kar Leoparı’nda, Dock’taki iTunes simgesine tıkladığınız zaman iTunes ile ilgili menülere ulaşıyorsunuz. Bu menüde hangi şarkının çaldığı, ne kadar oy verdiğiniz, hangi albümde bulunduğu gibi bilgiler yer alıyor. Windows 7’nin gözden geçirilen görev çubuğu, kullanıcılarına jump list adı verilen yeni bir özelliği tanıştırıyor. Bu listeler sayesinde çeşitli uygulamalarınıza kolay erişim sağlayabilirsiniz.
MAC OS X’lerde jump list’e karşılık gelen direkt bir uygulama bulunmuyor. Onun yerine Mac kullanıcıları, en sık kullandıkları uygulamaları Dock içerisinde kümeleyebiliyorlar. Bu da jump list’in işlevine denk oluyor. Kar Leoparı’nda ise Apple, bu kümeleme işlemini daha da geliştirmiş bulunuyor. Izgara (Grid) görünümünü kullanarak Dock içerisine dilediğiniz kadar uygulama yerleştirebiliyorsunuz.
{pagebreak::Satır İçi Ön İzleme}
Satır İçi Ön İzleme
Leopar piyasaya çıktığında tanıştığımız Quick Look, Cover Flow, temel ikonların önizlemesi gibi yenilikler MAC kullanıcısını yeterince sevindirmişti. Kar Leoparı ile birlikte Finder’ın ikon görünümüne satır içi önizleme özelliği ekleniyor. 64×64 ya da daha büyük boyutlarda bir klasöre bakmak istediğinizde, fareyi klasörün üzerine getirirseniz önizleme ve playback kontrolleri görünür hale geliyor.
Eğer fareyi bir ses ya da video dosyasının üzerine getirirseniz oynat butonu görünür hale geliyor. Aynı şekilde, bir Word dökümanı, PowerPoint sunumu ya da bir PDF dökümanının üzerine gelirseniz de sayfalar arasında ilerleyebilmenizi sağlayan ileri/geri ok tuşları ortaya çıkıyor. Bu sayede belgelerinizi, dökümanlarınızı veya dosyalarınızı satır içi ön izleyebiliyorsunuz.
{pagebreak::Windows 7 ile Ön İzleme}
Windows 7 ile Ön İzleme
Microsoft, Windows 7’de ön izleme olayına yeterince önem göstermiş. Görev çubuğundaki her açık dökümanın üzerine gelindiğinde ön izleme yapabilmeyi Vista ile mümkün kılan firma, Windows 7 ile bunu bir adım öteye taşımış. Çok işlevsel olmasa da klasör içlerindeyken de dosyalarınıza ön izleme yapabiliyorsunuz. Bu özelliğiyle, yüzlerce fotoğrafı tek tek açıp bakmak yerine, klasör içerisindeyken inceleyebiliyoruz.
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
İki işletim sistemi de, bir önceki sürümlerine nazaran çok daha kullanışlı hazırlanmış. MAC OS X Leopard zaten piyasaya sürüldüğünde çok büyük tepkiler almış bir işletim sistemi değildi. Kar Leoparı ile birlikte başarısını bir adım daha öteye taşımayı kesinlikle başarmış. Apple’ın işletim sistemi hazırlarken ezelden beri süregelen bazı inatları hala kullanıcılara son derece kullanışsız gelse de, Kar Leoparı ile birlikte son derece iyi bir iş çıkarmışlar.
Windows 7 için ise söylenecek çok şey var esasında. Zira firma, Windows Vista ile birlikte tüm eleştiri oklarını üzerine çekmiş, dünyanın dört bir tarafından büyük tepkiler almıştı. Performans hataları Vista kullanıcılarını deyim yerindeyse canından bezdirmişti. Windows 7 ise Microsoft‘un büyük umutlar beslediği bir işletim sistemi oldu ve bu umutları karşılıksız çıkmadı. Şimdiden kendini kullanıcıya sevdirmeyi başaran Windows 7, uzun yıllar boyunca Microsoft’u sırtlayacak kapasiteye sahip bir işletim sistemi diyebiliriz.
Hala hangi işletim sistemini alacağınız konusunda bir karar verememişseniz, size tavsiyemiz kullanım amacınız doğrultusunda bir tercih yapmanız olacaktır. Yine de hatırlatmakta fayda var; Kar Leoparı, bir takım uygulamalarla uyumluluk problemi yaşayabiliyor.
:: Siz hangi işletim sistemini tercih edersiniz?
Microsoft önce defrag, virüs ve registry illetine çözüm bulsun, sonra diğer işletim sistemleriyle boy ölçüşsün…
Hiç aranızda pdf belgelerinin MacOsX’de ne kadar hızlı açıldığını göreniniz oldu mu???