Bilim insanları, geçtiğimiz yıl şimdiye kadar gözlemlenen en küçük kara deliklerden birini gözlemlemişti. Ayrıca Dünya’ya sadece 1500 ışık yılı uzaklıkta olan bir nesne ve 12.000 ışık yılı uzaklıkta olan kara delik veya yüksek kütleli bir nötron yıldızı olduğu düşünülen başka bir nesne keşfedildi.

Science News adlı bilim dergisinde çıkan raporlara göre geçen yıl yapılan gözlem sonuçlarında bazı yanlışlıklar olduğu fark edildi. Peki bilim adamlarının bu alanda fark ettiği yeni keşifler neler? Haberin ayrıntılarına hep birlikte göz atalım.

NASA’nın ISS’ye ilk uzay turizmi görevi Ax-1, beşinci kez ertelendi!

NASA’nın ISS’ye ilk uzay turizmi görevi Ax-1, beşinci kez ertelendi!

NASA'nın ISS'ye gerçekleştirileceği ilk uzay turizmi görevi yılan hikayesine döndü. Görevin tarihi yine ertelendi.

Kara deliklerin, çift yıldız sistemleri olduğu fark edildi!

Science News raporlarına göre bilim adamları, gözlemlerle ilgili verileri birleştirerek geçen sene keşfedilen Zürafa ve Tek boynuz adlı kara deliklerin aslında çift yıldız sistemi olduğunu fark ettiler. Verilerde dikkat çeken asıl konu ise yıldızların daha önce görülmemiş bir evrimsel aşamada gözlemlenmesi oldu.

temsili görsel

Çift yıldız sistemi, adından da anlaşılacağı gibi birbirlerinin merkezi kütlelerinin yörüngesinde dönen iki yıldızdan oluşur. Yıldızlar ise ana kol, alt dev, kırmızı dev, helyum ana kol ve beyaz cüce evrelerinden geçer. Yıldız, son olarak da kütlesine göre kara delik ya da nötron yıldızına dönüşür.

temsili görsel

Çift yıldız sistemlerinde; alt dev evresindeki yıldızın yer çekimi nedeniyle kırmızı dev evresindeki yıldızdan bazı materyaller emdiği fark edildi. Alt dev evresindeki yıldızın ise bu sayede daha hızlı döndüğü gözlemlendi. Ancak yıldız sistemleri arasındaki bu ilişki ilk kez gözlemlenen bir olay arasında yer almıyor. Bilim insanları, geçtiğimiz yıl iki yıldız sisteminde materyal kaybeden ve Süper Dünya gezegenlerine dönüşen minik Neptün gezegenleri fark etti.

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bilim dünyasında yaşanan bu değişiklikler ve keşifler ilgi çekici mi düşüncelerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum‘da belirtebilirsiniz.