Her yıl dönemsel olarak iş ilanlarında artış gözlenen Aralık ayı, şirketlerin bir sonraki yıl için istihdam planlarına ve genel istihdam tablosuna dair ipucu sağlaması açısından da önem taşıyor. Bu açıdan baktığımızda, 2012’nin ilk aylarının iş fırsatları bakımından hareketli geçeceğini söylemek mümkün.

2012’ye satış damgasını vuracak

Kariyer.net’te sayıca her zaman en çok aranan pozisyon olan satış, Aralık’ta diğer pozisyonlarla arasını iyice açarak önemli bir rekora imza atı. Bir ayda 2007 yeni iş ilanı yayınlanan satış pozisyonu, böylece son yıllardaki en yüksek rakama ulaştı. Bu durum, şirketlerin yılın ilk aylarında satış odaklı stratejiler izleyecekleri ve ciro artırma yoluna gidecekleri yönünde bir işaret olarak düşünülebilir. Satış pozisyonunu takip eden mühendislik pozisyonlarında ise 1591 yeni iş ilanı yayınlandı. Bunu, 637 ilanla muhasebe, 385 ilanla yönetici asistanı, 328 ilanla yazılım uzmanı pozisyonları takip etti.

Tekstil, bilişim ve üretimde rekor talep!

Aralık ayında neredeyse tüm sektörler % 20’lere varan artışlar sergilerken, tekstil, bilişim ve üretim rekor artışlarla dikkat çekti. Bir önceki aya göre yeni iş ilanları sayısında tekstil % 21, bilişim % 29, üretim de % 25 artışla sevindirdi. Sektörler ve Aralık’ta gelen yeni iş ilanları sayısı şöyle sıralanıyor: Tekstil 1346, yapı 1195, bilişim 1023, sağlık 863, otomotiv 753, üretim 637, gıda 633, turizm 523, Telekom 393, finans 240.

{pagebreak::2}

Yurt dışında iş fırsatları inşaatla sınırlı değil

Yurt dışındaki iş fırsatları son yıllarda inşaat sektöründe yoğunlaşıyor. Ancak Aralık’ta tablonun biraz değiştiğini gözlemliyoruz. KKTC’de eğitim ve turizm sektörlerinde personel talebi artarken Kamerun ve Azerbaycan’da hizmet sektörü önemli artışlarla dikkkat çekiyor. İnşaat sektörünü incelediğimizde ise Aralık ayında Rusya, Umman ve Katar’da önemli artışlar olduğunu görüyoruz.

Hizmet sektörü Anadolu’da istihdamı artırıyor

Aralık ayında istihdam artışıyla dikkat çeken şehirlere baktığımızda, Anadolu’da hizmet sektörünün istihdam hacmini önemli ölçüde artırdığını görüyoruz. Kırşehir, Uşak, Yozgat, Kahramanmaraş, Karaman, Sivas  ve Ordu’da iş fırsatları, hizmet sektöründeki talep nedeniyle en az iki katı artış sergiliyor. Hizmet sektörünün alt dallarına baktığımızda ise sağlık, çağrı merkezi, mühendislik,  gayrimenkul ve emlak alanlarının ön planda olduğunu söylemek mümkün. Denizli, Bilecik ve Nevşehir’de ise tekstil ve sağlık sektörlerinin etkisiyle istihdamda hareketlenme gözleniyor.