Algıda seçicilik kuralının işlemediği yer yoktur. Garip iddialarla birlikte saldırılan yapılanmalar, hiç gündemde yokken en önemli gündem maddesi oluverirken, yıllardır süre giden oluşumlara dokunmak ne kelime, kendilerinden şüphe eden bile çıkmaz. Yönlendirilmiş veya koşullandırılmış algı süzgeçleri mi diyelim, yoksa etrafı çok iyi denetim altında tutabilen ve gündemi değiştiren güç odakları mı diyelim, bilmiyoruz ama, ağaçları saymaktan ormanı göremediğimiz de oluyor.

Sosyal Ağlar Çok mu Güvensiz?

Sosyal ağlar için etrafta gezinen "bilgileri gizli servislerle paylaşıyorlar" veya "falanca sizi bu şekilde takip ediyor" iddialarından sıkılmayan yoktur. Teknik olarak, evet mümkün. Diğer taraftan kullanıcı sözleşmelerinde bu bilgilerin ya üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağı, ya da daha basitçe reklam göstermek için kullanılabileceği yazar.

Önemli bir nokta var ki, bu tür ağlardaki veri tabanları üçüncü şahıslara, hatta sitelerin kendi yöneticilerine bile kapalı durumdayken yargı denetimine açık durumda. Yani, yargı organları bir karar çıkartarak bu bilgilere kanunun gerektirdiği ölçülerde çatır çatır ulaşabiliyor. Bunu engelleyemezsiniz.

Sonuçta her türlü verinin denetimi yapılıyor ve bu bilgiler, adli makamlarca gerekli görülürse, inceleniyor. Bunun haricinde, firmaların belki gizli servislere de bu verileri açmış olması olası. tabii bu işin gizli kısmı, dolayısıyla bu iddiaya doğru veya yanlış demek saçma. Çünkü olsa bile söylenmeyecek birşey. Yoksa gizli servislerin de sıfatları alenî servis olurdu.

Peki Kariyer Siteleri?

Burada amacım polemik yaratmak değil. Sadece bugüne kadar pek gündeme gelmeyen bir noktayı dürtmek istiyorum. Üç beş tane kıytırık bilgi girdiğimiz; hatta istemezsek girmediğimiz sosyal ağlar bu kadar komplo teorisine kurban giderken, yerine göre daha önce geçirdiğimiz ciddi rahatsızlıkları bile isteyerek yazdığımız (bir anlamda yazmak zorunda olduğumuz) kariyer siteleri hakkında pek fazla konuşulmaması ilginç bir durumdur.

Dış mihraklar konularına gönderme yaparak sosyal ağlarla ilgili konuşurken ağzını açıp gözünü yuman gazeteciler, aralarında yurt dışında markalaşıp ülkemize gelen veya ülkemizde yabancı ortaklarla varlığını sürdüren kariyer odaklı internet sitelerini de barındıran bu oluşumlara karşı kaç defa ağzını açmıştır?

Derdim kesinlikle bu sitelerin varlıkları, işleyişleri veya bende uyandırdıkları şüphe değil. Sayısal bilgi güvenliği konusunda endişeleneceğiniz en büyük sorunu Facebook değildir; maksadım onu söylemek.

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net