Türkiye otomotiv sanayinin önde gelen kuruluşlarından Karsan, Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen IAA Transportation Fuarı’nda hidrojen çağını başlattı. Sayısız başarılara imza attığı elektrikli ve otonom ürün ailesine hidrojen yakıtlı e-ATA HYDROGEN’i de ekleyen Karsan, dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İşte ayrıntılar…
Karsan, e-ATA HYDROGEN ile hidrojen çağını başlatıyor!
Türkiye’nin yerli üreticisi Karsan, sayısız başarılara imza attığı elektrikli ve otonom ürün ailesine hidrojen yakıtlı e-ATA HYDROGEN’i de ekledi. Yepyeni modelini 19 Eylül tarihinde IAA Transportation Fuarı’nda tüm dünyanın beğenisine sunan Karsan, böylece hidrojen çağını da başlatmış oldu.
Karsan e-ATA HYDROGEN, 12 metrelik e-ATA HYDROGEN, çevreci karbondioksitli kliması ile yüzde 100 sıfır emisyonlu iklimlendirme sistemine sahip. Bununla birlikte ayna kamera teknolojisi, ön çarpışma uyarı, şerit takip uyarı, kör nokta uyarı, hız sınırı göstergesi algılama gibi ileri seviye sürücü destek sistemleri ve diğer teknolojik özellikler de opsiyon olarak seçilebiliyor.
Ankara’nın otobüsleri Karsan Atak ile yenileniyor!
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs yenileme çalışmaları kapsamında Karsan, 8 metre sınıfındaki dizel Atak otobüslerini belediyeye teslim etti.e-ATA HYDROGEN, yüksek basınca dayanıklı tankları, acil durumda gazın tahliye edilmesine olanak sağlayan valfleri ve sistemi otomatik olarak kapatan yüksek hassasiyetli sensörleri sayesinde de sürücü ve yolculara güvenli seyahat deneyimi sunuyor.
e-ATA 12 HYDROGEN’nin tamamen alçak tabanlı olması, esnek oturma düzeni seçenekleri, farklı kapı türü opsiyonları ve Alman toplu ulaşım standartları olan VDV regülasyonlarına uygun sürücü kokpiti ile de rakiplerinden bir adım önde olmayı başarıyor.
500 km’nin üzerinde menzil ile sınıfının en iyisi
Alçak tabanlı 12 metrelik e-ATA HYDROGEN, yüksek menzilden yüksek yolcu taşıma kapasitesine kadar birçok alanda operatörlerin ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor. Tavanda konumlanan 1.560 lt hacimli hafif komposit hidrojen tankına sahip e-ATA HYDROGEN, gerçek kullanım koşullarında yani araç yolcu ile doluyken ve dur kalk hat güzergahında 500 km’nin üstünde menzile kolaylıkla ulaşıyor.
Hidrojenli otobüslerde 500 km’nin üstünde menzil ile e-ATA HYDROGEN, sınıfının en iyi menzilini sağlıyor. İzin verilen azami yüklü ağırlık ve tercih edilen opsiyon özelliklerine bağlı olarak 95 yolcunun üstünü de rahatlıkla taşıyabilen e-ATA HYDROGEN, aynı zamanda sınıfının en iyi yolcu kapasitesini de sunuyor.
Tek dolum ile tüm gün kullanım performansı
e-ATA HYDROGEN, son teknoloji 70 kW güce sahip yakıt hücresi kullanıyor. Ayrıca araçta yardımcı güç kaynağı olarak konumlanan uzun kullanım ömrüne sahip 30 kWh kapasiteli LTO bataryası ise zorlu yol koşullarında elektrik motora daha fazla güç sağlarken, acil durumlar için ise ilave menzil sunuyor.
e-ATA HYDROGEN, elektrikli ürün gamının son üyeleri e-ATA 10-12-18’de de kullanılan yüksek performanslı ZF elektrik portal aks ile 250 kW güç ve 22.000 Nm torku kolaylıkla üretebiliyor. 7 dakikadan daha az bir sürede hidrojen dolumu gerçekleştirilebilen 12 metrelik e-ATA HYDROGEN, gün içerisinde tekrar dolum yapılmasına gerek kalmadan tüm gün hizmet verebiliyor.
e-ATA HYDROGEN’in dünya lansmanını Almanya’da gerçekleştiren Karsan CEO’su Okan Baş, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Karsan olarak öncü rolümüzü bir kez daha gösterdik. Hidrojen yakıt teknolojisine adım atarak toplu ulaşımda yeni bir çağ başlatıyoruz. Son 5 yıl içinde 6 metre e-JEST, 8 metre elektrikli ve otonom e-ATAK ve 10-12-18 metre e-ATA’dan sonra şimdi de hidrojenli 12 metre e-ATA aracımızı devreye aldık. Bu anlamda yine öncü davranıp ürün gamımızı genişleterek sürdürülebilir ulaşım konusunda bir adım daha attık. “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” vizyonumuz ile geleceğin elektrikli hidrojen yakıt hücreli aracımızı geliştirip, dünyaya tanıttık
“Sürdürülebilir ulaşım konusunda bir adım daha atıyoruz”
Karsan CEO’su Okan Baş yeni modellerinin dünya lansmanıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karsan olarak öncü rolümüzü bir kez daha gösterdik. Hidrojen yakıt teknolojisine adım atarak toplu ulaşımda yeni bir çağ başlatıyoruz. Son 5 yıl içinde 6 metre e-JEST, 8 metre elektrikli ve Otonom e-ATAK ve 10-12-18 metre e-ATA’dan sonra şimdi de hidrojenli 12 metre e-ATA aracımızı devreye aldık.
Bu anlamda yine öncü davranıp ürün gamımızı genişleterek, sürdürülebilir ulaşım konusunda bir adım daha attık. “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” vizyonumuz ile geleceğin elektrikli hidrojen yakıt hücreli aracımızı geliştirip, dünyaya tanıttık. 400’den fazla elektrikli aracımızla başta Fransa, Romanya, Portekiz, Almanya olmak üzere Avrupa’nın dört bir yanında yollardayız.
Ve önümüzdeki yakın gelecekte Karsan elektrikli araçlarımızla hem Avrupa hem de Kuzey Amerika pazarlarında daha da büyüyeceğiz ” dedi. Baş, “Hidrojen yakıt hücreli araçlar toplu ulaşımda henüz çok yeni bir teknoloji. Avrupa’da şu anda şehir içi otobüs pazarının yüzde 2‘si hidrojen teknolojisine sahip. Fakat sürdürülebilir bir gelecek için batarya elektrikli araçlarda olduğu gibi, hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçlar da toplu ulaşım pazarında önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek.
2030 yılına gelindiğinde hidrojenli araçların, pazarın %15’ine hakim olacağını ve yıllık 2 bin adedin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Karsan olarak biz de, bu pazara hızlı giriş yaparak şehir içi ulaşımdaki hidrojenli dönüşüme öncülük etmeyi hedefliyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.
Batarya yerine hidrojen tercih etmek ticari araçları için en mantıklı seçenektir bence. Üstelik batarya atıkları ve geri dönüşüm gibi derdiniz de neredeyse yok. Çok mantıklı, umarım hidrojen jeneratör ve yakıt hücre gibi sistemleri kendileri geliştiriyor, öbür türlü hem tedarikte sıkıntı yaşanabilir hem de kaynaklar dışa gitmiş olabilir. Güzel haber bence!
Cakala demişler seni kumese tavuklarin başkani yapalim cakal cok sevinmiş sonrada cok uzulmuş neden uzuldun sormuşlar bana o günler nasip olmaz demiş
Işte bu, maşallah tebrikler!👍
Bence hidrojene gec bile kalındı kücük araclara dahi olması lazım