Reklam

Karşınızda Apple’ın Çirkin Yüzü

23
Reklam

iPod, iPhone, iPad, kuşkusuz teknoloji severlerin gözdesi olan oyuncaklar. Kaliteliler ve otoritelerin düşüncesine göre, yüksek satış rakamlarını da sonuna dek hak ediyorlar. Bu tür ürünler ve dahice reklam kampanyaları sayesinde Apple, bir fenomene dönüştü. Şirket, şimdi ne yaparsa veya ne üretirse, bilişim dünyasını temelinden sarsıyor.

Madalyonun Diğer Yüzü

Reklam

Şimdi karanlık tarafa geçelim: Apple, cihazlarında kullandıkları parçaların hemen hemen hepsini, Çinli fason firmalara imal ettiriyor. Örneğin dokunmatik ekranlar… Bunlar, Wintek tarafından üretiliyor. Ekran üretimi esnasında, içeriğinde bulunan maddeler, kimyasal olarak çözülüyor ve hızlıca çalışanların beynine ulaşıyor.

Sonuç mu? Çalışanlar, fiziksel ağrılar çekiyor, güçleri kalmıyor, sinir sistemleri paramparça oluyor, yere yıkılacak hale geliyor ve bir süre, mesleklerini bırakmak zorunda kalıyor. Sigorta mı? Öyle bir hakları yok!

{pagebreak::Tesadüfler(!)}

Tesadüfler(!)

Nasıl bir tesadüfse “ekran üretimi” departmanında çalışan kişilerin yüzde 90’ından fazlası aynı şikayetlerle hastaneye kaldırılıyor. Büyük elma için çalışan diğer fason üreticilerin işçilerinde de, ağır tempo ve sağlıksız şartlar nedeniyle intihar vakaları (Foxconn vakası), ağır depresyon ve bolca metal zehirlenmesi tespit ediliyor.

İşin ironik kısmı, Apple’ın sosyal sözleşmesinde şu sözlerin yer alması: “Çalışanlarımızın ruhi ve veya fiziki sağlığını her şeyin önünde tutacağımıza şirket olarak söz veriyoruz.”

#http://www.ipe.org.cn/Upload/flash/The%20Other%20Side%20of%20Apple_FINAL-EN_2010_1_17.flv#

Sony, Samsung, HP, Cisco gibi 29 dev üretici, uluslararası kuruluşlar tarafından yollanan, “Taşeron firmalara yönelik yönergelere” sadık kalırken, Apple maalesef “umursamamayı” seçiyor.

:: Bilgiler ışığında, Apple’a bakış açınız değişti mi?

 

 

23 Yorum

  1. Bilgiler ışığında, Apple’a bakış açınız değişti mi?

    Zaten sevmiyorum şu elma bozuntusunu bir şey değişmedi bende

  2. agresif firma. insanlarin sempati/hayranlik duyduklari isime yuz cevirmeleri daha sert ve hizli olur.
    ileride muhakkak tarih kitaplarinda gaddar yerini alacaktir

  3. REDFOKS Nickli Ãœyeden Alıntı
    Zaten sevmiyorum şu elma bozuntusunu bir şey değişmedi bende

    Aynen.

  4. iyi de sonuçta bu çalışanlar Apple’in kendi çalışanları değil, Apple’ın ekran imal ettirdiği başka bi firmanın çalışanları. o yüzden Apple’ın bu çalışanlarla alakası yok

  5. benim bakış açım zaten değişikti hep ürünlerini belli bir fiyatın üzerinde satan kendini elit sanan bi grup olarak nitelendiriyorum…

    birde zaten çinde işlem yaptıran firmaların neredeyse çogu aynı şeyi yaptırıyor.. çinde yemek ve kalacak yer parasında çalışıyorlar o adamlar…

    bu yüzden hem ucuza hemde sorunsuz bir imalat olmuş oluyor…

  6. Kusura bakmayın ama bu haber tam bir saçmalık Apple işlerini taşeron firmalara yaptırıyorsa ve oralarda çalışan insanların sağlıkları kötü durumdaysa bu apple’ın suçu değil taşeron firmaların suçudur. Marka karalama kampanyasından başka bir şey değil bu….

  7. sadece apple da mı suç var. Çinde işçilere yapılan zulmü bütün dünya görüyor ve hala bu markaların çıkardığı ürünleri almak için insanlar kuyruklarda sabahlıyor. kimse ben temizim demesin.

  8. Apple’ı kötülemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Elemanlar sağlık sorunu yaşıyorsa çalışmazlar bu kadar basit. Zorla çalıştırmıyorlar ya …

  9. cgrszone Nickli Ãœyeden Alıntı
    Kusura bakmayın ama bu haber tam bir saçmalık Apple işlerini taşeron firmalara yaptırıyorsa ve oralarda çalışan insanların sağlıkları kötü durumdaysa bu apple’ın suçu değil taşeron firmaların suçudur. Marka karalama kampanyasından başka bir şey değil bu….

    Katılmıyorum. Başka bir taşeron firmaya yönelebilir veya o firmaya çalışanların şartlarını düzeltmesini, aksi halde başka firmaya yöneleceklerini söyleyebilirler. Sessiz kalması Apple’ın suçu. Haber o kadar da saçma değil yani.

  10. desperado64 Nickli Ãœyeden Alıntı
    çinde insanlar mecburen böyle olmak zorundalar 1 milyar nüfus dile kolay

    Evet insanlar iş bulduğu zaman bin kere şükrediyorlar yoksa şimdiye hepsi çıkardı demekki bir nedeni var da işten çıkmıyorlar.

  11. Herkesin dediği gibi suçlu olan Apple değil, çin hükümeti gerekeni yapmıyor ve taşeron firmada gereken önlemi almıyor. Buraya kadar tamam.

    Ancak sony, hp gibi firmalarda aynı durumda olmalarına rağmen yaptırım uyguluyorlar, apple bunu yapmıyor. Bu şekilde kabulleniyor. Burada ki sorumsuzluğu kesinlikle gerçek.

  12. Firmaların sosyal sorumlukları diye bir şey vardır. Apple bunlara müdahale etmemesi apple'ın nasıl bir marka olduğunu gösterir.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version