Yeni bir bilgisayar toplarken en çok dikkat edilen şeyler anakart, işlemci, ekran kartı ve RAM gibi performansı doğrudan etkileyen bileşenlerdir.

Tüm bu bileşenlere ev sahipliği yapan kasalara ise genelde çok önem verilmez. Kullanıcıların önemli bir çoğunluğu herhangi bir kasanın işini göreceğini düşünür.

Cooler Master HAF 912 Plus adlı kasanın fiyatını öğrenmek için tıklayın

Herhangi Bir Kasa

Bu düşünce, bilgisayarı kullanmaya başladıktan bir süre sonra genellikle değişir. Kasanın kapladığı yer, sisteminize yapmak istediğiniz eklentiler, ısınma ve toz gibi sorunlar yaşanmaya başlandığında, kasa tercihinizi sorgulamaya başlayabilirsiniz.

Seçimi en kolay bileşenmiş gibi gözükse de, bilgisayarınız için bir kasa alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Yeni bir kasa alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, sizler için derledik.

{pagebreak::Hem Boyu, Hem İşlevi Önemli}

Hem Boyu, Hem İşlevi Önemli

Her bileşende olduğu gibi, kasa tercihi yapmadan önce neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz lazım. İlk dikkat etmeniz gereken şey ise boyutlar olmalı.

Kasa boyutu, yapacağınız tercihteki en önemli etken olmalı. Boyuta karar vermeden önce elinizdeki bileşenlerin, özellikle de anakart, ekran kartı ve işlemci fanınızın boyutlarını göz önünde bulundurmalısınız.

In Win Android adlı bu kasanın fiyatını öğrenmek için tıklayın

Tower ve ATX

Piyasada satılan kasalara baktığımızda boyutların birçok farklı kategoriye ayrıldığını görüyoruz. Mid tower, tower, mini tower gibi terimler aslında standart değerlere işaret etmiyor.

Yani bir markanın mid tower modeliyle başka bir markanınkinin boyutları her zaman aynı olmayabilir.

Boyut konusunda standart arıyorsanız ATX yazan değerlere bakmalısınız. Aslında ATX anakart boyutunu tanımlayan bir standart olsa da kasanın boyutları açısından da kafanızda daha sağlıklı bir fikir oluşmasını sağlar.

ATX standardının da 20′den fazla çeşidi olduğunu söylemekte fayda var.

{pagebreak::İçine Sığıyor mu?}

İçine Sığıyor mu?

Bileşenlerin kasanın içine rahatça sığması çok önemli. Hatta sadece sığması değil, kasanın içinde boş bir alan da kalmalı.

Eğer kasanın içi çok dar olursa, sıcaklık büyük ölçüde artıp bileşenlere zarar verebilir. Bu yüzden geniş hacimli kasalar öncelikli tercihiniz olmalı.

Elbette, evinizde bilgisayarı nereye koyacağınız da boyut tercihinizi doğrudan etkiliyor. Kasanızı, bilgisayar masalarının yan taraflarında ayrılmış özel boşluklarda kullanacaksanız, ona uygun bir kasa almalısınız.

Ekstra Fanlar

Isınma sorunuyla karşılaşmamak için kasa iç hacminin geniş olması yeterli olmayabilir. Bu yüzden alacağınız kasanın beraberinde fan gelip gelmediğini ya da kaç tane fan takılabileceğini iyi araştırmalısınız.

Dark Evo adlı bu kasanın fiyatını öğrenmek için tıklayın

Kasaların yan, arka, ön ve üst taraflarında fanlar olabiliyor. Eğer güçlü bir sisteminiz varsa kasanızın içinin çok ısınmaması ve sağlıklı bir hava akımının sağlanması için ekstra fanları olan modelleri tercih etmelisiniz.

Toz Filtresi

Kasa kullanmanın başlıca amacı, bileşenleri dış etkenlerden korumaktır. Bunların başında da toz geliyor.

Bilgisayar bileşenlerinin en önemli düşmanı tozdur. Alacağınız kasanın açık bölgelerinde toz filtreleri varsa, bilgisayarın içinin daha temiz kalacağını söyleyebiliriz.

{pagebreak::Vida mı, Klips mi?}

Vida mı, Klips mi?

Kasanın boyutu ve soğutma sisteminin dışında bileşenlerin kasa içine rahatça yerleştirilmesi de çok önemli. Standart bir kasada arka panele takılan ekran kartı, iç kısımlardaki sürücüler gibi bileşenler vidayla tutturulur.

Bazı kasalarda ise bu bileşenlerin daha kolay monte edilmesini sağlayan klipsler bulunuyor. Bu klipsler sayesinde sabit disk, DVD sürücü ve ekran kartı gibi bileşenlerin montajı kolaylaşıyor.

Kasa İçi Kablolar

Montaj konusundaki bir diğer önemli nokta ise kasa içi kablolar. Kasanın üzerindeki düğmeler ve giriş çıkışlar için kullanılan kabloların geçtiği yerler, kablo kalabalığı oluşmaması için kenarlardan geçirilebiliyor.

Bu tip bir modeli tercih ederseniz kablo kalabalığının azaldığını göreceksiniz.

In Win Dragon Rider adlı bu kasanın fiyatını öğrenmek için tıklayın

Güç Kaynağı

Bilgisayar sisteminiz için önceden bir güç kaynağı almadıysanız, beraberinde güç kaynağıyla gelen kasaları da tercih edebilirisiniz.

Kasalarla beraber gelen güç kaynaklarının çok kaliteli ve üst seviye olmasını beklemeyin. Giriş seviyesi bir sistem kuruyorsanız bu kasaları tercih edebilirsiniz, böylece güç kaynağı masrafından kurtulabilirsiniz.

Öte yandan, güçlü bir sistem istiyorsanız bu güç kaynakları yeterli olmayacaktır.


{pagebreak::Sürücü Yuvaları}

Sürücü Yuvaları

Sisteminizle birlikte kaç adet sürücü kullanacağınız da kasa tercihinizi etkiler. Bir kasa almaya karar vermeden önce kasanın içinde kaç adet sürücü yuvası olduğuna mutlaka bakmalısınız.

Sabit diskler ve floppy için 3,5 ve 2,5 inç, DVD ya da Blu-ray sürücüler için ise 5,25 inçlik yuvalar bulunur. Alacağınız kasada ihtiyacınız kadar yuva olmasına özen gösterin.

Giriş Çıkışlar

Bunun dışında, kasanın ön panelinde yer alan giriş çıkışların konumu ve sayısı da rahat kullanım konusunda önemlidir.

Kasanın arka tarafında, anakartın üzerine ne kadar USB ya da başka bir veri arayüzü olursa olsun, bunlara her zaman rahatlıkla ulaşamayacağınızı aklınızdan çıkarmayın.

Gigabyte 3D Mercury adlı bu kasa için buraya tıklayın

Bu yüzden kasanın kendi üzerinde, ön tarafta yer alan USB, kulaklık ve buna benzer giriş çıkışların çok olmasına dikkat edin.

Estetik De Önemli

İşlevsel özellikler bir kenara bırakırsak, kasanın güzel gözükmesi de birçoğumuzun istediği bir şeydir. Piyasada bunun için çok fazla seçenek mevcut.

Hiçbir faydalı görevi olmasa da LED ışıklandırmalı, şeffaf kapaklı ve çok ilginç hatlara sahip kasalar bulabilirsiniz. Bunun tercihi kendi kişisel zevkinize kalmış.

:: Kasa tercihi yaparken en çok dikkat ettiğiniz husus ne?