Evin içerisinde yer alan bir bilgisayar, zamanla toz tutmaya başlar. Tozların birikmesiyle fanlar çalışmakta zorlanır. Bu zorlanma, bilgisayarın soğuma performansını etkileyebileceği gibi, yüksek miktarda ses çıkmasına da sebep olabilir.
Problemin çözümünü, aşağıdaki rehber videomuzda anlatıyoruz. Size şimdiden kolay gelsin diyelim.
#video_5998#
:: Kasayı temizlerken herhangi bir problem ile karşılaştınız mı? Tartışalım, çözelim.
2-3 ayda bir PC’ nin içini, dışını, fanlarını mutlaka temizlerim.
Yalnız tehlikeli olur diye elektrikli süpürge yerine fön makinasını kullanıyorum. Çıkarıyorum balkona kasayı, veriyorum gazı fön makinasına sonra ortalık toz duman.
o resimdeki kasalar neydi öyle. çamur bağlamış. eski bilgisayarımı hatırlattı.
kasamın ön tarafındaki 20 cm fan çok çabuk tozlandığı için sık sık temizlemek durumundayım. elektirk süpürgesi yerine şarjlı el süpürgesi kullanmak daha güvenli ve pratik.
Laptop’un içini açmadan temizlemenin yolu var mı?
@by efsane
Kuru temizLemeye götür
Dizüstü bilgisayarımı yaklaşık 2 yıl sonra yani garantisi bitince açtım, karşılaştığım manzara resimdekilerle benzerdi. İşlemci sıcaklığı 90 dereceden 50 dereceye düştü temizledikten sonra.
Yahu böyle kasa mı temizlenir. Millete ana kartın parçalarını kırdırtacaksınız. Elektrik süpürgesi gibi hava çeken bir şey yerine kompresör gibi hava üfleyen bir şey ile temizlenir kasa. Ayrıca fan gibi millerinde toz biriktirme olasılığı olan parçalar da yağlı kontakt sprey ile temizlenmeli. Toz çekicem diye kasaya süpürge ucunu sokturup milletin kasasındaki parcalarda hasara sebebiyet vereceksiniz haberiniz yok…
Yani bi kompresörle daha sağlıklı olacağını düşüyorum yada soğuk üfleyebilen bi saç kurutma makinesi .. ayrıca bilmeyenn yapmasın bence 2 hafta kadar önceydi temizleyecem diye sökerken işlemci fanını tek tırnağını kırmıştım..
arkadaşlar yanılmıyor isem 2007 yılında bir kasa almıstım ve halen evde kullanıyorum arada sırada ve bugüne kadar hiç temizlemedim bugüne kadar sizce ne yapmalıyım
Elektrik süpürgesiyle gayet iyi temizleniyor.
En alt seviyede kullanırsan bir şey olmuyor.
Elektrik süpürgesiyle gayet iyi temizleniyor.
En alt seviyede kullanırsan bir şey olmuyor.
— Mesaj Güncellendi —
Seni buraya yönlendirelim
Tehlikeli Atık Toplama
Adam aklı pc temizleme buda benden…
Hem yaz tatilinde ışıl ışıl bir bilgisayarla çalışma hem de toz ve kirin yol açabileceği ciddi sorunları önlemek için temizlik şart.
Bilgisayarınızın her zaman ilk satın aldığınız gün gibi ışıl ışıl görüneceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz.Bilgisayarlar da çoğu elektronik eşya gibi düzenli bir bakım gerektirir.PC’nizin şık ve bakımlı görünmesini istiyorsanız dış yüzeylerini ve harici bileşenleri belli aralıklarla temizlemeniz gerekir.PC’nizin sağlığı ve performansı için zaman zaman kasanın da açılarak temizlenmesi ve tozlardan arındırılması şarttır.Fanlara takılabilecek yabancı cisimler soğutma işlemini sekteye uğratarak PC’nizde ciddi sorunlara yol açabilir.Sıcak yaz aylarında bilgisayarın daha fazla kilitlenme ve çökme yaşamasının sebebi,kasa içindeki toz ve pislikler nedeniyle soğutma sisteminin beklenen düzeyde çalışmaması olabilir.Böyle sorunlarla karşılaşmamak için PC’nizin hem içini hem de dışını iyi bir yaz temizliğinden geçirmenizde fayda var.
Malzeme Seçimi
Temizliğe başlamadan önce PC’nizi temizlemek için ne tür malzemeler kullanabileceğinizi ve hangilerini kullanmamanız gerektiğine bakalım.Öncelikle,çıkarmaya çalıştığınız leke ne kadar zorlu olursa olsun aşındırıcı/çözücü temizlik malzemeleri kullanmamalısınız.Cam temizleyici,tiner ve terebentin kullanmaktan kaçının.Çoğu durumda nemli bez kullanmanız yeterli olacaktır,ama bezi fazla ıslatmamaya dikkat edin,çünkü elektrikli bileşenler yanlışlıkla suyla temas ederse hasar görebilirler.
Klavye
Araştırmalara göre tipik bir ofis masasında ofis tuvaletinin oturağından daha fazla bakteri yaşıyor,çünkü tuvaletler belli aralıklarla dezenfektan kullanılarak temizlenmesine rağmen PC kullanıcıları masalarını ver klavyelerini nadiren temizliyor.Özellikle klavyenizin etrafında bir şeyler yiyip içiyorsanız kısa süre içinde klavyenizin nasıl bir bakteri yuvası haline geldiğini tahmin bile edemezsiniz. En azından haftada bir masanızın yanı sıra klavyenizi de temizlemeniz gerekir.Klavyeyi ters çevirip yavaşça sallayarak içine düşmüş parçacıkları çıkarmakla işe başlayabilirsiniz.Yiyecek kalıntısı gibi büyük parçaların tuşları işlemez hale getirmesi bile mümkündür.Ekstra temizlik için biraz para ödemeye razıysanız 20 YTL civarında fiyatlarla satılan sıkıştırılmış hava spreylerinden edinin.Tuşlarına arasına sıkıştırılmış hava sıkarak tozlardan kurtulabilirsiniz. Elbette daha tehlikeli olan şeyler görünen pislikler değil, klavye ve fare yüzeyindeki görünmeyen mikroplar ve bakterilerdir.Haftada en az bir kere tuşları anti bakteriyel ıslak mendille silin.İsim size yabancı gelmesin,marketlerde çok ucuza satılan ıslak cep mendillerinden bahsediyoruz.Klavyeyle birlikte farenizi de silmeyi unutmayın.Bu işi PC’niz kapalıyken yaparsanız yanlışlıkla tuşlara basarak işletim sisteminize komut verme riskini önlemiş olursunuz.
Kirli Diskler
CD ve DVD gibi optik diskler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ama etraftaki CD’ler çoğaldıkça ne yazık ki onları daha hor kullanmaya başlıyoruz.Oysa bu disklerin üzerindeki en küçük çiziğin bile verilerin yok olmasına sebep olabileceği bilinen bir gerçek.Diskler alt yüzeylerine dokunulmadan tutulmalı ve kullandıkları zaman kutu ya da zarflarında saklanmalıdır.Lekelenen disklerin hafif nemli bir bezle silinerek temizlenmesinde sakınca yoktur.
Kablolar
PC’nizin arka tarafından bileşenlere uzanan kablolar da kirlenir ve yağlanır.Öncelikle PC’nizi kapatın ve bütün kabloların elektrik bağlantısını kesin.Bir bezi alkol veya kolonyayla ıslattıktan sonra bir kabloyu alıp baştan sona silin ve bu işlemi bütün kablolar için tekrarlayın.
Toplu Fare
Top içeren bir fare kullanıyorsanız ve imleç tam olarak istediğiniz noktaya gitmemeye ya da hareketlerinizi algılamamaya başladıysa bunun sebebi çok büyük ihtimalle toz ve kir birikmesidir.Fareyi ters çevirdikten sonra yuvarlar diski döndürerek topu dikkatlice çıkarın.Topun kendisi genellikle farenin içindeki küçük silindirlerin etrafında birikir.Bu pislikleri bir cımbız yardımıyla alabilir,silindirler üzerinde kalan leke ve pislikleri de temizlik solüsyonu veya suyla ıslatılmış pamuk kullanarak çıkarabilirsiniz.Toplu farelerin en azından ayda bir temizlenmesinde yarar vardır.
Optik Fare
Optik farenizin tabanında(özellikle masaya değen uçlarında)birikebilecek kir ve yağ dışında temizlenecek fazla bir yeri yoktur.Farenin tabanını ve kasasını nemli bezle temizleyebilirsiniz, ama bunu yaparken optik sensöre dokunmamaya özen gösterin,aksi halde fareniz zarar görebilir.Farenizin tuşları arasında toz birikiyorsa bu aralıklara bir kağıt sokup aralık boyunca gezdirerek tozları dışarı atabilirsiniz.
CD/DVD Sürücüler
Toz ve kirin performansı üzerinde en olumsuz etkileri olan bileşenlerden biri optik sürücüleridir.Sürücünün içine giren yabancı cisimler lazerin doğru çalışmasına mani olabilir.Bu da okuma ve yazma hatalarına sebep olur.Yazma işleminin ortasında CD’leriniz sürekli yanıyorsa bunun sorumlusu çoğu zaman sürücü içinde birikmiş kir ve tozdur.Sürücünün içine diş fırçası sokup temizlemeyi aklınızdan bile geçirmeyin Optik sürücüler için hazırlanan temizlik kitlerinden satın alıp kullanmanızı öneririz.Bu kitler genellikle üzerinde küçük fırçalar olan özel bir CD ve temizlik solüsyonu içerir.Ayrıca sürücü içindeki tozları dışarı atmak için sıkıştırılmış hava spreyi de kullanabilirsiniz.
CRT Monitör
Zamanla CRT monitörlerin içinde3 toz birikmesi kaçınılmazdır,ama monitörün içini açmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.Monitörün kasasını nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.Hava ızgarasını iyice silerek biriken tozları almayı unutmayın.Çok kirli monitör yüzeyleri için alkol daha hızlı sonuç verecektir;ama bütün kasayı alkolle silmeden önce küçük bir noktada test ederek monitöre zarar vermediğinden ve rengini bozmadığından emin olun.Ekrandaki lekeleri ve parmak izlerini çıkarmak için cam temizleyici sprey kullanabilirsiniz, ama spreyin monitörün içine sızmamasına özen gösterin.
Havalandırma
En temiz ev ve ofislerde bile PC’nizin içinde toz birikmesi kaçınılmazdır.PC’niz çalışırken içindeki bileşenleri soğutmak için odadaki havayı içine çeker.Kasanın içindeki kablolar ve baskılı devrelerse adeta birer toz mıknatısı gibidir.Bu sebeple en azından yılda bir kere kasayı açık komple bir temizlik yapmanız gerekir.Bütün kabloları söktükten sonra kasanızı mümkünse balkon ya da garaj gibi uygun bir ortama çıkarın,çünkü kasanın temizleneceği ortamı bir toz bulutunun kaplaması işten bile değildir.Elektrik bağlantısının kesildiğinden emin olduktan sonra kasanın yan kapağını çıkarın.Kapağın metal kısmına dokunarak üzerindeki anti-statik elektriği boşaltmayı unutmayın, aksi halde dokunduğunuz elektronik bileşenler zarar görebilir. Bizim tavsiyemiz tozları temizlemek için sıkıştırılmış hava kullanmanız ve bunu yaparken bir toz maskesi takmanızdır ama bunları temin etme imkanınız yoksa tek çareniz tozları üfleyerek temizlemek.Kasanın içine doğru üflerken tükürük sıçratmamaya dikkat edin.Üfledikten hemen sonra tozlu havayı solumamak için ağız ve burnunuzu bir mendille kapatın. PC’niz ne kadar tozlu olursa olsun elektrikli süpürge kullanmayın.Bu cihazların oluşturduğu statik elektrik tozlardan çok daha tehlikelidir.
LCD Temizliği
LCD monitörlerin özellikle ekran kısımları temizlenirken çok daha özenli davranılmalıdır. LCD ekranlar çok hassas olduğu için cam temizleyici gibi çözücüler kullanmaktan kaçının.Bilgisayar mağazalarında satılan ve içeriği belli olmayan LCD temizlik spreylerini kullanmanızı da pek tavsiye etmiyoruz.En iyi çözüm, hem kasayı hem de ekranı suyla nemlendirilmiş bir bez yardımıyla silmektir.Küçük lekeler ve tozlar kuru mikrofiber bez veya gözlük silme beziyle silinebilir.Bilgisayar mağazalarında LCD ekranlar için özel temizlik mendilleri de bulabilirsiniz.LCD’lerin temizliğiyle ilgili yönergeler kullanım kılavuzunda da bulunabilir.
Fanlar
PC’nizin kasasını açtığınızda biriken toz yığınlarını görmek sizi şaşırtabilir.Kasa içinde sağlıklı bir hava akışının sağlanması optimum sistem sıcaklığının korunması için büyük önem arz eder.Zamanla sisteminizdeki fanlarda(kasa,güç kaynağı,işlemci ve bazı grafik kartları)biriken tozlar fanın tam performans sergileyememesini ve bu nedenle sistem sıcaklığının yükselmesine yol açar.Aşırı ısınmanı nedeniyle işlemciniz otomatik olarak hızını düşürebilir,PC’niz kilitlenebilir, yeniden başlayabilir ya da kapanabilir.Daha kötüsü, bazı bileşenlerinizin kalıcı olarak hasar görebilir.Ayda bir PC’nizi kapatıp kasanızı açtıktan sonra hava girişlerinde gördüğünüz tozları temizleyin.Fan yapraklarını ve bezle ulaşamadığınız noktaları temizlemek için kulak temizleme çubuğu kullanabilirsiniz.Fanlara sıkıştırılmış hava püskürtmeye kalkışmayın,bu şekilde tozlar fan mekanizmasının derinlerine işleyerek fanı bozabilir.
bu tip kompresörler 30-40 tl civarıdır. bilgisayarı ayda bir kez temizlersek orta ve uzun vadede bir çok parçamızın ömrünü uzatır. bu işlemi sadece bilgisayarımızın yan kapağını açarak yapabiliriz. nasıl kendimize vakit ayırıp temizleniyorsak kullandığımız cihazları da periyodik olarak temizlememiz gerekiyor. kişesel önerim ayda bir 2 dk da temizlersek cihazımızın ömrü uzar veee bize orta ve uzun vadede para olarak geri döner.
Ben bilgisayarı benzer şekilde temizledim. Daha sonra kasayı kapatıp bilgisayarı çalıştırdım. Ama bilgisayarın çökmüş olduğunu gördüm. Yeniden kurmak zorunda kaldım. İlginç bir deneyim olmuştu…
çok saolun 🙂
ya benim pc 5 yıldır temizlenmedi nası açıcam kasayı korkuyorum ses çıkarır yanavar vb diye yardım edin 5 yıldır temizlenmedi çooook tozludur ALLAH bilir
PC Kasasi boyle temizlenmemeli, elektrik supurgesi ile temizlerken bilesenler statik enerjiye maruz kalabilirler, bu yuzden tavsiye etmiyorum, ayrica islemci sogutucusunun fani ters yonde bunuda belirteyim istedim, hava sirkulasyonu olusmaz o sekilde.
tozun bilgisiyarın perfonmansını düşerebilmesi için bilgisiyar en az 1 yıl her gün çalışması lazım tozdan fazla zarar olmaz
kasamı temizlerken baya toz soludum bunun zararı olurmu ?
Abi ben o hava pervanesimidir nesir onun kablosu nereye takilir
arkadaşlar yıllardır pc bakımı yapıyorum inanın en güzeli iyi bir kompresör varsa veya komşularınızda olabilir işlemci kısmından başlayarak soğutucu pervaneler ve cpu daki tozlardan arındırdıktan sonra anakart kenar ve ön hava boşluklarından üfletiniz göreceksiniz tertemiz olacaktır.
Ben kasaya opette wd 40 sıktım kasa içinide araç süpürgesiyle süpürdüm cillop oldu sonra kasayı alıp güneşte 1 gün kuruttum biraz anakart rengi soldu ama hızlı şu an
beyler blower alın yada saç kurutma makinesi çok yararlı olur benim pc zırt bırt kapanıyordu dün temizledim saç kurutma makinesiyle hiç kapanmıyor.