Güvenlik yazılımları geliştiricisi Kaspersky Lab, kendi güvenli işletim sistemini geliştirme kararı aldı. Şirketin başındaki isim Eugene Kaspersky tarafından yapılan açıklamada, Kaspersky OS‘in nükleer santraller, ulaşım denetleme tesisleri, telekomünikasyon sistemleri ve benzeri kritik öneme sahip endüstri ve altyapılarda kullanılacağı belirtildi.
Yazılımı kullanmak isteyen kurumun ihtiyaçlarına uygun biçimde özelleştirilerek sunulacak olan Kaspersky OS için “Half-Life oynayıp, tatil videolarınızı düzenleyeceğiniz ya da sosyal medyada laklak yapabileceğiniz bir işletim sistemi değil” benzetmesini yapan Kaspersky, güvenlik gerekçeleriyle fazla detay vermekten kaçındı.
Üçüncü parti kodları çalıştırmanın mümkün olmadığı sistemde, ayrıca tanımlanmamış ve yetkilendirilmemiş hiçbir uygulama da varlık gösteremiyor. Böylelikle saldırganların en çok kullandığı yöntemler otomatik olarak safdışı kalıyor. Kaspersky işletim sisteminin ne zaman kullanıma hazır hale geleceği ise henüz açıklanmadı.
:: Konuyla ilgili görüşlerinizi forumda paylaşın.
bütün bilişim güvenik toplantılarında, eğitimlerinde ve ya seminerlerinde en son sunum sayfası "güvenliğin en zayıf halkası insandır" temasıdır. OS’i kullanan insan yetkiyi görmek istediği bir özelliği sağlayan uygulamaya "düşünmeden" verecektir.
Şimdi moda oldu işletim sistemi geliştiriyoruz demek; bildiğin linux versiyonu çıkarıcaklar, sonra biz işletim sistemi geliştiriyoruz diyorlar.
Kimse kendi çekirdeğini çıkarmıyor, hazıra konuyor.
Neymiş Amerikayı tekrar keşvetmenin ne alemi varmış, peh.
En basit olarak o yerden göğe sığdırılmayan mac os bile linux üzerine konulmuş geliştirilmiş başka bir şey demeye gerek yok…
Kısacası kimsenin bilmediği bir sistem daha güvenli bir sistemdir diyebiliriz. O yüzden, Kasperky’ın kendisi de laklak yapmamalı. Çünkü özelleştirilmiş bir sistem, daha önceden kendi bünyesinde tanımlanmamış hiçbir yazılımı çalıştırmadığı müddetçe zaten ister istemez "güvenli" olacaktır; çünkü her şeye kapalı zaten. Dolayısıyla da bu sistemi kimin geliştirdiği, hangi süper muhteşem teknolojinin kullanıldığı, ne manyak bir mühendislik harikası olduğu vs vs önemsizleşiyor.
ul*n bunlar milletle geyik geçer gibi açıklama yapmış
Ruslara güvenip işletim sistemini mi kullanacağız?
Telefonda hadi google a göz yumuyoruz, masaüstünde windows a göz yumuyoruz. Antivirus yazılımları illaki pc den bir şeyleri kapıyordur sunucularına. En güzeli kullanmamak
Zaten başka hiç bir program çalışmayacaksa üzerinde kaspersky değil normal bir gurup tarafından yapılsa da pek sorun olmazdı güvenlik.
Zaten senin kullanacağın bir işletim sistemi değil
İstedikleri kadar sağlam yapsınlar her zaman bir açık mutlaka vardır."Lak lak" mış birde ortada daha bir şey yok. Bu işler çıkıpta boş konuşmalarla olmuyor malesef.
Hayret kims kaspersky yaparsa o işletim sistemi kasar diye espiri yapmamış
Yapmasınlar da zaten. Kaspersky gerçekte kasmıyorki şimdiki sistemlerde. 512mb-1gb ram olan bilgisayarda kasar tabi.
Tarayıcılar bile 200-300 mb ram kullanırken normaldir yani kaspersky.
Tabi canım, kasperksy kasar bir şehir efsanesidir.
Vistanın kasması gibi.
Sen adamın min. ihtiyaçlarını karşılama sonra bu kasıyor diye yaygara çıkart
2-3 güvenlik manyağı kişi kullanır.birde belki kaspersky çalışanları.onun haricinde.kendi çalar kendi oynar kaspersky os sektöründe.
Böyle bir açıklamanın bize yansımasını da anlamadım açıkçası. Zaten biz kullanamayacağız bu 1, çok fazla güvenlik ihtiyacı olan şirketlere özel ayarlamalar yapılcakmış bu 2, bunu bütün hacker alemine bakın bakın biz çok güvenli bir işletim sistemi yapıyoruz diye haykırmak neden bu 3.
benim kullanıp kullanmam önemli değil. önemli olan kritik işlemleri yöneten sistemlerin kendi sistemleri olmalı.
İran sırf siemens in sunucularındaki özel bir yazılım yüzünden sorun yaşadı sistemleri değiştirdiler.
Şimdi bir de böyle bak bu duruma? Sen olsan kullanır mıydın?
Çok güzel bir pazar açıyorlar kendilerine.
Kritik işletmelerin kritik sunucularında Windows büyük risk. Kapalı kaynak ve çok fazla fonksiyona sahip bir OS, dolayısıyla açık fazla.
Linux, biraz dehliz. Çok sağlam bir coder ekibi sadece bu iş için allocate etmediğiniz sürece başarılı olma şansınız yok. Bu da oldukça maliyetli ve bir yandan potansiyel tehlikeleri de var. Adamla yaptığınız sözleşmenin bağlıyıcılığı da adamı bulabildiğiniz sürece geçerli. Bu derece kritik işlere yatkın olabilen insanın yetenekleri ve nispeten de çalışan bir aklı olduğu düşünülürse, her zaman en büyük düşman içerideki coderlar arasında olabilir.
Bugün ben size €5000 EUR karşılığında bir Danimarka pasaportu verebiliyorsam (verebiliyorum dedim, veririm demedim ) kritik bir firmadaki kritik bir sunucuya OS yazan adam kendisine yapılan kontra-teklifle nerelere kaçabilir siz düşünün. =) (Pasaport da sahte değil ha, bildiğin gerçek)
Öte yandan bu işi Kaspersky’ye outsource etmek daha ucuza gelecektir.
Sözleşmeye taraf olan karşınızdaki kişi değil kurum olacaktır, kaçamaz bir yere.
O nedenle, en üst seviyede kritik askeri sunucular vb durumlar dışında kullanımı yaygın olacaktır diye düşünüyorum. Yaygından ne anladığımıza dikkat edelim tabii burada. Öte yandan güvenlik konusunda Kaspersky’nin son derece iyi bir sicili ve adı olduğunu da unutmayalım.
solaris kullanın ve öğrenin şuanda en az bilinen sistem MAC OS bile artık ayak altı oldu.
ama burda Kaspersky’ı tebrik ederim iyi düşünmüş zaten güvenlikte bir numara adamlar..
bizde çekirdek ten bol ne var?? elma, çekirdeği, üzüm çekirdeği, karpuz çekirdeği, alın yapın bir tane,, ne olcak, tutarsa zengin olur gidersiniz, :))