Geçtiğimiz yıllara kadar özgür yazılım çatısı altında geliştirilen programların geçilemez bir güvenliği olduğuna inanılıyordu. Kullanım oranlarına göre hacker’lar Linux tabanlı işletim sistemlerine saldırmak yerine en çok kullanılan OS‘ları hedef alıp virüsleri bu platformlara yönlendiriyordu.
Ancak, son yıllarda özgür yazılım işletim sistemleri de virüs tehditlerine maruz kalıyor. Hacker‘lar Linux bazlı işletim sistemlerine saldırmaktan çekinmiyor. Bu durumda güvenlik sektöründe yeni bir pazar oluşmasını sağladı.
Linux İçin Koruma
Anti virüs firmaları artık özgür yazılım pazarına daha iddialı ürünlerle giriş yapmaya çalışıyor. Kaspersky daha önce piyasaya sürdüğü tüm Linux için güvenlik yazılımlarının özelliklerini yeni bir sürüm içerisinde topladı. Kaspersky Endpoint Security 8 adlı ürün öncellikle kurumsal amaçla hazırlanmış.
Şirket için güvenlik için oluşturulan yazılım tüm Linux dağıtımlarının 32 ve 64 bit‘lik sürümlerine uygun olarak çalışıyor.
:: Linux dağıtımlarında hiç virüsle karşılaştınız mı?
Sevindim,ama ev kullanıcıları için ücretsiz sürüm çıkartacak mı?
Ve hayır,Linux’da virüsle karşılaşmadım
Ben kullanmayacağım sanırım.
ev kullanıcıların kullanacağını zannetmiyorum
linux’da antivirüs’e gerek yokki kolay kolya virüs bulaşmaz (tabiki bir tane hacker size kafayı takmadıysa)
Kaspersky bu işe el attıysa yakında linux için ne virüsler çıkar demedi demeyin.
Gerçekten, artık Anti-Virüs firmalarının kendilerinin Virüs üretip piyasaya attığını düşünüyorum. Ve bir rüya daha sona erdi.
Linux’ta antivirus yalnızca mail, proxy, file, samba server veya çeşitli gateaway olarak kullanıldığında içinden geçen verileri taramaya yarar, bu da ağdaki Windows bilgisayarlara virüs bulaşmasını zorlaştırır. Her ne kadar workstation ismiyle gelen hiçbir işe yaramayan bir sürümü bulunsa da Linux’taki virüs yazılımlarının yegane amacı budur. Kaspersky’nin sitesindeki sürüm isimlerine baktığınızda bunu görebilirsiniz.
Ayrıca dünyanın tüm önemli siteleri YILLARDIR Linux sunucular üzerinde barındırılırken hackerların Linux’u hedef almadığını iddia etmenize çoook şaşırıyorum. Lütfen mantıklı olun.
Bence bu Windows virüslerini temizliyordur root olarak bir işlem yapmayınca bir virüsün sistemi etkileyeceğini sanmıyorum…
Öhöm, öhöm. Günde bir çok defa Root oluyoruz. Ya Virüslü bir uygulamaya Root izni verirsek?
Ne yapayım ben antivirüsü, on-demand halde durur. Yanında Windows da kurulu ise onu korur ancak.
Vermezsin endişelenme Paket yöneticisinden kuruyorsan yazılımları zaten sorun olmaz…
Antivirüsü çıkaran yarın virüsü de çıkarır salar piyasa olur biter Nod 32 nin de linux için bir sürümü vardı galiba ? Yanlış mı hatırlıyom yoksa
Endişelenmeye gerek yok. Sunucu çalıştırmadığınız sürece normal bir ev kullanıcısının virüslerle pek fazla derdi olmayacaktır. Dağıtımların büyük çoğunluğunun zaten kendine has depoları var. İçeride casus olmadığı sürece problem yok
Ya Pardüs gibi paketleri kısıtlı bir şey kullanıyorsam?
Kendin kaşınıyorsun demektir.
Kaynak koddan derliceksen de programı sitesinden indir Crack vs. olmadığından o tür yöntemle yemezsin Ya da make dersin make install demezsin