Rusya merkezli siber güvenlik ve antivirüs sağlayıcı Kaspersky yepyeni bir işletim sistemi duyurdu. KasperskyOS adı verilen güvenli işletim sistemi özellikle ağ cihazları, endüstriyel kontrol sistemleri ve Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş durumda.
KasperskyOS birçok cihaz için güvenli çözüm olacak
Eugene Kaspersky tarafından duyurulan KasperskyOS işletim sistemi üzerinde 11-11 kod adıyla 14 yıldır çalışıldığı ifade ediliyor. Bu kod adının sebebiyse ilk konsept çalışmaların 11 Kasım tarihinde başlatılması.
SELinux ve SEBSD gibi sistemlerinden geliştirildiği Flux Gelişmiş Güvenlik Çekirdeği (FLASK) mimarisinden alınan konseptlerle hayata geçen KasperskyOS’nin doğrudan bu sistemler üzerinden üretilmediğinin de altı çiziliyor. Bunun yerine, sistemin güvenlik göz önünde bulundurularak sıfırdan inşa edildiği vurgulanıyor.
Ayrı ayrı özelleştirme ile farklı alanlara uygulanabilecek bir paket oluşturmak amacıyla Kaspersky, üç farklı ürün oluşturmuş durumda. Bunlardan ilki işletim sistemi olarak KasperskyOS, bağımsız bir güvenli hipervizör olarak KSH ve işletim sistemi bileşenleri arasında güvenli etkileşim için KSS.
Fiyatlandırma tarafındaysa tam bir netlik yok, çünkü müşteri ihtiyaçlarına göre fiyatlandırmanın değişkenlik göstereceği ifade ediliyor. Bu güvenli sistemin uygulanabileceği alanlar arasındausa arasındaysa Nesnelerin İnterneti (IoT), telekomünikasyon ekipmanları, bağlantılı otomobiller ve endüstriyel kontrol sistemleri yer alıyor.
Projenin şu an için herkese sunulmaya hazır olmadığı ve test aşamasında olduğu belirtilmekte. Testte kullanılan bin adet router cihazın tanesinin maliyeti ise 3,028 dolar olarak ifade ediliyor.
KasperskyOS tarafından desteklenen mimariler ise şu şekilde:
X86/x64 CPU için KasperskyOS: Pentium II ve ya üstü, 8MB RAM veya üstü
Ethernet: Realtek RTL8139, Intel i82580
ARM CPU için KasperskyOS: ARMv7 veya üstü, 8MB RAM veya üstü
KasperskyOS resmi sayfasına ise bu adresten erişebilirsiniz.
:: KasperskyOS hakkında ne düşünüyorsunuz?
Abi gıpta ile bakıyorum yurtdışındaki inovasyon teknolojik gelişmelere biz ise hala bürokrasi ve elektronik başörtüsü caiz mi değil mi ? ile uğraşalım
Rusya yapar
valla -ha 0 dan sistem yamış ise tamamen tebrik ederim büyük başarı umarım herkes için uygun olur..
uzak durun 🙂
8 MB rem ne öyle windows 95 bile çalışmaz 8 MB rem ile
8 mb ram şaşırtıcı değil çünkü IoT cihazları ve onların güvenliği için de tasarlanmış bir işletim sistemi. Çamaşır makinenizde 1 gb ram olmasını beklemiyorsunuz herhalde 🙂
Son kullanıcı için olmasa da şirketler için falan çok iyi bir os olabilir
Bence Microsoft ile 11 yıl çalışarak Windows u güvenli hale getirselerdi daha çok para kazanırdı ve daha çok işe yarardı.
Kernel hakkında bilgi?
Kutu resminden başka bir resim ekran görüntüsü var mı? Yoksa pfense gibi bir firewall tarzı bir os mu.
Zaten Linux var gayet güvenli görünüyor.
Eugene Kaspersky gibi bir kgb ile fazlası ile içli dışlı bir Rus'un yaptığı "güvenli" işletim sistemini kullanacak şirket ve kişilere acırım. Microsoft'tan bile çok çok daha tehlikeli olacağı apaçık. Bu şekilde bir dijital truva atı yaratmak her ülkenin hayalidir. Ruslar ve Çinliler bu işte Amerikalılara yetişmek istiyorlar ki 3. Dünya savaşı bir siber savaş olacak büyük ihtimal ile.
Veya bitişik yazılır