Kemik iliği nakilleri hayat kurtarıcı tıbbi prosedürlerdir. Genellikle kan ve bağışıklık bozukluklarıyla mücadele eden kişileri tedavi etmek için kullanılır. Ancak mevcut nakilde, bu transplantın uyumlu olması için hastaların kendi kemik iliği hücrelerine radyasyon ve ilaç kullanılması gerekiyor.

Milli mikro gözlem uydusu görücüye çıktı

Sentetik kemik

Geliştirilen yeni bir implant, bozuklukların bazılarını tedavi ederken, ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilir. İmplant iki bölümden oluşuyor: kemik gibi işlev gören dış tabaka ve donör kemik iliğinin büyümesini kolaylaştıran bir iç örgü. Dış tabaka, kemik oluşumuna yardımcı olmak için alıcının hücreleri ile etkileşime girer. İmplantın vücudun doğal yapısı ile bütünleşmesini sağlar. Bütünleşme ile alıcılar kendi kemik dokularının yanı sıra gerekli olduğunda kullanılabilecek ek bir kemik dokusuna sahip olur.

17-05/10/kemik-iligi-nakli-shiftdelete.jpg

Yapılan testlerde implantın fareler üzerinde başarılı olduğu tespit edilmiş. Bir alıcının 24 hafta sonraki kan testlerinde, araştırmacılar donör kan hücrelerinin ve implantın yarattığı hücrelerin bir karışımının olduğunu belirlemişler. Altı ay sonra bile araştırmacılar donör hücrelerinin canlı olduğunu gözlemlemiş.

Peki bizler için ne anlama geliyor?

Farelerde başarı ile test edilen her tıbbi gelişmenin, insanlarda da o kadar etkili olacağının garantisi yok. FDA tarafından “geçerli bir tedavi” olarak onaylanmadan önce, insanlarda etkinliğini ispatlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır.

Yine de bu kan hastalıklarıyla mücadele eden hastalar için heyecan verici bir gelişme. Eğer çalışma başarı ile sonuçlanırsa her yıl 20.000 hasta nakilden yararlanabilir. Aynı zamanda geleneksel tedavilerin zararlı yan etkilerini ortadan kaldırabilir.

:: Bu harika buluş hakkında fikirlerinizi alalım.