Reklam

Kendi Oyununuzu Yapın

2
Reklam

Eskiden çocuklar, canları sıkıldığı zaman oyunlarını ve oyuncaklarını kendileri yaratırdı. Birkaç basit, araç gereçle yaratılan oyuncakların haddi hesabı yoktu.

Tahtadan arabalar, dallardan yapılan bebekler çocukların hayal gücünün ürünleriydi. LEGO dönemiyle birlikte, çocukların yaratıcılıklarını kullanmaları için sınırsız bir oyuncakta ortaya çıkmıştı.

Reklam

 

Ancak günümüzde, çocuklar artık bilgisayar oyunlarıyla vakit geçiriyor. Bazen bu uğurda spor yapmayı bile unutuyorlar. Aileler bu durum nedeniyle endişeli, çünkü çocuklarının yaratıcılıktan uzak duracağını düşünüyorlar.

Sizler için bu hafta Game Maker adlı programı inceledik. Bu yazılım sayesinde, çocuklarınız kendi oyunlarını kendileri yaratacak.

{pagebreak::Programa nereden ulaşılır?}

Programa nereden ulaşılır?

Game Maker, YoYo Games adlı bir firmanın elinden çıkmış bir program. Şu anda, 8.0 versiyonu bulunan yazılımı isterseniz ücretli, isterseniz ise ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Programı, yapımcıların kendi sitesinden kurabilirsiniz.

http://www.yoyogames.com/gamemaker/

{pagebreak::Giriş ayarları}

Giriş ayarları

Game Maker‘ın hem ücretsiz hem de ücretli versiyonu bulunuyor. Programın açılışında, size hangi versiyonu kullanmak istediğinizi soruyor. Eğer programın ücretli ve daha gelişmiş versiyonunu almak istiyorsanız karşınıza gelen ekranda Purscase Pro Edition tuşuna basın.

Ama ücretsiz kullanmak istiyorsanız, karşınızda ekran bulunan Lite Edition kısmına tıklayın.

{pagebreak::Projenize başlayın}

Projenize başlayın

Bu yazlım sayesinde çok basit işlemlerle kendinize bir oyun yapabiliyorsunuz. Program üzerinde uzmanlaştıkça, çok daha etkileyici işlerde ortaya koymanız mümkün.

Biz ise basit bir oyun yapımını göstereceğiz. İlk önce Game Maker‘ı işlem yapabileceğiniz gelişmiş moda geçirmeniz gerekiyor. Ekranın sol üst kısmından File kısmına tıklayın buradan ise, advanced moda geçin.

{pagebreak::Piyon hazırlamak}

Piyon hazırlamak

Pac Man oynayan herkes buradaki sinir edici düşmanları hatırlar. Oyunculuk dilinde bu yaratıklara Ghost deniliyor. Programda da düşmanlara bu isim verilmiş. Ekranın üstünde bulunan kırmızı kafa işaretine tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan yarattığınız düşmana bir isim vermenizi isteyecekler.

Ekranda kaç tane düşman istiyorsanız bunun için her tıklayışta bir sayı verin. Biz 1. Düşman ile başlayalım. Programın daha önce atadığı düşmanları seçip işinizi kolaylaştırmak için bu ekrandan, load spirit menüsüne tıklayın.

Karşınıza gelen klasörlerde yapacağınız oyunun türüne göre toplardan, satranç taşlarına göre birçok seçenek bulunuyor. Buradan istediğiniz seçeneği işaretleyin.

{pagebreak::Duvar hazırlamak}

Duvar hazırlamak

Ekranın üst kısmında bulunan ve mavi yuvarlak ile sembolize edilen create an object kısmına tıklayın. Karşınıza gelen menüden, yaratacağınız obje için bir isim atayın.

Buradan bir önceki adımda hazırladığınız piyonlar için de hareket ve ince ayarları yapabilirsiniz. Mesela bir duvar hazırlayalım. Create an object‘den new sekmesini seçin.

Buradan ise, load spirite kısmına gelin, karşınıza çıkan ekrandan, backround klasörüne gelin buradan ise, titlesets adlı dosyanın içine girin. Karşınıza gelen ekrandan wall’u seçin. Böylece programa bir duvar eklediniz.

{pagebreak::Hazırladığınız piyon için tuş atamak}

Hazırladığınız piyon için tuş atamak

Kendiniz için yarattığınız düşman ya da kahramanların nasıl hareket edeceğini bu adında göstereceğiz. Bir önceki adımdaki işlemleri uygulayıp hazırladığınız ghost karakteri bu ekrana ekleyin.

Karşınıza gelecek olan menüden ise, key pres ya da key release kısımlarını seçin. Key release karakteriniz otomatik olarak gideceğiz adımlar için kullanılır. Keybord ya da key pres‘de ise sizin karakteri yönlendirmek için atayacağınız tuşlara göreceksiniz. Bu ekrandan, karakterlere vereceğiniz yönleri atayın.

{pagebreak::Oyunun geçeceği ekranı hazırlamak}

Oyunun geçeceği ekranı hazırlamak

Ekranın üzerinde bulunan create a room adlı pencereye benzeyen tuşa tıklayın. Karşınıza mayın tarlasını andıran bir ekran çıkacak. Burada daha önceki adımlarda yarattığımız düşman, karakter ve objeleri ekleyeceğiz.

Karşınıza gelen kısımdan objects‘i sekmesine tıklayın, bir alta bulunan kısımdan ise, eklemek istediğiniz karakterleri ve objeleri seçin.

Daha sonra ise bu obje ve karakterleri alıp, mayın tarlasına benzeyen zeminde bir oyun olacak şekilde oluşturun. İşleriniz bittiği zaman ise ekranın sol üst kısmından ok tuşuna basın.

{pagebreak::Oyuna ses ve müzik eklemek}

Oyuna ses ve müzik eklemek

Oyunları etkileyici kılan sadece grafik ve içeriği değil aynı zamanda, müzik ve sesleridir de. Bu yüzden basit oyununuzu daha etkileyici yapmak için, ekranın sol üst kısmında bulunan create a sound kısmına tıklayın.

Bu menüden karşınıza Game Maker‘ın içerisinde bulunan sesler gelecek. Her karakter ve düşman için bir ses atayabilirsiniz. Buradan istediğiniz sesi seçin.

Müzik eklemek için ise, aynı işlemi yapın ancak bu sefer daha uzun süreli bir ses seçtiğinize emin olun.

{pagebreak::Oyunu çalıştırmak }

Oyunu çalıştırmak

Geldik son adıma, yaptığınız işin nasıl çalıştığını görmek için ekranın üstünde bulunan menülerden yeşil play tuşunu bulun ve basın. Yaptığınız ayarlara göre karakterin nasıl hareket ettiğini buradan görebilirsiniz.

Eğer oyununuz hoşunuza gittiyse, file sekmesine tıklayın ve buradan Create an Executable seçeneğini işaretleyin. Program, oyununuzu çalışır bir exe haline getirecek.

Oyunu kurmak istediğiniz yeri seçin bizim bu konuda tavsiyemiz masaüstü olacak, daha sonra ise kaydette basın. Artık kendinize ait bir oyuna sahipsiniz.

:: Bu programla kendinize oyun tasarlayacak mısınız?

 

2 Yorum

  1. Bende emolingo olmak istiyorum oyuzden bu siteye geldim ve onun gibi youtuber olmak ve oyun yapimci olmak isterdim emo abi beni dinliyorsan çakma minibolt atli çakma minicraft yap nolur lütfen ve ev eşyalar modellerini yap hayranin aybek turkmenistanli

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version