KEP adresi nedir?

2

Günümüzde hemen hemen hepimizin kullanmakta olduğu Standart Elektronik Posta(SEP) adreslerinin yanı sıra, 14 Şubat 2011 tarihinden itibaren hayatımıza Kayıtlı Elektronik Posta, yani kısa adı ile KEP adresleri de girdi. Yazımızda sizler için KEP adresi nedir irdeleyip, KEP adresi ne demek sorusunu cevapladıktan sonra, KEP adresi nasıl alınır açıklayacağız. Başvuru sürecini konu aldığımız PTT KEP başvuru işlemi başlığımızın ardından ise, PTT KEP giriş işlemlerini anlatacağız.

KEP nedir değinmeden önce, isterseniz dünyadaki durumuna ufacık bir göz atalım.

kep adresi ne demek

Ülkemize biraz geç gelmiş gibi duran KEP adresi sistemi, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1999’da temeli atılmış bir sistem. Avrupa’da da yine 2000’li yılların başlarından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise 2011 yılından beridir kullanılmakta.

Ayrıca şu an ülkemizde KEP sistemini sunan birçok firma bulunmakta. Fakat yazımızın devamında sizlere aralarında en yaygın olan PTT KEP başvuru sistemi ve PTT KEP giriş sistemi hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle KEP adresi nedir ve KEP adresi ne demek bir göz atalım.

KEP adresi nedir?

İnternette biraz zaman geçiriyorsanız, bir ihtimal karşınıza bu kavram çıkmış ve merak etmiş olabilirsiniz. Peki KEP adresi nedir? Bu sorunuzu kısaca açıklamaya çalışalım.

Öncelikli olarak KEP adresi, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi “Kayıtlı Elektronik Posta” demek.

KEP adresi kullanarak yollanan elektronik bir postayı gönderen ve alan taraflar kesin olarak bilinir. Yollanan postanın karşı tarafa ne zaman ulaştığı ve gönderim zamanı belirtilir. Ayrıca KEP adresi ile yollanan bir postanın içeriğinin değiştirilmediğini, e-imza ve zaman damgası ile uygulanan tüm adımları kayıt altına alarak yasal olarak geçerli hale getirir.

Normalde kullandığımız standart elektronik postaların aksine, KEP adreslerinin yasal delil olarak geçerlilikleri bulunmakta. Bunun sebebi de yukarıda da belirttiğimiz gibi KEP adresi kullanırken e-imza kullanmak zorunda olmanız ve zaman damgasının bulunmasıdır.

Standart elektronik postalarda ise içeriğe üçüncü bir kişi tarafından kolaylıkla ulaşılıp değiştirilebildiği için delil niteliği taşımamaktadır.

Yani KEP adresi nedir sorusuna kısa bir şekilde cevap vermek gerekirse;

Sadece tek bir kişi tarafından kullanılabilen, başkasına aktarılamayan, adrese giriş için e-imza gereken, yasal geçerliliği olan bir elektronik posta çeşididir.

KEP adresi nedir anlattığımıza göre, gelin bir de KEP adresi ne demek ona göz atalım.

KEP adresi ne demek?

KEP adresi ne demek? İngilizce karşılığı “Registered Electronic Mail” olan ve belirli hizmet sağlayıcılarından edinilebilen, Türkçe karşılığı ise “Kayıtlı Elektronik Posta” olan KEP adresi ne demek bir de ona bakalım.

KEP adresi esasındainternet kullanımının dünyada iyice yaygınlaşması ve birçok ticari, hukuki işin elektronik postalar ile yapılmaya başlanması ile gereksinim duyulmuş bir sistem.

KEP adresi sadece tek bir kişiye atanan bir elektronik posta adresidir. Genellikle kişi, isimsoyisim@hs03.kep.tr gibi bir adrese sahip olur. Tek bir kişiye atandığı için benzer isimlere sahip olan kişiler varsa; KEP adresi isimsoyisim1 şeklinde verilmektedir.

KEP adresi aracılığı ile yollanan elektronik postalar, sadece KEP adreslerine yollanabilmekte. Standart elektronik posta adresinden KEP adresine ya da KEP adresinden standart elektronik posta adresine e-posta yollayamazsınız.

KEP adresi kendi içinde kapalı bir sistemden oluşur. KEP adresi aracılığı ile yollanan postalar noter onaylı olarak yollanıp gelmekte.

KEP adresi nedir ve KEP adresi ne demek kısaca anlattık ama bu adreslere ulaşmamızı sağlayan KEPHS nedir, ona da mutlaka değinmemiz gerekli.

KEPHS nedir?

Yazımızın başından itibaren sürekli olarak KEP adresi nedir sorusunu açıkladık. Fakat bir anda karşımıza KEPHS gibi bir terim daha çıktı. Gelin KEPHS nedir onu da açıklayalım.

KEP adresi alma işlemini gerçekleştirdiğimiz kurumlara verilen kısa ad KEPHS olarak geçmektedir. Açılımı ise “Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcısı” olmakta.

Bu kurumlar KEP adresi alma kararını verdiğinizde gitmeniz gereken yerlerdir. Standart elektronik postaların aksine KEP adresi, internetteki birkaç doldurma alanını doldurarak alabileceğiniz adresler değildir.

Sadece bu kuruluşlar size bir KEP adresi tanımlayabilmekte. PTT de başvuru yapabileceğiniz kuruluşlar arasında yer almaktadır. Aldığınız KEP adresi ile yolladığınız içerikler bu kuruluşların arşivlerinde, en az yirmi yıl süreyle sıkı bir şekilde korunmak zorundadır.

KEPHS aynı zamanda ana ve yedek sistemlerini de Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulundurmak zorunda. Bunun sebeplerinden biri de anonim, limited ya da sermayesi paylara bölünmüş şirketlerin tebligatlarını, e-tebligat şekilde yapmaları zorunluluğunun getirilmiş olması.

Kimse şirket yazışmalarının veya kişisel iş yazışmalarının ikinci bir ülke içerisinde bulunmasını istemeyecektir. Bu sebeple ülke sınırları içerisinde olması zorunlu hale getirilmiştir.

KEPHS nedir sorusuna kısa bir cevap verebildiğimize inanıyoruz. Peki, KEPHS’lerden KEP adresi nasıl alınır?

KEP adresi nasıl alınır?

Yukarıda değindiğimiz KEP adresi nedir ya da KEP adresi nasıl alınır gibi başlıkları okuduktan sonra içinizde bir KEP adresi alma isteği uyandıysa, gelin KEP adresi nasıl alınır ona da göz atalım.

Yukarıda da değindiğimiz gibi, bir KEP adresi alma sürecine başlamak için bir KEPHS’ye başvuru yapmak zorundasınız. Başvuru; Bireysel, kurumsal ve kamu kuruluşları olarak başvuru üçe ayrılıyor.

Tabii ki bir KEP hesabı almadan önce bir e-imzaya sahip olduğunuzdan da emin olmanız gerekiyor. Çünkü e-imza olmadan KEP hesabı alamıyor ve kullanamıyoruz.

PTT KEP ya da diğer KEPHS kuruluşları üç farklı başvuru tercihi sunmakta.

Bunlar;

1.Bireysel

2.Tüzel Kişi

3.Kamu Kurumu

Şeklinde ayrılmıştır ve hepsi de başvuru tipine göre farklı belgeler istemektedir. Tabii ki e-imza ya da mobil imzaya sahipseniz, internet üzerinden online başvuru da yapabilirsiniz. Fakat yine de ıslak imzalı belgeler götürmek durumunda kalacaksınız.

Bir e-imzaya sahip değilseniz, o zaman internet üzerinden sadece ön başvuru yapabilirsiniz.

KEP adresi nasıl alınır kısa bir şekilde değindiğimize göre, gelin bir de PTT KEP başvuru nasıl yapılır ona bakalım.

PTT KEP başvuru nasıl yapılır?

Yukarıdaki başlığımızda KEP adresi nasıl alınır, genel bir şekilde aktarmaya çalıştık. Peki, ya PTT KEP başvuru nasıl yapılır?

Size üç farklı başvuru tipi olduğunu söylemiş ve hepsinin tiplere göre farklı belgeler istediğini belirtmiştik. Burada sadece bireysel başvurunun nasıl yapılacağına değinmek istiyoruz.

Öncelikle, pttkep.gov.tr adresine girmemiz gerekiyor.

Açılan sayfanın sol üst köşesindeki “Online başvuru” yazan yere tıklıyoruz.

Açılan sayfada iki ana kısım göreceksiniz. İlki bir e-imza ya da mobil imzaya sahipseniz kullanabileceğiniz online kayıt, ikincisi ise bu imza türlerinden birine sahip değilseniz ön başvuru yapabileceğiniz kısımdır.

E-imza ve mobil imzaya sahip değilseniz ve bireysel bir KEP adresi edinmek istiyorsanız, ön başvuru bölümünden bireysel kısmına tıklayacaksınız.

Açılan sayfada TC kimlik numaranızı girmeniz istenecektir.

TC kimlik numaranızı girmenizin ardından, çok az zamanınızı alacak bir form doldurma işlemi yapacaksınız. Bu kısım nasıl bir KEP adresi istediğiniz ile alakalı olacaktır. Bu sebeple dikkatle doldurduğunuzdan emin olun.

PTT KEP adresi almak için PTT KEP başvuru nasıl yapılır artık biliyoruz. Bir PTT KEP hesabına ihtiyacınız varsa bu adımları izleyerek kolaylıkla bir tane edinebilirsiniz.

PTT KEP giriş nasıl yapılır?

PTT KEP başvuru nasıl yapılır anladık ve bu sürecin sonunda bir KEP adresi edindik diye düşünelim. Peki PTT KEP giriş nasıl yapılır? KEP adresine nasıl giriş yapacağız bir de buna bakalım.

Eğer aldığınız PTT KEP adresi ise yapmanız gereken tek şey, pttkep.gov.tr adresine girmek ve sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Müşteri girişi” butonuna tıklamak olacaktır.

Müşteri girişine tıklamanızın ardından sistem sizi ikinci bir sayfaya yönlendirerek giriş yönteminizi seçmenizi isteyecektir.

-Dört farklı giriş sisteminden birini seçip, gerekli kısımları doldurduktan sonra PTT KEP adresi giriş işlemini tamamlayabilirsiniz.

KEP adresi sorgulama nasıl yapılır?

PTT KEP adresi nasıl alınır açıkladıktan sonra, PTT KEP giriş sistemine nasıl gireceğimizi de öğrendik ve artık kullanabileceğimiz bir KEP adresimiz var. Şimdi ise diğer adreslerin bulunduğu bir rehberimiz olduğunu düşünelim. Rehber içerisinde birçok KEP adresi yer alabilir. Bu sebeple KEP adresi sorgulama nasıl yapılır ona da değinelim istedik.

Öncelikle belirtmemiz gereken bir durum bulunmakta. KEP rehberinde tüzel kişilerin adreslerinin bulunması zorunludur ama bireysel kullanıcıların KEP rehberinde bulunmaları tamamıyla isteğe bağlıdır.

Yani sorgulatacağımız adres bireysel bir kişiye ait ve KEP adresi sorgulama yapıldığında çıkmıyor ise, KEP rehberinde bulunmamayı seçmiş olabilir.

KEP adresi sorgulama işlemi nasıl yapılır;

Eğer edinmiş olduğunuz KEP adresinin arama yapıldığında rehberde çıkmasını istiyorsanız, KEP adresinizin hesap ayarları kısmından “Rehber aktif durumda olsun” seçeneğini işaretlemeniz ve kaydet butonuna tıklamanız gerekiyor.

KEP adresi sorgulama yapmak istediğinizde, sorgulayacağınız kişi gerçek bir kişi ise en az Ad-Soyad bilgilerinin girilmesi gerekmekte. Tabii isterseniz diğer bilgileri de girebilirsiniz.

KEP adresi sorgulama yapmak istediğinizde, sorgulayacağınız tüzel bir kişi ise; tüzel kişiliğin tam adı, mersis numarası ve ana faaliyet alanı gibi bilgilerin doldurulması gerekmekte.

PTT KEP E imza uygulaması indir

Şu ana kadar; KEP hesabı nedir ile KEP adresi sorgulama nasıl yapılır başlığına kadar birçok konuya değindik. Fakat KEP adresi kullanırken edinmemiz gereken bir uygulama olup olmadığına hiç değinmedik.

İnternet üzerinden PTT KEP e imza uygulaması indir şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk sonuç PTT KEP internet sayfası olacak.

PTT KEP giriş bölümünü başarıyla sonuçlandırabilmek için, PTT KEP e-imza uygulaması indirmemiz gerekiyor. Peki PTT KEP e-imza uygulaması nereden indirilebilir buna bir göz atalım.

Daha önce yaptığımız gibi yine pttkep.gov.tr adresine gidip, ‘Müşteri girişi’ne tıklamamız gerekiyor.

Ardından PTT KEP e-imza uygulaması edinebilmek amacıyla açılan sayfadan “Elektronik imza” butonuna basmamız gerekiyor.

PTT KEP e imza uygulaması için mavi renkli “tıklayınız” yazan kısma basınız.

Bilgisayarınıza böyle bir kurulum dosyası inecektir.

Daha sonra PTT KEP giriş kısmında yazan adımları izleyerek uygulamayı kurabilirsiniz.

PTT KEP e imza uygulaması indir aşamasını da başarıyla sonuçlandırdığımıza göre artık KEP adresinizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Yazı çok faydalı bir içeriğe sahip
    ve pek bilinmeyen bir hususa değinmiş. Bu sebeple teşekkür ederim. Ben kamuda çalışıyorum ve e imza kullanıcısıyım. Çalıştığım kurum da dahil olmak üzere pek çok kamu kurumunda henüz Kep yok. Bu hususta geriyiz.

  2. Benim çalıştığım işyeri bunun zorunlu olduğunu söyleyip, bize bir form doldurttular; bundan sonra tüm yazışmaların mail adresimize geleceğini söylediler. ilk adımı atmış olduk. Yalnız Ptt den alınacağını duyunca şaşırdım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version