ShiftDelete.Net ailesi olarak bugün, yerli ve milli Linux dağıtımımız olan PARDUS işletim sistemi kullanımına geçen AFAD merkezini ziyaret ettik.
Samsung 980 PRO NVMe M.2 SSD incelemesi
PARDUS kullanan AFAD merkezini ziyaret ettik
ShiftDelete.Net olarak farklı videolar ile karşınızdayız. İşletim sistemi, veri güvenliğimiz açısından önemli olduğu kadar devletin çeşitli kademelerinde kullanılan bilgisayarları düşündüğümüzde milli güvenliğimiz açısından da önemlidir. Bu videomuzda yerli Linux dağıtımımız olan PARDUS işletim sistemini kendi bünyesinde yaygınlaştıran AFAD merkezine ziyarette bulunduk ve kurulan sistemleri inceledik. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve sizleri videomuz ile baş başa bırakalım.
AFAD, tamamen yerli yazılım kullanıyor
AFAD, TÜBİTAK tarafından geliştirilen esnek bir yapıya sahip yerli işletim sistemini il müdürlüklerinde yaygınlaştırmak için bir seferberlik başlattı. Tüm geliştirmeler, uygulamalar işletim sistemine göre şekil alıyor. Bir süre sonra ekosistemde geliştirilen ürünlerin, uygulamaların, yazılımların itici güç olarak PARDUS’un gelişimini olumlu yönde etkilemesi amaçlanıyor.
AFAD, Milli Teknoloji Hamlesi yolcuğunda veri güvenliği, gizlilik, yerli ve milli kaynakların kullanılması gerektiği hassasiyetinden dolayı PARDUS İşletim Sistemini tercih ettiğini belirtiyor.
Merhaba, öncelikle şunu belirteyim tamamen Türk geliştiriciler olduğu için tabi ki daha iyi olmasını isterim şahsen. Ama 2010′ da 1 ay gibi bir sürede denedim fakat stabil değil ve paket bulamıyorsun. Pardus çokda dağıtımlar arasında tavsiye edilmez son kullanıcıya. Afad güzel yapmış hoş yapmış fakat bu konu reklamdan öteye geçmez bence. Aaa LibreOffice bile yıllardır zaten açık kaynaklı ve ücretsiz. Son kullanıcı arkadaşlar eğer Linux dağıtımı denemek yada kullanmak istiyorlarsa eski yeni sistem fark etmez LinuxMint’ i tavsiye ederim kolay kolay problem yaşamazsınız. Güzel günler dilerim..
Nasıl kimse bilmiyor ?
Pardus normal halinde çok farklı bir boyutta yerlilikle devam edecekti ama devlet teşvikli (TUBİTAK) olunca ilk nesil programcılar kapı dışarı konulup proje kapandı daha sonra yeniden açıldı.
Linux unix tabanlı işletim sistemleri gerçekten diğerlerinden daha hızlı. Burada öne çıkmamalarının nedeni yazılım desteği. İnşallah yazılımcılar bu konuda daha fazla stabil ve hızlı çalışan yazılımlar geliştirirler. Bizzat bu konu için programlama öğrenmekteyim.
destekliyorum. eski ekip faciaydı. hiçbir şey yapamadılar. ekip değişti ve işler yoluna girdi
Biz biliyoruz da anlaşılan siz bilmiyorsunuz
MaşaAllah..Gurur duydum.
başlığa gel hele
20 yıldır aynı muhabbet bi bitmediniz arkadaş. xD
Cok kolaydi madem sen de bir iso yaz da mariferlerini gorelim
Ben bakıyorum.
Kimse bilmiyor demeyin, bilenler bilir ama o bilenler de çok az olduğu için haksız sayılmazsınız.
99’lu arkadaş senin bilmemen normal
Oyun desteklese neden elin windowsunu kullanalım inş oyun desteği gelir
Oyun çok. Steam client bile var.
linux un desteklediği birsürü oyun var ets 2 de başta gelmek üzere.
wine programı ile desteklemeyen oyunlarıda kullanabilirsiniz pardus için wine kurulum https://forum.pardus.org.tr/t/anlatim-guncel-wine-kurulumu/5600
abi sizleri pardus konusunda haber yaptığınız için tebrik ediyor ve ayrıca teşekkür ediyorum.lütfen daha da fazla pardus haberi ve tanıtımı yayınlayın bu sitede.saygılarımla..
şimdi bu debian klonu olan pardus mu milli oluyor? proje ilk başladığında tübitak bünyesindeki geliştirici ekibin çıkardığı sistem öyle bir sistemdi ki, dünyada daha yeni konuşılan teknolojileri ilk defa kullanıp hem de kusursuz çalıştırmasıyla tüm dünyanın gözünü üzerine çekmişti. sonra ne olduysa tübitak ekibi dağıttı. debian dan klonlayıp kendi milli yazılımlarımızı debian üzerinde çalıştırınca milli işletim sistemimiz oldu diye kendimizi kandırmaya başladık. yazık…
Çok haklısınız, diyecek başka bir şey bulamıyorum.
Debian tabanlı Pardus güzel, lakin uygulama marketinde yerli ve milli olarak sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygulaması mevcut maalesef. Bu sebeple, Türk yazılım şirketleri bu yerli ve milli işletim sistemine uygulamalar geliştirmeli ki, onun milletimize ve devletimize faydaları çok olsun.
Vay be daha millet hiçbir şey bilmiyor afad neler yapmış.
güzel tarafı linux olması, esnekliği ve ihtiyaca göre kafanın estiği gibi değişiklik yapılabilmesi
Debian daha güzel
debian zaten
Pardus un 17 Çalışan sürümünü kurabildim sadece. Windows un yanına kur seçeneği yok. Acaiip bir kurulum sitili var.Bu yüzden kullanmiyorum.
Pardus’un Debian tabanına geçmeden önce özgün olarak geliştirilen .pisi paket sistemini içeren halini kullanmak isteyenler Pisi Linux’a bakabilir.
Ben kullanıyorum.
Bu Pardus mobil sürümü olmadıkça kimse uygulama geliştirmez. Platformu acacaksın ki bizde mağaza ya uygulama geliştirelim bilgisayar masa üstü programları kimse geliştirmiyor. Para mobil yazılımda var.
Milli Eğitim Bakanlığı Pardusa geçse 16 milyon insanın hayatına girmiş olur…
geçti zaten
destekliyoruz . . .
Ben kullanıyorum
ben yaklaskm 10 yildir kullaniyor ve takip destek veriyorum…nem guvenli hemde indirmesi oldukca hizli ayriyeten bilgisarayi yormuyor cok akici…wimdows tan ayrilamam diyenler icinse windows programlari kurma eklentisi mevcuttur
İstediğin gibi tasarlayabiliyorsun. Linux’un güzelliği de bu zaten. Lakin %100 yerli işletim sistemi oluşturmak için, kendi kod kaynağımızı üretmemiz lazım.
Sırf arayüzünden dolayı Pardus’a yerli demek saçma…. Ona bakarsan Türkçe dil yaması olan herşey yerli! Üstüne de yapıştır logo al sana miss… Ülkemizde kabul gören mantık bu maalesef
linux çekirdeğinden üretseler neyse de direk işletim sistemini almışlar zaten debian linux u editlemişler isim logo falan ingilizce olan yerlerde vardı sanırım terminalde yani
Dizüstü bilgisayarıma yükleyeyim dedim wi-fi yi görmediği için yüklemeyi yarıda bırakıp ubuntuyla devam ediyorum tarih 2020.
çoğu kişi çamur atmış, biri de dememiş ki “” Başarmak için Başlamak zorundasın !! “” , Arkadaşlar Köstek olacağımıza nasıl Destek olabiliriz diye düşünelim.
ok
bu sadece ismi değiştirilmiş olan linux un debian istemcisi bir fark yok
PARDUS LINUX tabanlı ve kullanımı biraz alışılması gereken bir yazılım ve eksikleri var….PARDUS yerli olmasına rağmen kullanıcıların daha kolay ve yaygın olan Windows yazılımını tercih ediyor.Ben denemek istiyorum ve sanal olarak da olsa kullanmaya başlayacağım bakalım nasıl olacak…Umarım PARDUS geliştirilip yaygınlaşabilir..
pardus.diyanet.gov.tr Türkiye’nin en büyük göçünü yapan kurumdur. Diyanet İşleri Başkanlığını da ziyarete gelebilirsiniz. 81 İl 900 İlçe 10.000 den fazla bilgisayarda Pardus kullanmaktayız