Donanım dünyasının en az gelişen bileşeni bundan 2-3 sene önceki döneme kadar hard disklerdi. Günümüzde SSD‘lerin yaygınlaşması ile beraber, artık bilgisayarların hızlarını törpüleyen HDD‘lerden SSD‘lere geçmeye başladık.
NAND Flash yonga üreticileri özellikle RAM bellek üreticileri de SSD üretimine kaymaya başladılar ve SSD arenasında sıkı bir rekabet başladı. Corsair, OCZ gibi RAM üreten firmalar gibi Kingston‘da SSD pazarında. SSD Now ailesi ile uygun fiyatlı giriş seviyesi çözümler sunan Kingston, stabilitesi ile öne çıkan SSD modelleri hazırladı.
Kingston‘ın HyperX serisi üst seviye perfromanslı RAM‘leri gibi HyperX serisi SSD‘ler de bizlere yüksek seviye performans sunuyor. İncelediğimiz Kingston HyperX, 120GB kapasiteli bir SSD.
Performans değerleri ile öne çıkan bir SSD‘nin kesinlikle SATA III arabirimini desteklemesi gerekiyor. Yoksa 300 mbps değerlerinde SATA II‘nin limitlerine takılacaktır.
İncelediğimiz Kingston HyperX 120GB, SATA III arabirimini destekliyor. 500 MB üzerindeki okuma ve yazma değerlerine sahip SSD, bakalım yaptığımız testlerde de bu değerleri alabilecek mi?
{pagebreak::2}
Kingston HyperX 120 GB Kutu İçeriği:
SSD‘lerin kutu içeriği ne kadar olabilir diye düşünebilirsiniz. Ama Kingston bize nelerin olabileceğini açıkca gösteriyor. Kingston, kutu içeriğine harici disk kutusu, USB 3.0 bağlantı kablosu, SATA kablosu, 3.5 inç dönüştürücü plakası ve çok başlıklı tornavida gibi zengin mi zengin parçalar eklemiş.
Özellikle 2.5 inç formlarında olan SSD‘ler için taşınabilir disk kutusu ile beraber satılması son derece mantıklı. USB 3.0 arayüzü ile beraber oldukça hızlı bir taşınabilir diske de sahip olabiliyoruz. Kingston HyperX 120GB, hem masaüstüne, hem taşınabilir bilgisayarlara hem de taşınabilir disk olarak kullanılabiliyor.
{pagebreak::3}
Kingston HyperX 120GB Dış Görünüşü:
{pagebreak::4}
Test Sistemi:
-Intel Core i7-3690X Default + Water Cooled
-Intel DX79SI Anakart
-4×2 GB DDR3 1866 MHz Corsair Vengeance
-AMD Radeon HD 6970
-Seagate 7200.11 1TB
-Corsair AX1200
-Windows 7 SP1 64bit
Performans Testleri:
HD Tune
{GRAPH::1328}
HD Tach
{GRAPH::1330}
{pagebreak::5}
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark Sequanse Read / Write
{GRAPH::1346}
CrsytalDiskMark 4K Read / Write
{GRAPH::1347}
{pagebreak::6}
Teknik Özellikler ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
Maksimum Okuma: 555 MB/sn
Maksimum Yazma: 510 MB/sn
Rastgele 4K Yazma: 20.000 IOPS
Rastgele 4K Okuma: 60.000 IOPS
Kapasite: 120 GB
Arabirim: SATA III 6Gbps
MTBF: 1.000.000 Saat
Fiyatı: 380 – 420 TL aralığı
Sonuç:
İncelediğim en başarılı SSD modellerinden diyebilirim. Özellikle performans değerleri oldukça başarılı. Ayrıca kutu içeriğinin de hakkını vermek gerekiyor.
Ürünün fiyatı 380 ve 420 lira arası değişiyor. Bu fiyata hem USB 3.0 disk kutusuna sahip oluyorsunuz, hem de 120 GB kapasiteli performanslı bir SSD‘ye.
120GB kapasite oldukça yeterli bir kapasite. Tabi ihtiyaca ve kullanıma göre değişecektir ama iyi bir yedek hard diski ile kombineli kullanıldığında işletim sisteminiz ve sık kullandığınız oyun ve uygulamalarınız oldukça hızlı bir şekilde açılacaktır.
Ben bu ürünü SSD alacaklara şiddetle öneriyorum. Fiyatına göre performansı ve kutu içeriği çok başarılı.
:: 450 TL’ye kadar SSD tercihiniz hangi model?
İnceleme için teşekkürler. Ne kadar çok firma, o kadar rekabet, gelişim ve makul fiyat.
Ben force 3 gt kullanıyorum.Üzerinde yazma hızı 515 yazıyor ama windows 7 64bit kurulu sistem dosya kopyalarken 150 yi geçmiyor.Sayın editörüm bu ssd üretenler bizi kandırıyor mu?
@dajumrar anakart sata3 destekli mi acaba? sata2 de hız düşük dediğin gibi
Hocam sata 6gb/s mış.Zaten sata 3 ile bunun farkınıda çözebilmiş değilim.
Peki kopyalamayı nerden nereye yapıyorsunuz. Mesela ssd’den hdd’ye mi ssd’den başka bir ssd’ye mi ?
Ssd’den ssd’ye yapıyorum tabiki.
ahci olarak yüklememişsindir o yüzden randıman alamıyorsundur.
Onuda ayarladım. .Hatta o şekilde ayarlayıp kurdum işletim sistemini.
Ayrıca yazılımını bile güncelledim aletin.
Tavsiye edebileceğiniz başka bir şey varsa denemeye hazırım.
valla aynısını bende kullandım hatta burada videosunu bile paylaştım 700 mb dosya 1 sn den daha kısa sürede koyalanmıştı hatta sata kontrolcüsünden iş yok galiba özellikle marvell yongasına sahip kontrolcülerde bu tarz sorunlar yaşanabiliyor.
Hocam 700 mblik dosyayı çat diye kopyalıyor zaten.Mesela 10gb tek dosyayı hızlı başalayıp 150 mb kadar düşüyor.Araştırdım normal deniyor.
Benim sistemim amd.Anarkartımda http://www.gigabyte.com.tr/products/…90xa-ud3rev_10
dediim gibi kontolcüde sorun vardır ben 38 gb blueray filmi 2 dk gibi bir zamanda kopyalamıştım tabi kullandığım board yüksek sayılabilecek bir board ı asus maximus 3 dü.
Arkadaşlar ben bu ssd den almak istiyorum raid yapılabilme özelliği var mıdır bir de güvenlik olarak nasıldır ssdler ve kingston un bu modeli diğer ssd lere göre güvenlik bakımından ne durumdadır ?
önemli olan sağlamlık + hızdır 😉