Günümüzde birçok kişi çevrim içi alışveriş sitelerini aktif bir şekilde kullanıyor. Üstelik yalnızca teknolojik cihazlar değil, kıyafet, mobilya, gıda ürünleri hatta ev ve otomobil bile satın alınıyor. Fakat aldığımız ürünler elimize ulaşana kadar kargo sürecinde başına pek çok şey gelebiliyor. Bugün ise konuya ilişkin “kırık kargo” üzerine emsal bir karar alındı.
Yargıtay son noktayı koydu! Kırık kargo gelirse ne olacak?
Bir vatandaş internet sitesi üzerinden çevrim içi bir şekilde Türk Kahvesi makinesi satın aldı. Ürünün kutusunu açtıktan sonra kırık olduğunu fark ederek Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Sonrasında Yargıtay tarafından verilen emsal karara kadar uzun bir süreç başladı.
THH burada tüketiciyi haklı bularak ürünün bedelinin iade edilmesine yönelik bir karara imza attı. Fakat kargo şirketi karara itiraz ederek THH’ye dava açtı. Gerekçe olarak da tüketicinin kargoyu herhangi bir ihtirazi kayıt konulmadan teslim aldığını belirtti.
Dava edilen tüketici ise ürünün kutusunda belirgin hasar olmadığını fakat kargo esnasında kırıldığına dair elinde fotoğraflar ve şahidi olduğunu belirtti. Bunun üzerine mahkeme tüketiciyi haklı bularak kargo şirketinin eşyanın taşınması ve güvenliğinden sorumlu olduğu ve üzerine düşen görevi yerine getirmediği yönünde bir karar verdi.
Fakat Adalet Bakanlığı eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle bir talepte bulunduğu için dava dosyası Yargıtay 11. Hukuk Dairesine gitti. Burada ise alıcının kargoyu teslim alırken hasarlı olduğu yönünde bir resmi beyanı bulunmadığı için kargo şirketinin lehine karine oluştuğunu ve artık ispat etmesi gereken kişinin tüketici olduğunu belirterek önceki duruşmalarda sunulan delillerin ispata yeterliliğinin sorgulanmamış olması nedeniyle verilen kararların bozulması yönünde emsal bir karar alıyor.
Alınan emsal kararda şunlar söylendi:
“Gönderen veya gönderilenin, ziya veya hasar halinde taşıyıcıya karşı haklarını kullanabilmesi için emtia teslim alınırken ihtirazi kayıt koyması, kanunda belirtilen süreler içinde ve kanunda belirtilen şekilde bildirimde bulunması gereklidir.
Somut olayda davacı taşıma şirketi, gönderinin alıcısına teslim edildiğini, kargonun alıcısı tarafından herhangi bir ihtirazi kayıt ileri sürülmeden teslim alındığını iddia etmiştir. Davalı taraf, delil olarak fotoğraf ve tanık anlatımına dayanmıştır.
Mahkemece, dosyaya sunulan fotoğraflarda taşıma sözleşmesine konu emtianın kırılmış olduğu, davacı kargo şirketinin üzerine düşen edimi tam olarak yerine getirmediği, davalıya atfedilecek bir kusur bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Dairemizin yerleşik içtihatlarında kabul edildiği üzere hasar ihbarında bulunulmadığı takdirde, eşyanın sözleşmeye uygun olarak teslim edildiği yönünde taşıyıcı lehine bir karine oluşur. Karinenin, aksini ispat külfeti bu durumda alıcıya düşer.
Alıcı olan davalı taraf dosyaya bu yönde fotoğraf sunmuş ve tanık anlatımına dayanmıştır. Bu durumda mahkemece davalının sunduğu bu delillerin davacı taşıyan lehine oluşan karinenin aksini ispata yeterli olup olmadığı değerlendirilmeksizin karar verilmesi doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
Adalet Bakanlığı’nın 6100 sayılı HMK’nın 363. maddesine dayalı konun yararına bozma talebinin kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verildi”
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Her kargo teslim anında açılır kırık olmadığı gözlemlenir. Görülemeyen bir yerde olan arıza bu durumda tüketiciye mal edilmiş olur. Her kargonun paketinin açılma anında kargocu beklese diğer kargolar gecikir. Dipsiz kuyu. Biraz şans biraz da satıcı hoşgörüsüne kalır iş. Kargocular her türlü yırtar işin içinden.
Kargocu kargo geldiginde paketi acip icine bakmamiza izin vermiyor nasil olacak
Karar ne olmuş? Yargıtay nihai kararında kimi haklı bulmuş? Dava dosyası metnini olduğu gibi habere ekliyorsunuz uzun ifadelerden beynimiz bulanıyor.
Davacı yani Ürünü alan davayı kaybetmiş
Yargıtay’ın kararı doğrudur. Kargo teslim alındıktan sonra hasar beyanı önü alınamaz bir durum oluşturur.
Kargo şirketleri hep kırıyorlar, kararı veren hakimlerin kendileri veya en azından yakınları yaşamıştır benzeri durumu. Ancak hakimler yine adalet terazisini kırmış güçlüden yana karar almışrır.
Ürünü satan tedarikçiler gerekli paketlemeyi yaptıkları takdirde o ürüne hiç bir şey olmaz. Kargo işinin yapısı gereği o paketler bir çok darbe alabilir. Özenle paketleme yapılırsa hiç bir şey olmaz.
Kargocular karpuz taşır gibi kargo taşımıyor diyorsun, nasılsa paketleyen iyi paketlemek zorun kargocu atar da atar da tutar da öyle mi
Bu kadar saçma bır karar olamaz Satın alan bunu sağlam olarak gördüğü için alıyor.Malı gönderen şirkette malını sağlam olarak alıcısına teslim etmek mecburiyetindedir.Kırık veya hasarlı teslimat varsa sorumlusu mal kargoya sağlam teslim edildiyse taşıyan kargo şirketidir. Bu da gönderen firmanın sorumluluğuna girer.Kargo elemanı alıcıya teslimatını yapar yapmaz ayrılıyor aslında kargo sirketi elemanı teslimatin sağlam teslim ettiğini göstermek mecburiyetindedir.Bu kargo şirketinin sorumluguna girer.Avrupada da durum böyledir.Kimse parasını verip kırık mal almaz.Bu kararı veren hakimler kendi başlarına böyle bır olay gelseydi nasıl karar verirdiler?Bunu düşünüp öyle karar vermek zorundadırlar.
Kesinlikle haklısınız.
Adalet yine zenginden yana kargo firmaları getirdiği kargoları açtırmıyorlar tüketici nasıl bilecek sağlamı hasarlımı olan herzaman tüketiciye oluyor
Öncelikle ehtiraz emtia bilmem ne gibi kimsenin bilmediği terimler kaldırılıp günümüz Türkçesi ile değiştirilmelidir. Kargo teslim alınırken alıcı kontrol etmek zorundadır, eğer hasar varsa tutanak tutturmalıdır, aksi halde haksız bulunur. Ancak kargocularda beklemez yada bazıları kabul etmeyebilirler. Bu tür durumda Bir sıkıntı çıkaran olursa hem ana merkezi hemde dağıtım şubesini arayıp şikayet edin. Sonuç olarak son karar kanunen doğrudur. Alırken kargoyu kontrol etmek zorundadır.
Tek çare var almayın kardeşim almaýın ki uzaktan satıştan ne kargo kazansın ne de yolladığı malı doğru düzgün paket yapmayan firma..
Alıcı kargo teslim alındı belgesini imzalamayan, kargo paketi alıcıya verilmiyor. Açıp bakma şansı yok. Paket teslim alındıktan sonra kargocu paketin açılmasını ve elektronik ürünse ürünün çalıştırılmasını beklemiyor. Kargoya arıza, hasar kaydı koyma şansınız yok.
Mahkeme güçlüden yana karar verip kargo firmalarını koruma yoluna gitmiştir.
Adalet Bakanlığı neden müdahil olmuş bilen var mı?
tüketici mahkemelerinin kararları genelde kesin karar olup yargitaya ginderilemiyor hukuk yollari tüketildiğinde davaci taraf son kez adalet bakanliğına kanun yararına bozma dilekcesini adalet bakanligina gönderir Adalet komisyonu uygun görürse (Aynı anayasa mahkemesine bireysel başvuruda oldugu gibi) dosyayı kanun yararına yargitaya taşır işleyis böyledir Kanun yararına bozma olayı genelde tüketici mahkemesi kararlarinda olur Yardımci olabildiysem ne mutlu bana. (Hukukcu ama avukat değilim)
Bu saçmalık bu karara göre hiç kimse internet üzerinden alışveriş yapmaz buna cesaret eden firma varmı internet üzerinden alışveriş olmazsa kargoya da ihtiyaç olmaz kargo elemanı gelen kargoyu sanki açtırıyor da biz mi bakmıyoruz hâkim bey hırsızın hiç mi suçu yok…
En son internetten aldığım ürünü kanter içinde kalmış gariban bir abla getirdi. İmzayı atar atmaz gitti, ben nasıl “az bekle ürünü kontrol edecem” deyim. Belli ki dağıtımı yetiştirmeye çalışıyor..
Kapalı pakette geliyorsa o zaman taşıyıcı şeffaf paket içerisinde getirsin ürünü, ayrıca insanlarin teslim sürecinde teyitleşilmri lazim…
Buradaki olayda kanıtlar yeterli mi bilmiyorum ama kusursuz bir sistem olması için kargo ürünü teslim alırken kontrol edip sağlam teslim aldığına dair bir imza vermeli. Sonrasında da teslim ederken sağlamsa sağlam değil ise hasar kaydı ile işlem yapmalı. Ama bu şekilde bir süreç 1 günde gelen kargoların 4 günde ve 2 katı fiyata bize ulaşmasını sağlar. Yani kısır döngü. Hem hızlı kargo istiyoruz hem sağlam olsun istiyoruz. Varın siz düşünün gerisini
Kargo şirketleri urunu teslim ederken zaten acilmasina izin vermiyor. Teslim alindigina dair imza attirdiktan sonra kargoyu veriyor. Kirik olsa bile kargocu gittikten sonra acabildiginiz icin imza atilmis oluyor.Hak iddia edemiyorsunuz.
Her ürünü açıp bakamayız ki ben tv aldım ama servis gelmeden açamıyorum ilçe de oturuyorum servis haftada 1 geliyor dısında gözle görülür hasar yok tv yi servis actıgında içindeki köpükler kırılmış ekran köşeden çatlamış şimdi ne olacak kimin hatası bu demekki sipariş vererek ben hata yapmışım üzerime yıkmaya çalısıyorlar kimse sorumluluk kabul etmiyor