Kayıtlı tarihte ilk kez Grönland adasının zirvesine yağmur yağdı. Üstelik bu sadece bir sulu kar değildi. Kuzey Amerika’da yer alan ve Danimarka‘ya bağlı olan bölge, dünyadaki en büyük ada. Bölgeye ilk kez yağmur yağmasını bilim insanları, “korkunç” olarak tanımladı. Zira, durum iklim değişikliğinin artmaya devam ettiğinin açık bir göstergesi.
Dünya’nın ekseni hızla kayıyor: İşte sebepleri
Grönland şimdi daha büyük tehlike altında
NASA bilim insanları, Grönland’ın Zirve Kampı’na geçtiğimiz hafta 7 milyar ton yağmur yağdığını belirledi. Buz sahanlığının yaklaşık yarısı olan 337.000 mil kareyi etkileyen devasa bir erime gerçekleşti.
Araştırmacılar, yağmur suyunun donmasıyla oluşan yeni buzun bile kısa ömürlü olacağını belirtiyor. Grönland bölgesinde, karların yıllar içinde tekrar tekrar sıkıştırılmasıyla oluşan mevcut buz, parlak beyaz renkte Güneş ışığını yansıtıyor. Ancak yağmur sularının oluşturduğu buz daha pürüzsüz ve daha koyu renkli. Bu, daha fazla Güneş ışığını hapsetmesi ve bölgedeki sıcaklıkları daha da artıracağı anlamına geliyor.
Uzak bir Arktik bölgesindeki yağışın neden önemli olduğunu merak ediyorsanız, cevap oldukça endişe verici. Araştırmacılar, Grönland adasındaki eriyen buzun 2100 yılına kadar deniz seviyesini bir metre yükseltebileceğini düşünüyor. Eğer bu olursa, tüm kıyı şehirleri ve toplulukları yok olacak.
Ağustos ayında Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporu, fosil yakıtları vurguladı. Fosil yakıtların, Grönland’ın son yirmi yılda buz kütlesini giderek daha fazla kaybetmesine neden olduğunu açıkladı. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne göre, 14 Ağustos‘ta sıcaklıkların nadiren donma noktasının üzerine çıktığı Grönland zirvesi, rekor düzeydeki en yoğun yağmuru gördü.