Bu elektrikli araba bataryası, çay içene kadar fullenebiliyor

8

Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar, sadece bir çay bardağı çay içebileceğiniz bir süre içinde tamamen şarj olabilen hızlı şarjlı bir elektrikli araba bataryası geliştirerek önemli bir atılım gerçekleştirdiler.

5 dakikada full şarj olabilen elektrikli araba bataryası

Bu keşif, elektrikli araçların yaygın olarak benimsenmesinin önündeki en büyük engellerden biri olan mevcut elektrikli araç şarj cihazlarının nispeten yavaş şarj sürelerini ortadan kaldırıyor.

Araştırmacılar çığır açan çalışmalarını Joule bilim dergisinde yayınlanan bir makalede detaylandırdılar. Elektrikli araçlar için geleneksel hızlı şarj cihazlarının bataryayı tam şarj etmesi genellikle yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Bilim insanları, kendi elektrikli araç şarj cihazlarının 5 dakikalık şarj sürelerine sahip olduğu iddia ediyor. Burada asıl zorluk, elektrikli araçların ve bataryalarının bu kadar hızlı şarjı kaldırabilecek şekilde tasarlanmış olmasında yatıyor. Yeni teknoloji, bu sınırlamanın üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Tesla görmesin! Xiaomi SU7 drift performansıyla şaşırttı

Olayın anahtarı, elektrikli araba bataryasının anotlarını oluşturmak için indiyum adı verilen bir metalin kullanılmasında yatıyor. Dokunmatik ekranlarda ve güneş panellerinde yaygın olarak bulunan indiyumun, bataryalarda şarj ve elektrik depolama hızını arttırmada etkili olduğu öğrenildi.

Araştırmacılar, bu gelişmenin elektrikli araba bataryası için devrim yaratabileceğine ve tüketicilerin daha uzun menzilli bataryalara yatırım yapmak zorunda kalmayacağı için daha uygun fiyatlı elektrikli arabalara olanak sağlayabileceğine inanıyor.

Bir elektrikli aracın bataryası bittiğinde sadece beş dakika içinde şarj edilebilmesi, geniş batarya menzillerine olan ihtiyacı azaltarak elektrikli araçları daha geniş bir pazar için daha erişilebilir hale getirebilir.

Ancak bu teknolojinin pratik sonuçları, hızlı şarj olan bir bataryanın geliştirilmesinden daha fazlasını içeriyor. Elektrikli araba şarj cihazlarının yaygın olarak benimsenmesi, bu tür yeniliklerin başarısı için hayati önem taşıyor.

Her ne kadar son yıllarda elektrikli araç şarj altyapısının mevcudiyeti konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da, günlük hayatta sorunsuz kullanım için daha fazla çalışma gerekiyor.

5 dakikada hızlı şarj edilebilen elektrikli araba bataryası ilgi görürse, elektrikli araç üreticilerinin 482 km’den daha kısa menzilli daha küçük bataryaları tercih etmesine olanak tanıyabilir. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

8 YORUMLAR

  1. Dünyanın elektirikli araç konusunda birazdaha yolu var şuan tüm firmalar yolun başında hızlı şarjın sorununu çözene kadar pil ömğrleri biten araçlarda pil değişimi ciddi maliyet te getiricek ileride 1 milyona satılan bir elektirikli otomobilin batarya değişimine kimse 600 bin vermez

    • Zaten benzinlik de vermez. Şu anda ilk nesil teslalarda bile pil değiştirmeden 600k km gören elektirikliler var. Çoğu otomobil hurdaya çıkmadan 500k km yi bile görmüyor. İnsan ömründen fazla mı olsun pil ömrü?

  2. Şarz süresi ikinci, üçüncü sırada bir durum. Asıl sorun -15, -20 soğuk havada batarya’nın kendi kendini boşaltması. Başka önemli sorun yağmura sele kapılan elektrikli arabanın tüm fonksiyonları arızalanıp yapılamaz hale gelmesi kaldır at model bir arabaya fönüşmesi

  3. Elektrikli araçların batarya teknolojisinin biraz daha gelişmesini beklememiz gerekiyor bana kalırsa şu anda şarj sorunundan önce batarya maliyetini düşürmek dolayısıyla aracın fiyatı da düşecektir izlediğim kadarıyla şu anda birçok üretici bunun üzerinde çalışıyor ayrıca iklim şartlarından bataryaların etkilenmesi bu tip araçları almadan önce bizleri düşünmek zorunda bırakıyor anladığım kadarıyla 2 yıl daha ömrümüz yeterse bekleyeceğiz Allah kerim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version