Reklam

Kişisel Bilgiler SMS ile Dağıtılabilir mi?

15
Reklam

Dünyada Facebook olsun Apple olsun Google olsun pek çok teknoloji firmasının en çok başını ağrıtan kişisel gizlilik kavramı, Türkiye‘de ilginç SMS uygulaması ile inanılmaz bir şekilde delindiği iddia ediliyor.

Twitter‘da “saglikbakanligi” hastag’ı ile topic trend olan SMS uygulamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Twitter’da Bakanlığı eleştiren ve dalga geçen pek çok tweet bulunuyor.

Günümüzde pek çok bilgiye mobilden ulaşıyoruz. Şirketler gibi devlette vatandaşlarına mesaj yöntemi ile ulaşıyor. Hepimizin bildiği Polis mesajları da bunlara bir örnek. Fakat Sağlık Bakanlığı‘nın iddia edilen uygulama ile kişisel gizliliği epey zedelediği görülüyor.

Reklam

Sosyal medyada çığ gibi büyüyen iddialara göre Sağlık Bakanlığı, gebelik testi sonucu eş yoksa aileye ya da tüm tanıdıklara SMS yolu ile hayırlı olsun mesajı yolluyor. İlk düşünüldüğünde ne güzel bir uygulama denebilir. İnce düşünülmüş bir hizmet. Fakat kişisel gizlilik konusunu epey aşan bir uygulama. 

İddialara göre Sağlık Bakanlığı, hamilelik testi pozitif çıkan bayanlarla ve bu bayanların aileleriyle temas kurulmasını talep etmiş. Sonuçta ise bekar bir genç kızın babasının telefonuna aile hekiminden “Tebrikler, hamilelik testiniz pozitif çıktı, en kısa zamanda aile hekimine gidiniz” şeklinde bir mesaj gelmiş. Bunun sebebi, genç kızın sağlık sigortasının babası üzerinden yürümesiymiş.

Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu iddiaları yalanladığı söyleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sayfasında durum ile ilgili en ufak bir ibare bulunmamakta.  Bakalım bu uygulama sonrası Türkiye’den nasıl tepkiler gelmeye başlayacak?

Çünkü GPS verilerini toplayan Apple’a epey karşı tutum sergileyen teknoloji severler, kişisel gizliliğin bu kadar aşılmasını nasıl karşılayacaklar?

:: Kişisel ve özel bilgiler izinsiz olarak başkalarıyla paylaşılabilir mi?

 

15 Yorum

  1. AHBS yazılımları üzerine çalışıyorum. Hali hazırda aile hekiminin kullandığı AHBS yazılımlarında entegre edilmiş laboratuar sistemi ve bir SMS uygulaması varsa bu mesajı kişinin aile hekimi veya yardımcı sağlık personeli gönderir. Var olan sistemde ilgili mesaj sistem yapısına göre kişinin kendi kayıtlı kişisel numarasına gönderilir. ETF (Ev Halkı Tespit Fişi) numarasına gönderilmez. ETF’de bulunan aile reisine gönderilmişse tamamen aile hekimi veya yardımcı sağlık personeli tarafından yapılan bir işgüzarlık.

  2. BENCE İNSANLAR İSLAMA GÖRE YAŞASALAR BÖYLE BİR ŞEY İÇİN KİMSEDEN KORKMAZLAR. İNSANIN AİLESİ VEYA BAŞKALARI BİLMESE NE OLURKİ. HEP GÖREN VE BİLEN BİRİ VAR ZATEN.
    DİĞER TARAFTAN KİŞİSEL GİZLİLİĞE HER TÜRLÜ YAPILAN SALDIRII ŞİDDETLE KINIYORUM. BU TAMAMEN KUL HAKKIDIR. UNUTMAYALIMKİ KİŞİSEL GİZLİLİĞİ İHLAL EDENLERİ DE HEP GÖREN BİRİ VAR.

  3. “Sahte haber.Bakanlığın öyle bir uygulaması yok.Ben o mesajı sana microsoft olarak bile atarım…”
    aynen katiliyorum. ve sdn’ide kiniyorum. bu ne baslik boyle? sanki siyasi bir hareketmis gibi..
    dogrulugu kesin olmayan bir habere kesinmis gibi bir baslik atmak habercilik ahlakina yakisiyor mu? ve sizin gibi saygin bir kurulusa..

  4. böyle sığırlar yüzünden millet islamiyeti gericilik sanıyor. kaldıki islamiyet insanın kendi kendine yaşadığı bir din ve daha da önemlisi hoşgörü dini. Ama bunlar islamiyet adı altında din tüccarlığı yapıyorlar. sana ne milletin ne yaptığından, ne içtiğinden, hangi dine mensup olduğundan v.s. kadının istemediği çocuğu doğurmasını sen nasıl olurda dayatma ile kabul ettirmeye çalışırsın. içki içmek isteyen insanı sen hangi hakla yasaklarla engellemeye çalışıyorsun. başkasın zararı yoksa kişi istediğini yapabilmelidir. yoksa iş yasak koymaya kalırsa herkes kafasına göre bir yasak koyabilir. yasak koymak işin kolay tarafı. Önemli olan sen insanların haklarını düzgün kullanıp kullanmadığını denetleyebiliyor musun? Ama malesef bizim devlette denetleme mekanizması rezalet olduğu için herşeyi yasaklayarak çözmeye çalışıyorlar. Tam kör cahil mantığı. Ama unutulmasınki her yasak gün gelir delinir. Önemli olan insanları özgür kılarak, bu özgürlüğü diğer insanların haklarına tecavüz etmeden kullanıp kullanmadıklarını denetlemek ve ciddi caydırıcı tedbirler almak…

  5. bir sağlık çalışanı olarak editörün notunun bir bölümüne katıldığımı belirtmekle birlikte, hiçbir hastanın babasına özellikle “kızınız hamile” diye mesaj gitmez gidemez, kaldı ki sağlık bakanlığına bağlı hiçbir kuruluş kişilerin ibraz ettikleri bilgiler haricinde hiçbir bilgisini kullanmaz. Hanım kızımız kendi telefonum yerine babamınkini vereyim deyip vermiş ve sonuçta verdiği telefona hamilelik hakkında bilgilendirici mesajlar gitmiştir. Konunun çok sulandırıldığını düşünmekteyim. Uzman.

  6. Kesinlikle Paylaşılmaması Gerekiyor Tam Bir saçmalık Benim özelimi herkez bilecekse yaşamanın ne anlamı kaldı

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version