Reklam
    Reklam
    Haberler

    KIZILELMA Çok Yakında TSK Envanterine Girecek

    Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar KIZILELMA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girişinde kritik aşamaya gelindi.
    Bu haberi dinleyin Ses dosyasını indir

    Bayraktar KIZILELMA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girişinde yeni bir aşamaya geçildi. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, bugün Şanlıurfa’da düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında yaptığı açıklamada KIZILELMA’nın “çok yakın zamanda” TSK envanterine gireceğini söyledi.

    Bayraktar, bir yandan seri üretimin sürdüğünü, diğer yandan üretim hızının artırıldığını belirterek, “Çok yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girecek. Bir yandan da seri üretim devam ediyor. Seri üretime geçtiğimiz yıl başlamıştık. Şu anda üretim hızını hızlandırıyoruz, yakın zamanda da envanterde göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

    Reklam
    Reklam

    Bu açıklama, KIZILELMA için daha önce açıklanan 2026 yılı içerisinde envantere giriş hedefinin artık yakın vadeli bir teslimat aşamasına geldiğini gösteriyor. Bununla birlikte Bayraktar tarafından henüz kesin teslimat tarihi, ilk teslimatın kaç uçaktan oluşacağı veya ilk KIZILELMA’ların hangi birliğe tahsis edileceği açıklanmadı.

    Seri üretim 2025’te başladı

    KIZILELMA’nın seri üretim süreci, prototip testleri devam ederken başlatıldı. Baykar daha önce platformun 2026 yılında envantere girmesini hedeflediğini açıklamıştı.

    2025 yılında seri üretim sürecinin başladığı açıklanırken, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da Mayıs 2026’da yaptığı açıklamada ilk seri teslimatların 2026 içerisinde gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtmişti.

    Reklam
    Reklam

    Dolayısıyla bugünkü açıklama, daha önce açıklanan seri üretim ve teslimat takviminin devam ettiğini ve üretim temposunun artırılmaya çalışıldığını ortaya koyuyor.

    Seri üretim KIZILELMA yeni mühimmatlarla test ediliyor

    KIZILELMA’nın envantere giriş süreci yalnızca üretim faaliyetlerinden oluşmuyor. Platform üzerinde yeni mühimmatların ve farklı görev kabiliyetlerinin entegrasyonuna yönelik testler de devam ediyor.

    Son dönemde bu kapsamda önemli bir aşama Temmuz 2026’da geçildi. Seri üretim konfigürasyonundaki S2 kuyruk numaralı KIZILELMA, ilk kez dahili mühimmat yuvasından atış gerçekleştirdi.

    Reklam
    Reklam

    25 Temmuz’daki testte ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-82, 28 Temmuz’daki testte ise ASELSAN tarafından geliştirilen TOLUN kullanıldı. Her iki testte de belirlenen hedefler tam isabetle vuruldu.

    Bu testlerin önemi, KIZILELMA’nın mühimmatlarını gövde içerisindeki istasyonlardan kullanabilmesiyle birlikte düşük görünürlük konseptini koruyarak hassas taarruz gerçekleştirme kabiliyetinin geliştirilmesi açısından öne çıkıyor.

    KIZILELMA daha önce ROKETSAN’ın JET-230 süpersonik havadan karaya füzesiyle de atış testi gerçekleştirmiş ve hedefi tam isabetle vurmuştu.

    Reklam
    Reklam

    Hava-hava kabiliyeti de test edildi

    KIZILELMA’nın geliştirme süreci yalnızca hava-yer görevleriyle sınırlı değil. Platform, hava-hava muharebe kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik testlerde de önemli sonuçlar elde etti.

    29 Kasım 2025’te gerçekleştirilen testte KIZILELMA, ASELSAN’ın MURAD AESA radarı tarafından tespit ve takip edilen jet motorlu hava hedefini TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN görüş ötesi hava-hava füzesiyle vurdu. Baykar, bu testin KIZILELMA’yı görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu hava hedefini imha eden ilk insansız savaş uçağı haline getirdiğini açıklamıştı.

    Platformun elektronik harp kabiliyetleri de test programına dahil edildi. Mart 2026’da KIZILELMA’ya ASELSAN tarafından geliştirilen FEWS-U Elektronik Harp Süiti entegre edildi ve sistemin ilk uçuş testi gerçekleştirildi.

    KIZILELMA’nın görev konsepti genişliyor

    KIZILELMA, jet motorlu insansız savaş uçağı olarak hava-hava ve hava-yer görevleri için geliştiriliyor. Platformun düşük radar görünürlüğü, yüksek manevra kabiliyeti ve insanlı savaş uçaklarıyla müşterek görev yapabilmesi hedefleniyor.

    Geliştirme programında ayrıca kısa pistli deniz platformlarından operasyon kabiliyeti de bulunuyor. Bu kapsamda KIZILELMA’nın gelecekte Türkiye’nin kısa pistli gemilerinden kalkış ve iniş gerçekleştirebilecek şekilde kullanılması hedefleniyor.

    Platformun farklı prototipleriyle gerçekleştirilen testlerde otonom kol uçuşu gibi kabiliyetler de geliştirildi. 27 Aralık 2025’te iki KIZILELMA prototipi, Baykar tarafından geliştirilen otonom filo algoritmalarıyla birbirine yakın formasyonda otonom uçuş gerçekleştirdi.

    İlk teslimatlar için artık son aşamaya girildi

    KIZILELMA programında bugünkü açıklamaya kadar envantere giriş için 2026 yılı işaret ediliyordu. Mart ayında Anadolu Ajansı’na yapılan değerlendirmede de platformun testlerinin devam ettiği ve 2026 içerisinde envantere girerek göreve başlamasının planlandığı aktarılmıştı.

    Mayıs ayında ise Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şirketin ilk seri KIZILELMA teslimatlarını 2026 içerisinde gerçekleştirmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

    Bugün Selçuk Bayraktar’ın yaptığı “çok yakın zamanda” açıklaması, bu takvimde yeni bir aşamaya geçildiğine işaret ediyor. Ancak teslimatın kesin tarihi ve ilk parti uçak sayısı henüz kamuoyuna açıklanmış değil.

    KIZILELMA’nın TSK envanterine girmesiyle birlikte Türkiye’nin insansız hava araçları ailesine jet motorlu bir savaş uçağı sınıfının eklenmesi planlanıyor. Seri üretim hızının artırılması ise platformun yalnızca ilk teslimatları açısından değil, ilerleyen dönemde daha yüksek adetlerde kullanıma sunulması açısından da kritik olacak.

    Henüz yorum yok İlk Yorumu Yaz
    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap