KKTC yerli otomobili Günsel’i tanıttı

35

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, elektrikli araçların önemi de gittikçe artıyor. Çevreye duyarlı araçların yaygınlaşması, Dünya açısından da oldukça önemli. Bu kapsamda daha önce yerli otomobilimiz TOGG tanıtılmıştı. Şimdi de, bugün gerçekleştirilen bir etkinlikle birlikte KKTC yerli otomobili Günsel tanıtıldı.

Yüzde 100 elektrikli olarak gelen araç, özellikleri ile dikkat çekiyor.

TOGG’dan yeni video: yerli otomobilin yetenekleri!

Elektrikli KKTC yerli otomobili Günsel tanıtıldı

Günsel B9, ilk olarak 2016 yılında karşımıza çıkmıştı. Bugün yapılan tanıtım ile birlikte, aracın üretime başlanacağı bildirildi. 2021 yılına kadar yıllık 2 bin seri araç üretimi hedeflenirken, bu üretimin 2025 yılında yıllık 20 bine ulaşması bekleniyor. Tanıtımda, B9 modeli haricinde SUV modeli olacak J9‘un haberi de verildi. KKTC’nin ilk yerli aracı, 109 mühendisin 10 yıl süren çalışmaları sonucunda üretime hazır hale geldi.

Günsel B9, ikinci seviye otonom sürüşe hazır olarak üretilecek. Yazılım kontrolleri ile birlikte, sürüş istatistiklerine göre kullanıcıların sigorta primleri düşecek. Kurallara uyan ve trafikte daha sakin tutum sergileyen kullanıcılar daha az para ödeyecek. Bu sayede kullanıcılar, trafik kurallarına uymak için teşvik edilecek.

Aracın motor gücü ise 187 beygir. 140 kilowatt güç sağlayan bu motor ile 350 kilometre sürüş menzili sağlanmış durumda. 8 saniyede 100 kilometreye ulaşan aracın maksimum hızı ise saatte 170 kilometre olarak belirtildi. 4 kişilik bir araba olan Günsel B9, toplamda 10.936 parçadan oluşuyor. Aracın içerisindeki ekranlar ise tamamen özelleştirilebilir olarak geliştirilmiş.

Aracın geliştirilmesi ve üretimi için kurulan fabrika ile birlikte, yüzde 19 olan işsizlik oranında düşme yaşanması bekleniyor. Firmanın belirttiğine göre Günsel B9, 300 bin kilometreden sonra bile pil kapasitesini yüzde 90’ın üzerinde koruyabilecek. Aracın frenleme sistemi ise rejeneratif olarak üretilmiş. Böylece araç, fren yaparken bir yandan da elektrik üretecek.

Önümüzdeki yıllarda, iki kapılı B9’un haricinde aile otomobili olarak nitelendirilen 4 kapılı J9 SUV modeli de üretilecek. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, konuyla ilgili “Elektrikli araçlarda yeni bir jenerasyon başlatmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

35 YORUMLAR

  1. Araba donanım olarak güzel fakat tasarım açısından bakarsak, Türkiye’nin yerli otomobilinin çok daha çekici durduğu söylenebilir.

  2. Anahtar kelimeler;
    109 mühendis
    10 yıl
    Kurulan fabrika
    İssizlik oranında düşüş
    Bizim cahiller de kalkmış TOGG’un tasarımı daha güzel diyor.
    TOGG ‘un tasarımı güzel ama realitesi çok çirkin.

    • Togg un realitesi mi düşük ? Güldürme beni. Autopilot 2+( yani güncelleme ile daha yukarı çıkılabilir ) , sesli asistan , aynı sınıfın içten yanmalılarla eşit fiyata , 20.000 çalışan , tamamen global planlı , ilk üretime rağmen %51 yerlilik oranı , ilk defa kullanılacak holografik asistan . Hala çamur atma peşindesiniz.

  3. on numara olmuş. umarım bizim hayali togg mudur nedir ismi bile ofsayt önce çıkartırlar. gerçi bizimkilerde daha fabrika bile yok şaka gibi 🙂 birde 2022 demiş kamiller…

  4. Biz adadmlara para yolluyoruz bu sığırlarda boş işlere para harcıyor, tr bile altyapı kapasitesine rağmen , pazarda tutarmı tutmaz mı diye düşünürken, kıbrısta kaç araba üretilecek yada kime satılacağı belli değilken böyle bir yatırım yapmaları tam bir israf.

  5. 187 hp gücünde ve de kompakt bir araba için maximum 170km son hız çok düşük ve motorunun tembel bir karakter sergilediği anlaşılıyor. Tek beklentim ve umudum gerçek anlamda bir Türk üretimi olmasıdır yoksa TOGG gibi 7-8 değişik ülkeden toplama olup da Türk otomobili diye kakalanmaya çalışılan ve ortada olmayan bir garip araç değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version