Son zamanlarda teknoloji dünyasının en popüler cihazlarının tabletler olduğunu söyleyebiliriz.Bu cihazları, aynı boyutlardaki bir dizüstü bilgisayardan ayıran en önemli özelliklerin başında klavyesiz olmaları geliyor.
Kullanıcılar cihazı dokunmatik ekran üzerinden kontrol ediyorlar. Bu ürünlerle bir şey yazmak istediğinizde yine bu ekranı kullanmak zorundasınız.
Dokunmatik ekranlar her ne kadar artık her türlü üründe karşımıza çıkmaya başlasa da yazı yazmak için insanlar klavyeden bir türlü vazgeçemiyor. Popülerliklerine rağmen, dokunmatik ekranların klavyeleri ortadan kaldırmasını kimse düşünemiyor.
Logitech G19 adlı bu modelin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayabilirsiniz
Püf Noktaları
Bilgisayar kullanıcılarının olmazsa olmazı olan klavyeler temel olarak aynı tasarıma sahip olsalar da detaylarda birbirlerinden çok farklı olabiliyorlar.
En uygun klavyeyi bulma arayışınıza yardımcı olmak için ufak bir rehber hazırlayalım istedik. Klavye satın alırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu başlık altında topluyoruz.
{pagebreak::Tuş Dizilimleri}
Tuş Dizilimleri
Bazı okuyucularımızın sanabileceğinin aksine, klavyelerde tek tip bir tuş dizilimi yok. Piyasada satılan çoğu modelin Q tuş dizilimine sahip olması, bu dizilimin tek olduğu anlamına gelmiyor.
Bu dizilim dışında çok farklı dizilimler de var fakat bunların kullanım oranı o kadar az ki üretici firmalar böyle ürünleri üretmiyorlar.
Logitech K200 adlı bu klavyenin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayabilrisiniz
Türkçe Klavye
Ülkemizde Q klavyenin dışında en çok kullanılan dizilim ise F dizilimi. Türkçe için özel olarak hazırlanan bu dizilim, ne yazık ki çok yaygın değil. Eski daktilolarda görebileceğiniz bu dizilimi piyasada satılan klavyelerde bulabilmek neredeyse imkansız.
Eğer eskiden F klavyeye alışmışsanız, yeni bir klavye almak istediğinizde çok az seçeneğiniz olduğunu belirtelim.
Q tuş diziliminin de Türkçe olan sürümünü tercih etmeye özen gösterin. Standart modellerin hemen hepsinde Türkçe Q dizilim olsa da ülkemize yeni gelen bazı üst seviye klavyelerde bu özellik olmayabiliyor.
Üst seviye bir oyuncu klavyesi alacaksanız, tuş diziliminin Türkçe olup olmadığına mutlaka bakmalısınız.
{pagebreak::Hızlı Yazı Yazmak}
Hızlı Yazı Yazmak
Klavyelerin temel görevi hiç kuşkusuz ki yazı yazmak. Kullanıcıların rahat ve hızlı yazmasını etkileyen birkaç etken var.
Klavyenin ve tuşların boyut ve şekli, tuşlar arasındaki mesafe, tuşa bastığınızda aldığınız his ve çıkan ses gibi etkenlerin hepsi rahat ve hızlı kullanımı derinden etkiliyor. Bu konuda tek bir mükemmel şekil belirtmek imkansız çünkü rahatlık anlayışı kullanıcıdan kullanıcıya değişiyor.
Genius KB-G235 adlı bu klavyenin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayabilirsiniz
Deneme Yapın
Bu sebeple, yeni bir klavye almadan önce size göre rahat olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka kısa süre de olsa bir deneme yapmalısınız. Almayı düşündüğünüz klavyenin tuşlarını ve yapısını önceden denerseniz, sonra pişman olmazsınız.
Bu konuda size verebileceğimiz tavsiye ise Enter, Backspace ve Space tuşlarının boyutları ile ilgili olacak. Özellikle Enter tuşu başta olmak üzere, bu saydığımız tuşların boyutu ve konumu hızlı ve rahat yazı yazmanızı epey etkiliyor.
{pagebreak::Oyuncular İçin}
Oyuncular İçin
Klavyelerin temel görevi yazı yazmak olsa da bu cihazlar oyun oynayanlar için de büyük önem taşıyor. Özellikle internet üzerinden oynanan oyunlarda klavyenin özellikleri büyük önem kazanıyor.
World of Warcraft ve benzeri bir oyun için bir klavye arıyorsanız, makro tuşlarına sahip olup olmadığına bakmanızı tavsiye ediyoruz. Bu tuşlara, belli tuş konfigürasyonları atayabilirsiniz. Bu sayede tek bir dokunuşla, belli sırayla bazı tuşlara basmış olup, daha hızlı davranabiliyorsunuz.
Makro tuşlarına sadece belli tuş kombinasyonlarını değil, bazı özellikleri ya da uygulamaları da atayabilmeniz mümkün. Piyasada sadece makro tuşlarından oluşan küçük klavyeler de bulunuyor.
Microsoft Sidewinder X6 adlı bu klavyenin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Multimedya Tuşları
Makro tuşlarının yanı sıra multimedya tuşları da bir klavyeyi rahat ve kullanışlı kılan detaylar arasında bulunuyor.
Kullandığınız medya oynatıcısını açmaya, sesi yükseltip azaltmaya, parçaları ileri geri alıp durdurmaya, e-postlarınızı ya da tarayıcınızın ana sayfasını açmaya yarayabilen bu tuşlar, günlük kullanımda epey rahatlık sunabiliyor.
{pagebreak::Rahatlık Önemli}
Rahatlık Önemli
Ergonomi ve rahatlık sadece tuşların konumu ve boyutuyla alakalı değil. Klavyenin kendi boyutundan ayaklarının açısına ve bileğinize denk gelen kısmın yapısına kadar birçok şey rahatlığınızı etkiliyor.
Bu saydıklarımızın arasında en çok etkisi olan şey bilek kısmı. Bu bölümü geniş olan modellerin genelde daha rahat olduğunu söyleyebiliriz.
Roccat Valo adlı bu klavyenin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Karanlığa Çözüm
Bilgisayarınızı sürekli aydınlık ortamlarda kullanmıyorsanız, klavye tercihinizi alttan ışıklandırmalı modellerden de yapabilirsiniz.
Bu sayede karanlıkta da yazı yazabilir, rahatça oyun oynayabilirsiniz.
{pagebreak::Kablolu mu, Kablosuz mu?}
Kablolu mu, Kablosuz mu?
Yeni klavye alacakların aklına takılan en önemli sorunlardan biri kablosuz ve kablolu modeller arasında yapılacak tercih.
Elbette, kablosuz modeller kullanıcılara daha rahat bir kullanım sunuyor. Kablosuz modellerdeki sorun ise piller. USB üzerinden şarj edilebilen modeller, pil bittiğinde sizi zor durumda bırakmamaları açısından tercih sebebi. Hatta bazı modeller güneş ışığıyla bile şarj olabiliyor.
Normal pille çalışan modellerde ise her zaman yarı yolda kalma ihtimaliniz var.
Trust Thinity adlı bu klavyenin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Bilgisayara Nasıl Bağlanıyor?
Klavyenin hangi bağlantı arayüzünü kullandığı da önemli. Artık çok sayıda kalmasa da piyasada hala PS/2 girişini kullanan modeller var. Bu arayüz bazı yeni nesil anakartlarda bulunmuyor. Bu konuda tercihinizi USB‘den yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bilgisayarınızdaki USB girişlerinden birini klavyeye ayırmak, çok sayıda cihazı aynı anda kullananlar için zorluk yaşatabilir. Eğer böyle bir durum varsa, üzerinde ekstradan USB girişi olan klavyelere yönelebilirsiniz.
:: Klavye alırken en çok nelere önem veriyorsunuz?
5. resimdeki tam istediğim tarzda bir klavye. Altan ışıklandırmalı gece uyuyamayanlar için süper
Benimkisi bu…
Logitech Illuminated Klavye 920-001258
Tek bi dezavantajı var klevye ingilizce ayrıca bilgisayar açılışında biosa girememe vede çift işletim sistemi kullanınca birinden diğerine geçememe gibi sorunları var çünkü klevye msdos la başlamıyor windows la başlıyor şunuda belirteyim benim usb bağlantılarında hiçbi sorun yok bunun dışında klevye muhteşem….
back space ve enter tuşu küçük olan klavyelere illet olurum. yazı yazmak için en iyi klavyeler microsoftunkiler bence. oyun klavyelerini bilmem o konuyu erbaplarına bırakıyorum 🙂
Valla doğrusu hiç klavye alırken bi özelliğine dikkat etmedim marka olarak baktım microsoft aldım. Ama şimdi alcak olsam kolay yazma ve ışıklıları tercih ederdim.
ışıklılar güzel.
Eğer F klavye değilse diğer özelliklerinin önemi yok. Bir ara üzerinde tuşlar yazılı olmayan profesyonel bir klavye tanıtmıştınız. O tip klavyeler olursa daha iyi olur.
logitech klavyeleri hiçbir microsofta değişmem okadar cok konfor ve yenilik sunuyorlarkı ayrıca kalıtesı de tartşılmaz unfying alıcı olayıda cabası forever logitech:D
Thinity Wireless Entertainment Keyboard tr satın aldım bilgisayarda tamam normal tuş takımlarındada sorun yok çalışıyor ama ps3 te sikinti yapıyor eng çalışıyor bunu ps3 tede tr kullanmak için ne yapmalıyım. tr driverını ps3 e nasıl yüklerim.
Klavye alacaksanız, ister oyun oynayın, ister profesyönel veya başlangıç düzeyinde yazı yazın size tek tavsiyem Razer Blackwidow almanızdır. Bu klavye mekanik olmasının yanı sıra en kaliteli klavyedir. Video paylaşım sitelerinde tanıtım filmlerini bulabilirsiniz. Fiyatı diğerlerine göre pahalıdır. Çünkü piyasanın en iyisidir. İster oyuncu olun, isterseniz yazı işleriyle uğraşın sizi gerçekten tatmin edecek tek klavyedir. Fazla düşünmeyin derim..