Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yasa, coğrafi verilerden gelir elde eden işletmeleri yakından ilgilendiriyor. Ancak kamuoyunda yanlış anlaşılan bu vergi bireylerin veya küçük esnafların konum paylaşımı gibi işlemlerine yönelik bir yükümlülük getirmiyor.
Yeni düzenleme harita ve navigasyon verileri üreten ve bunları ticari olarak kullanan şirketlere ciddi bir mali sorumluluk yüklüyor. Örneğin Google Maps, Yandex Maps ve Apple Maps gibi navigasyon platformlarının yanı sıra araç takip sistemleri ve uydu görüntüsü yazılımlarını kullanan şirketler artık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin belgesi almak zorunda. İzin belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere ağır yaptırımlar uygulanacak.
Konum Vergisi nedir? İzin bedelleri nasıl hesaplanacak?
İzin bedelleri şirketlerin yıllık net satış tutarına göre farklı katsayılarla hesaplanıyor. Yerli şirketler için izin katsayısı 1.750 TL’den başlayarak 1 milyon 750 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ödenmemesi durumunda ise ceza miktarı 10 katına kadar yükselebiliyor. Yabancı şirketler içinse bu katsayı 1.250 kat daha yüksek belirlenmiş durumda. Bu da yabancı firmaların ödeyeceği lisans bedelinin 100 milyon TL’yi aşabileceği anlamına geliyor.

Kimler etkilenecek?
Bu düzenleme konum ve harita verilerini ticari bir gelir modeliyle kullanan şirketleri kapsıyor. Örneğin, bir restoranın sosyal medyada konum paylaşması bu vergiye tabi değil. Ancak haritalar ve coğrafi veri sistemleri üzerinden gelir sağlayan yazılım şirketleri için durum farklı.
Türkiye’ye ait coğrafi verileri ticari olarak toplayan, paylaşan veya satan işletmelerin ulusal coğrafi veri sistemi kapsamında izin belgesi almaları ve bu belge karşılığında belirlenen izin bedellerini ödemeleri zorunlu olacak.


İzin belgesi almadan faaliyet gösteren işletmelere bir yıllık en yüksek izin bedeli tutarında idari para cezası kesilecek. Yabancı şirketler için bu ceza yıllık izin bedelinin iki katı olarak uygulanacak. Ayrıca izin bedelini 15 gün içinde ödemeyen şirketlerin başvuruları geçersiz sayılacak.
Kamuoyunda Konum vergisi olarak adlandırılan bu düzenleme belirttiğimiz gibi bireylerin veya küçük işletmelerin günlük faaliyetlerini kapsamıyor. Düzenlemenin odağında Türkiye’ye ait coğrafi verileri ticari amaçlarla kullanan büyük ölçekli şirketler var. Böylece bireyler ve küçük işletmelerin bu vergiden etkilenmeyeceği net bir şekilde ifade ediliyor.
Bakanlık, coğrafi verilerin toplanması, paylaşılması ve ticari amaçlarla kullanılması süreçlerini denetleyecek ve izinlerin verilmesinden sorumlu olacak. Elde edilen gelirlerin, Türkiye’nin coğrafi bilgi altyapısını geliştirmek ve sürdürülebilir bir veri yönetimi oluşturmak için kullanılması planlanıyor.
Bireyler nasıl olur da etkilenmez?
Bu vergi yükümlülüğünü taşıyacak şirketlerin, ödedikleri meblağı olduğu gibi hatta üzerine biraz da kâr koyarak ürün fiyatlarına yansıtacakları şüphesiz..!
Çok yaratıcı bir fikir akıl edenin aklını seveyim, tüm Türkiye ona dua edecek. Sırf bu kadar paramız varken devlete daha fazla nasıl ödeme yaparız diye içimiz içimizi yiyiyordu bu sayede daha çok vergi vererek daha fazla büyüyeceğiz bizi kimse bölemeyecek İsrail kim köpektir yaşasın vergiden güç alan kendi başına bir halta yaramayan hükumet.
Konum gizli Şadi yalnız gel kimseye görünmeden
Shawty o
İyi halt ettiler. Yakında soluduğumuz havadan da vergi kesecekler. Bu kafayla devam ederlerse; ne Türkiye’ de yabancı şirket kalacak, ne de yerli şirket.
Oha mq resmi gazete cidden varmış dndldkkd
Elon Musk’a da ceza keser şimdi bunlar🤣
Google’a bile kesmişler ADS den dolayı rekabet YouTube cart curt… Para lazım para 🤣
Teknoloji devleri ülkeye desteğini kesseler sistem çökecek bu neyin kafası bu neyin ekonomi politikası.
Konum vergisi diyorsunuz, Google olmasa yerel bir ülke GPS harita sistemin ve konum sunacağın teknolojin bile yok kardeşim. Büyük yazılım şirketleri diyorsunuz ya o insanlar sıfırdan bugüne ömrünü harcayarak geldiler. Binlerce insana istihdam sağlıyorlar. Eğitimine, sağlığına, yaşamına katkı sağlıyorlar… Ya siz? Asgari ücreti bile titrettiniz..!
Kendi vatandaşını sömüren bir bastan da, bu başa sessiz kalan halktan da bir medet umamazsın. Çok basarilibir karar olmuş aferin sessiz kalanlara!
Şöyle bakıyorum ne kadar reziliz milli duygularımı kaybettim lan sizin yüzünüzden..
Dünyanın en saçma vergisi.Yabancıya 1250 kat daha yüksek olacakmış.Yabancı ne haliniz varsa görün der çeker gider. 20 yıl geriden geliriz