Konuşma tanıma motoru insan seviyesinde!

14

ABD’li yazılım devi Microsoft’un konuşma tanıma (speech recognition) motoru, ilk defa insan beyni kadar başarıyla konuşmaları tanıyabilme düzeyine ulaştı.

Araştırmalara göre insan beyni bir konuşmayı analiz edip anlamaya çalışırken duyduklarının ortalama %5,9’unu “yanlış” anlıyor. Kulaktaki sorunlar veya kişinin bilgi düzeyine bağlı olarak bu oran artabiliyor veya azalabiliyor.

Microsoft ise Salı günü yaptığı açıklamayla, tarihte ilk defa bilgisayarların duyulan sözleri anlama konusunda insan beyni düzeyine ulaştığını duyurdu. Böylece yapay zeka konusunda da bir devrimin eşiğine gelmiş bulunuyor. Buna göre bilgisayarlar artık çevresindeki konuşmaları ortalama insan beyninden daha iyi anlayıp analiz edebilme yeteneğine kavuşacak. 

Makineler artık insana eşit düzeye ulaştı

Microsoft’un şef konuşma bilimcisi Xuedong Huang tarafından yapılan açıklamada, “İnsana eşit seviyeye ulaştık,” ifadesi de özellikle vurgulandı.

%5,9’luk hata oranı Microsoft’un konu hakkındaki yoğun çalışmalarının sonucu ve yakında bu oranın sıfıra yaklaşması bekleniyor zira sadece bir ay önceki ölçümlerde hata oranı %6,3 oranındaydı.

Yapay Zeka Irkçılığa mı Yol Açıyor?

Microsoft’un konuşma tanıma motorunu geliştiren ekip, yine Microsoft’un açık kaynaklı yapay zeka servisi Computational Network Toolkit‘i kullanıyor. Konuşma tanıma motorunun, çok kısa sürede hızlı bir şekilde daha az hata yaparak dinlemeyi öğrenmesinde, açık kaynak kodlu bu yapay zeka aracının önemli rolü bulunuyor.

Yazılım devi şimdi bu konuşma motorunun her şart altında daha sağlıklı çalışabilmesi için gerekli ince ayarları yapmak istiyor. Böylece bu servisi, örneğin yüksek hızda otobanda veya kalabalık trafikteki bir otomobilin içinde, şoförün araçla konuşabilmesi için kullanmak mümkün olabilecek.

14 YORUMLAR

  1. mahalle kadınları gibi dedikodu başlayacak.. ay senin kocanda çok pinti..
    yok yaaa..seninki altın suyu ile yıkanmış sanki..
    bacım..yanında durdum kokusundan geçilmiyor.
    kardeş o koku tezeklerin kokusu bilmiyormusun bizim evde ahırda iki inek ,,3 keçi ..4 koyun var..
    vee…………………….
    ……… windows,unda robotu şöförle ve diğer kişilerle böyle konuşmaya başlar..yakında..hahahahaahahaauuuahhaaaa..adını MAHALLE KADINLARININ DEDİKODU MAKİNASI koysunlar..

  2. google ın ses tanıma teknolojisi de insandan daha iyi ama bu sonuçlar sadece ingilizce için, türkçe ve diğer diller için bu oran çok daha kötü

  3. Walla kardeşim ben bagcilar da oturuyorum, adam hukuna matata igiza vs bir seyler diyor ve bunun turkce olduğunu iddaa ediyor,ve bizde cakmaginiz varmi beyler dedigini anliyoruz, buradan microsoft a dis atiyorum buyrun gelsinler

  4. Ben dört göz ile bekliyorum böyle bir makineyi. Bir şeyler söylediğinde benimle mantıklı bir şekilde konuşabilecek. Sorduğum sorulara hızlı cevaplar bulabilecek. Artık el kullanarak yazıp araştırmak da baydı…Mesela google a keops pramidi ile ilgili son gelişmeleri bana bul dediğimde. Bunu mu demek istediniz diye soruyor embesil…Ama google'ı seviyorum. 1999 yılında kullanıma sunulduğundan beri çok aşırı gelişti. Hayal bile edemeyeceğim bir noktaya geldi. Bir çok konuda elimin altında ki en güvendiğim kaynak olmayı başardı. Elbette bir çok konuda yine ilkel yöntemler ile araştırıyoruz. Çünkü gerçekçi verilerin bir çoğu kütüphane arşivlerinde tutuluyor. Dijital ortamda yüzeysel veriler ve genelde veri karmaşası var. Google da arama yaptığımızda her kriter için 20 bin civarı sonuç sunuyor ki bunlar arasından elemek bazen can sıkabilyor. Elbette akademik google da var ama o da evrensel düzeyde çalışıyor. Verileri birleştirme noktasında iş zorlaşıyor ama neyse ki yapay zeka ile önümüzde ki 10 yılda bu gibi durumlardan daha fazlası sıyrılmış olacağız…

  5. Kinayeleri, imaları da anlayabiliyor mu. Yamuk yumuk cümlelerden, kelime yutmalarından da anlam çıkarabiliyor mu. Henüz yolu var gibi..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version