İtalya‘nın Modena Üniversitesi‘nde yapılan çalışmalar dünya üzerindeki görme engellilere umut verecek gelişmeler yaşanmasını sağladı. Gönüllüler üzerinde yürütülen deneyler iki bölüme ayrılmıştı. İlk bölümde körlüğün beyin üzerindeki etkileri incelenmeye başlandı.

Bu araştırmanın hedefi ise bazı görme engellilerin içgüdüsel olarak etraftaki eşyaları nasıl hissettiğini bulmaktı. Uzmanlar bu yeteneğin beyinde bulunan bir bölgeyle ilgili olduğunu keşfettiler.

 

Araştırma yeni bir umuda dönüştü

Keşfi yapan uzmanlar bu bölgenin dışarıdan müdahaleyle aktif olabileceğini, böylece tüm görme engellilerin aynı hisse kavuşabileceklerini düşünüyor.

Kör insanların hayatını değiştirecek diğer buluş ise belirli şartlar altında onların görmesini sağlayacak. Kök hücre tedavisi sayesinde kimyasal tozlar ya da ısıdan dolayı kör olan insanların tekrar görme yeteneklerine kavuşmaları sağlandı.

New Scientist dergisinin projenin başındaki uzmanlarla yaptığı röportaja göre, şimdiye kadar araştırmaya gönüllü olan 107 hastadan 82‘si tekrar görmeye başladı.

Araştırmanın sonuçları tıp dünyasının ünlü yayınlarından The New England Journal of Medicine‘da yayınlandı. Uzmanlar, kök hücre tedavisinin tüm görme engellilere umut olabileceğini düşünüyorlar.

:: Sizce bu tedavi yöntemiyle kör olma kavramı tarihe mi karışacak?