COVID-19 hastalığına neden olan koronavirüs, çoğu nükleozid antiviral tedaviye direnme konusunda inatçı bir yetenek sergiliyor. Ancak ABD’deki Iowa Eyalet Üniversitesi bilim insanları yeni bir çalışmada, virüsün savunmasının üstesinden gelmeye yardımcı olacak yöntemi geliştiriyor.

COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki var mı?

COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki var mı?

Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi bilim insanları, COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdı.

Koronavirüs, antiviral ilaçları böyle etkisiz hale getiriyor

Iowa ekibinin hakemli bilimsel dergi Science‘da yayımladığı çalışma, COVID-19 etkeni SARS-CoV-2‘de bulunan kritik bir enzimin yapısını gösteriyor. ExoN olarak bilinen bu enzim, nükleosit antiviral ilaçları virüsün RNA’sından uzaklaştırarak, çoğu antiviral tedavileri etkisiz hale getiriyor.

Koronavirüs enzimleri

Araştırmacılar, ExoN enziminin atomik yapısını ortaya koydu. Böylece, enzimi devre dışı bırakarak koronavirüs hastalarını daha iyi tedavi etmenin kapılarını açmak istiyorlar. Iowa Eyalet Üniversitesi Biyokimya, Biyofizik ve Moleküler Biyoloji bölümünden Dr. Yang Yang açıklama yaptı. Çalışmanın baş yazarı Yang, “Bu enzimi engellemenin bir yolunu bulabilirsek belki de mevcut nükleozid antiviral tedavilerle virüsü öldürmek için daha iyi sonuçlar elde edebiliriz.” dedi.

SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür. Yani genetik materyali ribonükleik asitten oluşuyor. Virüs çoğaldığında, RNA’yı sentezler. Ancak virüsün genomu, diğer RNA virüsleriyle karşılaştırıldığında alışılmadık derecede büyük. Bu da, RNA sentezi sırasında hataların ortaya çıkma olasılığının nispeten yüksek olmasına neden oluyor. Bu hatalar uyumsuz nükleotidleri sağlıyor. Çok fazla hata virüsün yayılmasını engelleyebilir.

Koronavirüs antiviral ilaçlara nasıl direniyor?

Bununla birlikte Yang, ExoN enziminin, virüs RNA’sındaki uyumsuzlukları fark ederek RNA sentezi sırasında meydana gelen hataları düzelttiğini söyledi. Enzim sadece koronavirüslerde ve yakından ilişkili birkaç virüs ailesinde bulunuyor. Bu hataları ortadan kaldıran aynı süreç, HIV, HCV ve Ebola virüsü gibi diğer RNA virüsleriyle savaşmak için yaygın olarak kullanılan tedavilerin sağladığı antiviral ajanları da ortadan kaldırıyor. İşte SARS-CoV-2’nin tedavi edilmesinin neden bu kadar zor olduğunun bir açıklaması da bu.