Koronavirüs Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp, Şubat ayı gibi tüm dünyayı etkisi altına alan son zamanların en büyük salgın hastalığı. Evlerimize aylarca kapanmamıza neden olan ve halen tedavisi olmayan hastalık için bilim insanları harıl harıl koronavirüs aşısı geliştirmek için çabalıyor. İsrail bilim insanları ise aşı öncesi hastalığın seyrini değiştirebilecek radyasyon tedavisi ile karşımıza çıktı.
Radyasyon koronavirüs tedavisi için umut olabilir mi?
İsrail bilim insanları, hastalığın zatürre temelli olmasından hareketle, şimdiye kadar dünyada denenen farklı zatürre tedavilerini taramaya başladı. Bu tarama sonrası ise 1905 ile 1945 yılları arasında, hastalığın tedavisinde düşük dozda radyasyon kullanıldığını fark ettiler.
Bu tedavinin o dönemde 700 hastada denenmesi ve zatürre hastalarında önemli oranda iyileşme görülmesi üzerine, koronavirüs hastalarında da bu tedavi denenmeye başladı. Bu denemeler sonrası ise 5 kişilik koronavirüs hastası iki grubun birine LDRT yani düşük dozlu radyasyon tedavisi uygulandı. Diğer grup ise normal ilaç destekli tedavi gördü.
Düşük dozda radyasyon tedavisi alan grubun, almayanlara göre yüzde 40 daha az solunum desteği ve yoğun bakım ihtiyacı görüldü. Bu aşama sonrası ise tedaviyi uygulayan Sheba Tıp Merkezi doktorları, denek sayısını 30 kişiye çıkardı. Koronavirüs hastalarına uygulanan bu radyasyon, normal bir kanser hastasına uygulanan radyasyondan 70 ile 100’de biri gibi düşük bir oranda.
Doktorlar bu radyasyon seviyesinin, insan sağlığına toksik bir zarar vermediği görüşünde. Radyasyon tedavisi alan ve nefes almakta zorlanan koronavirüs hastaları üç ila dört gün içinde yeniden eski sağlığına kavuşup nefes alabilir duruma geliyor. Normal koronavirüs tedavisi için ise bu süre 12 gün olarak ortaya çıkıyor.
Henüz deneme aşamasında olsa da, düşük dozlu radyasyon tedavisinin, koronavirüs aşısı bulunana kadar daha hızlı bir iyileşmenin önünü açabileceği düşünülüyor. Peki sizce bu tedavi koronavirüs tedavisi için bir umut olabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
tv incelemesinde en önemli şey kanal geçiş hızı, kaçırmadıysam hiç değinmemişsiniz