Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Koronavirüse karşı egzersizin etkisi kanıtlandı

Ana sayfa / Popüler Bilim

Bilim adamları koronavirüs enfeksiyonunu yenmek için herkesin yapabileceği basit bir şey buldular. Bilindiği üzere her tür fiziksel aktivite vücut için iyi olduğundan doktorlar her zaman düzenli egzersiz öneriyor.

Salgın sırasında spor salonuna gitmek ve belirli sporları yapabilmek zor olabilirken, erişim eksikliğini telafi etmenin birçok yolu bulunuyor. Evde koşmak, yürümek ve egzersiz yapmak, salgın sırasında herhangi birinin kendisini başkalarına maruz bırakmadan aktif kalmasına izin verecek en basit seçeneklerden bazıları.

COVID-19 saldırılarının son kurbanı Oxford oldu

COVID-19 aşılarına gerçekleştirilen saldırılara yenisi eklendi. Oxford Üniversitesi'nin laboratuvar saldırıya yapıldı. Korsanların kim olduğu bilinmiyor.

Reklam
Reklam

Koronavirüs için önemli bir çalışma

Bu bağlamda bilim insanlarının yeni çalışması doğruysa, egzersiz yapmanın en iyi nedeninin COVID-19 gibi enfeksiyonların üstesinden gelmenize yardımcı olabileceği olarak görülüyor.

Texas Southwestern Tıp Merkezi‘nden araştırmacılar, egzersizin enfeksiyonlarla savaşan kemiklerdeki bağışıklık hücrelerinin üretimini artırdığını keşfettiler. Bunların patojenlerle savaşmak için çağrılan beyaz kan hücreleri olarak bilinen lenfositler olduğu ifade ediliyor.

Bilim insanlarına göre, Lenfositler ister yeni bir koronavirüs ister bir bakteri veya vücuda ait olmayan başka bir tür mikrop olsun, bir enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisinde rol oynuyor. Araştırmacılar, egzersizin daha sonra bağışıklık tepkisine dahil olacak hücrelerin üretimini uyardığını kanıtladılar.

Araştırmacıların Nature dergisinde yayınlanan çalışması, kayda değer başka bir bulgu daha sunuyor. Yaşlanma, kemik iliğindeki lenfosit öncüllerinin rezervlerini tüketiyor. Nature dergisine eşlik eden bir makale sonuçları açıkladı.

Kemik iliği, nişlerde yan yana yaşayan çeşitli tiplerde kök hücreler ve progenitör hücreler içerir. Bu sebeple araştırmacılar, hareketin kemiği terk eden ve organları damarlaştıran küçük kan damarlarına giden lenfosit progenitörlerinin sayısını artırabileceğini gösterdiler.

Gösterilen araştırmada, egzersiz sırasında kemikler uyarılır ve LepR + Oln + hücrelerinde Pizeo1 adı verilen mekanik duyarlı bir iyon kanalı etkinleştirilir. Sonra ise iki şey olur ve yan yana oturan hücreler farklılaşmaya başlar bu da yeni kemik hücrelerinin oluşumuna yol açar. Ayrıca egzersiz, yakındaki ortak lenfoid progenitörleri (CLP’ler) etkileyen kök hücre faktörü (SCF) adı verilen bir sinyal molekülünün ekspresyonuna ve salgılanmasına sebep olur. Bu sayede CLP‘ler lenfositlere dönüşür.

Çalışma sonucunda egzersizin bağışıklık sistemini uyarabileceği tespit edildi

Araştırmacılar, Oln + hücrelerinde SCF‘yi kodlayan genden yoksun mutant fareler yarattılar. Bu, kemik iliği içindeki kan hücrelerinin gelişimini etkilemedi, ancak CLP‘de önemli bir azalmaya yol açtı ve bu da enfeksiyonlarla savaşmaya hazır lenfositlerin azalmasına sebep oldu.

Bilim insanları, mutant fareleri Listeria monocytogenes adlı bir bakteriye maruz bıraktılar ve SCF geninden yoksun hayvanların bakterileri kontrolleri kadar verimli bir şekilde temizlemediklerini buldular.

Ayrıca hareketi içeren ayrı bir deney yaptılar. Fareleri çalışan tekerlekli kafeslere yerleştirdiler ve koşmanın kemik iliğinde daha fazla sayıda Oln + ve CLP hücresine yol açtığını keşfettiler. Oln + hücrelerine sahip fareler, mekanosensitif iyon kanalı proteini Piezo1‘i ifade ederken, mutantlar anormal derecede düşük CLP sayılarına sahipti.

Sonuç olarak, egzersizin bağışıklık sistemini uyarabileceği tespit edildi. Bu durumun da enfeksiyonda daha iyi bir bağışıklık tepkisine yol açabileceği ön görülüyor. Bilim insanları aynı sonuçların insanlar için de geçerli olması halinde, koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için yeni yaklaşımlar ve protokollerin egzersiz etrafında geliştirilebileceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam