Microsoft, yasal yazılım kullanımının önemini ve korsan yazılım kullanmanın haksız rekabete yol açtığını vurgulamak için gerçekleştirilen ve küresel bir girişim olan Adil Rekabet Günü nedeniyle özel bir araştırma yaptı.
Bu çalışmadaki elde edilen ölçülebilir veriler korsan yazılımın dürüst şirketler üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koyuyor.
Örneğin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’de bulunan ve korsan yazılım kullanmayı tercih eden şirketler nedeniyle yerel ekonomiler 1,5 milyar dolardan fazla zarara giriyor. Bu zarar, yasal yazılım kullanan şirketleri de dolaylı yoldan etkiliyor.
Microsoft’un araştırmasına göre korsan yazılım kullanımından oluşan haksız rekabetin Türkiye‘de rakip üreticiler için oluşturduğu maaliyet yılda 39 milyon dolar.
Bu nedenle yıl da 5000 kişilik istihdam kaybı yaşandığına dikkat çeken Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel, “Microsoft her 17 Kasım tarihinde “Play Fair Day” kapsamında tüm dünyada telif haklarının önemine dikkat çekiyor. Teklif haklarının etkin bir şekilde korunmasının tüketicilere, kurumlara ve hükümetlere sağladığı faydalar ve bununla birlikte korsan kullanımının riskleri ve zararları ile ilgili yapılmış araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor.
Yüksek korsan yazılım oranına sahip ülkemiz için ise bu kapsamda yapılan çalışmalar daha da önem arz ediyor. Ülkemizin geleceğinin her alanda olduğu gibi bilgi teknolojileri alanında da orjinal olmayan, sağlıksız temeller üzerine kurulamayacağı bilinci ile sağlam bir gelecek yaratmak üzere 11.000 iş ortağımız ile birlikte çalışıyoruz” dedi.
{pagebreak::internet kafeler çok önemli}
Microsoft Türkiye sahte ve korsan yazılımla mücadele kapsamında internet kafelerin de güvenli ve yasal çalışan firmalar haline gelebilmesi için çaba sarf ediyor.
Yaklaşık iki yıldır Microsoft ile internet kafelerin daha karlı ve kanunlara uygun, teknoloji merkezleri haline gelebilmesi için işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyen Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı Önder Kaplan, “3+ internet kafe rehabilitasyon projesi kapsamında, İnternet Kafelerimizin Yasal Yazılım kullanması yönünde vermiş olduğu destekten ve Eğitime vereceği hizmetlerden dolayı Microsoft Türkiye’ye teşekkür ederiz.” dedi.
Korsan yazılımın yerel ve küresel ekonomiye olan etkisini geniş bir şekilde inceleyen bu araştırmanın bir parçası olarak Keystone Strategy‘nin analistleri, korsan yazılım kullanan şirketlerin yasal olmayan rekabet üstünlüğünü inceledi. Çin’de yasal ve lisanslı yazılım kullanan “adil” üreticiler 863 milyon dolardan daha yüksek bir meblağı korsan yazılım kullanan şirketlere kaptırıyor.
{pagebreak::Sadece Çin’de kayıp 1 milyar dolar}
Bu, sadece Çin’de yılda ekonomiye yatırım olarak geri dönemeyen 1 milyar dolardan veya 500’ün üzerinde yeni üretim tesisinden, 65 bin yeni makineden veya 200 bin ilave çalışandan daha da fazlası anlamına geliyor.
Microsoft bu bulguları, işletmeleri, tüketici ve hükümetleri kurallara uymanın önemi, yasal yazılım kullanmanın yararları hakkında bilgilendirmeyi ve fikri mülkiyete uyulmasını arttırmayı hedefleyen Play Fair Day-Adil Rekabet Günü’nün bir parçası olarak yayınladı.
Microsoft, işletmeleri, devletleri tüketicileri kaçak yazılım kullanma kararının sadece kişisel bilgiler için tehlikeli değil aynı zamanda ekonomi için de tehlikeli olduğu konusunda eğitmek için dünyada 50’nin üzerinde ülkede çeşitli programlar ve çalışmalar gerçekleştiriyor.
Adil olmak insanların ve işletmelerin konuya duyarlı olmasıyla ve yasal yazılımı talep etmesiyle başlıyor.
Yasal olmayan yazılımın finansal etkileri hakkında daha fazla bilgi için: http://www.playfairday.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
:: Korsan kullanım sebebi ile oluşan ekonomik kayıp sizce nasıl önlenebilir?
Korsan downloadların maliyeti, internet kullanıcılarının faturalarına ekleniyor
Yasal yazilim adil yazilim demek degildir. Once yazilim firmalari adil bir fiyatlandirma ve tek yanli olmayan kullanim sartlari ile masya oturmalidirlar. Bugun MS milyarlarca dolar kar acikliyorsa orda adil bir fiyatlandirmadan bahsedilemez. Ben bir okulun IT yoneticisiyim ve her yil 200 bilgisayar icin (indirimli!!) 20.000 dolar lisans ucreti oduyorum. Siz birde sirketleri dusunun. Sonucta bu lisans parasini srketlerde vatandastan cikarmaya calisiyorlar. Istemci bilgisayarini lisansli aliyorsun, server lisansinida aliyrosun MS yetmez diyor birde CAL lisansi alacaksin diyor. Isin ilginc yani EULA’ya baktiginizda aslinda hicbirsey size ait ddegil ve MS karar verirse herseyi iade etmek durumundasiniz.
Dunayada lobi calismalariyla ve laptop dagitmayala satin aldiklari milletvekillerine her ulkede istedikleri kanunu adili bu diyerek cikarttilar ve sozum ona yasal hale getirdiler.
@21:32 Ellerinin terine beyninin özgün düşüncelerine sağlık.