Reklam
Ülkemizdeki kullanıcıların tercih ettiği legal olmayan yazılımların değeri 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 24’lük artış yaşadı. Bu da 516 milyon dolarlık maddi kayba işaret ederken, korsan yazılım kullananların oranı yüzde 62 seviyelerinde gerçekleşti.
Çarpıcı veriler, Business Software Alliance’ın (BSA), dünya genelinde hazırlanan 2010 Global Yazılım Korsanlığı Raporu’nda ortaya kondu (http://portal.bsa.org/piracyimpact2010/index.html).
İroni
Reklam
Bu noktada inanılmaz bir ironi var: Türkiye’de araştırmaya katılanlar ve telif haklarının korunmasını savunanlar, pek çok ülkeden fazla sayıda. Türk katılımcıların yüzde 82’si hak sahiplerinin ödüllendirilmesi gerektiğini söylerken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 70’lerde kalıyor.
Adamlar haklı. 100 kişiden 70-80 i korsan yazılım. biraz ucuz yapsın onlarda w7 300tl çüşünüz
BSAnın karşı sokağında korsan CD satılıyorsa önüne geçemezler.
haberde "hak sahipleri" diye bir şey geçmekte…
hak hukuk diyince hemen onların hakkı hukuku üstüne yazılar dolu…
ama bana alternatifi olmayan şekilde vista yüklü laptop satıp,laptopun ücretinden tık diye lisans ücreti alırlerken benim "hak sahipliğim" konusu gündeme asla gelmiyor…
hemde aldığım laptopun üstünde "vista uyumludur" ibaresi bulunmaktaydı,her 10 kullanımımın 6-7sinde donma-kitlenme gb sebeblerle reset attım ve bir kaç gün içinde de linux yüklemek zorunda kaldım.durum böyleyse m.s.’ye iyi oluyor,firmaların satış politikasını etkiliyerek tekel oluşturan bu firmaya bunlar az bile…
burdanda belirteyim ben korsan hiç bir uygulama kullanmıyorum(*bkz:linux),ama kullananda iyi yapıyor…
aslında ironi sayılmaz türk insanı "işçinin hakkını alnının teri kurumadan veriniz" kültürü ile yetişmiştir. ancak windows 7 ultimate’in hakkının 300$ olmadığı konusunda çoğu türk hemfikir. dolayısıyla hakkın verilmesi taraftarıyız ama adam gibi istendiğinde. örneğin nod 32 yazılımını mecbur olmadığı halde satın alan çok sayıda insan tanıyorum ama photoshop’u alan çok az insan biliyorum.
yazılım fiyatları şu an ki refah seviyemizin biraz üstünde. eminim refah seviyemiz arttıkça korsana olan talep düşecektir.
bunun yanında bsa’nın yaptığı hesaplar hiç bir zaman doğruyu yansıtmayacaktır. çünkü bu yazılımları popüler hale getiren ilk özellikleri başarılı olmaları 2. özellikleri kolayca kırılabiliyor olmalarıdır. yoksa evinde hiç photoshop kullanmamış, gimp’de uzmanlaşmış biri ofiste lisanslı veya lisanssız photoshop’u istemezdi.
aynı şekilde insanlar evlerinde rahatça windowsu korsan kullanmamış ve windowsa alışmamış olsalardı bu sefer linux’a yönelirlerdi.
dolayısıyla günümüzdeki kurumsal alanda yaygın yazılımların bu noktaya gelmelerinde korsanın büyük payı var. bu sebepten yazılımlar çerez parası seviyesine gelmedikçe (android market, appstore gibi) korsan yaşamaya devam edicektir. hatta korsan ücretli bir yazılımın daha çok kişiye ulaşmasını sağlayan bir araç olarak yaşıyacaktır